Witam Wszystkich i bardzo proszę o pomoc,
po znalezieniu tego forum postanowiłam spróbować zająć się tym co znajduje się u mnie za oknem.
Jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodów, które u Was od jakiegoś czasu oglądam i marzę o tym, żeby na razie chociaż poznać nazwy roślinek, które mam u siebie i dowiedzieć się jak się nimi opwiekować.
Od razu powiem, że nie znam się na ogrodnictwie i przepraszam jeśli coś źle napiszę.
Na razie powyrywałam trawy wokół drzewek, oczyściłam je ze starych igieł i po radzie szefowej

opryskałam pinivitem. Szykuję się do ich podcięcia i szukam kory.
Mam obok tuj roślinkę, której nazwy nie znam- moja siostra mówi że to rh - dlatego znalazłam ten wątek i postanowiłam poprosić o pomoc, zapytać czy to napewno tu powinnam pisać?
Roślinka była cała obrośnięta wielkimi trawami, zresztą tak ja drzewka. Powyrywałam trawy wokół niej i pomyślałam, że może kiedyś będzie tam ładna rabatka.
Jestem w trakcie szukania kory pod drzewka - czy pod tego krzaczka też mogę ją dosypać?
Czytałam u Was, że powinnam kupić kwasomierz i to zrobię jak tylko poradzicie mi jak się powinnam takim krzaczkiem zajmować? Od czego powinnam zacząć? Na co zwrócić uwagę?
Roślinka nie była niczym nawożona, nie wiem kiedy doładnie była zasadzona i jakie było jej podłoże, nie była również podlewana.
Kwitnie jednak co roku, ma jasno różowe kwiaty. Przy wyrywaniu chwastów wokół drzewka zobaczyłam, jakie ma czarne plamki na liściach. O czym one mogą świadczyć? Co powinnam zrobić żeby liście tak nie wyglądały?
Poza tym, obok krzaczka są posadzone dwa drzewka - nie wiem co to za drzewka - dlatego załączam zdjęcie. Czy powinnam je stamtąd przenieść? Jedno ma liście, więc pewnie coś można z nim zrobić, drugie natomiast to suchy patyk, powinnam go wyrwać?
Obok drzewek są powsadzane metalowe pręty - czy je też mogę usunąć? Na jednym z nich jest butelka - rozumiem, że to przeciw kretom? Czy mogę się jej pozbyć? Nie wygląda to łądnie, a nie widziałam nigdy na działce działaności kreta

.
A i jeszcze przypomniałam sobie, że wyrywając trawę wokół krzaczka zauważyłam dwa mrowiska.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam