Witam, zaintrygowana ślicznymi czarnymi Hunterkami w różnych rozmiarach w Twoim awatarze, wstąpiłam do Twojego ogrodu. Przejrzałam kilka stron i widzę, że też lubisz kostkę granitową. Coraz ładniej u Ciebie. Zadaszenie tarasu- świetna sprawa. Ja też u siebie planuję coś podobnego, bo mam taką patelnię na tarasie, że posiedzieć nawet popołudniu się nie da. A jakie to drewno? Robiliście na wymiar czy to jakieś gotowe elementy? Masz może jakiś rysunek techniczny tego cuda?
Jeśli można słowo komentarza.Jest taka odmiana Sumaka Octowca o nazwie Tiger Eye, która nie tworzy odrostów, co potwierdzam własnym przykładem. Jest to małe drzewko, tak do 180 cm wysokości, jest pięknie wybarwiony na jaskrawo żółto przez całą wiosnę i lato, a dopiero jesienią się przebarwia na czerwono. Nie tworzy jednak owocostanów.
Oto zdjęcie owego sumaka
Pozdrawiam i zapraszam do mojego wątku Ja też jeszcze wykańczam....
Witam, jestem tu po raz pierwszy. Od roku jestem miłośniczką hortensji bukietowych. Nie mam więc dużego doświadczenia w uprawie i rozpoznawaniu niektórych odmian. Kilkakrotnie kupowałam pomylone odmiany. Ostatnio dokonałam zakupu rzekomo Silver Dollar. Z opisu Danusi (kwiaty waniliowe, zachodzące w beż) wynika, że prawdopodobnie znowu sprzedawca sprzedał mi niewłaściwą odmianę. Proszę o ocenę i identyfikację przedstawionej na zdjęciu odmiany.
Zdjecie jest wyjątkowe bo widac na nim to czego zobaczyc nie mozna czyli wiatr. U mnie podobnie było dzisiaj. Juz sie cieszyłam ze będzie deszcz ale tylko moment popadało i koniec. Dzięki Irenko.
Twój motylek to esteta , nawet kwiatek pod kolor sobie wybrał ale u Ciebie taki wybór wielki ze wszystkie moga pod kolor wybierac. Pozdrawiam Aniu i ściskam.
Agatko za motylami się nie biega po ogrodzie tylko sadzi rośliny które one lubią np jeżówki, budleje, aksamitki, nachyłki, rudbekie. Motylki wtedy nie mogą sie oprzec urokowi ich nektaru a Ty stoisz spokojnie z aparatem i fotografujesz ile chcesz.Róza piekna i bardzo za nią oraz odwiedziny dziękuje.Serdecznie pozdrawiam.
Miło Cie widziec Agnieszko bo się wszyscy mocno stęsknilismy jak nas na tak długi czas opusciłaś. dzieki za motylka. Mam wrazenie że takiego jeszcze nie mam.
Celinko, liatry śliczne Też mam, ale nowe (szczególnie białe) strasznie wybujały! Nie wiem, czy to normalne, czy też za dobrze mają, bo sadząc dałam im trochę kompostu....
Ponieważ nauczyłam się już (dzięki zamieszczonym na portalu bardzo pomocnym linkom) wrzepiać fotki, pozwolę sobie zamieścić zaległe fotki torcika na rocznicę Ogrodowiska
jeszcze raz wszystkiego najlepszego i bardzo dziękuje za Ogrodowisko
P.S. Dzięki temu portalowi nauczyłam się rozpoznawać i nazywać roślinki I teraz gdy mijam ogrody sprawia mi masę radości gdy mogę odgadnąć imię danej roślinki
przepraszam Daneczka ale czy Ty te torciki sama ozdabiasz .... chcę taki na moją 40-chę
tak, to już klimat kolorowych rabat, jak w wizytówce
Na tym drugim zdjęciu udowadniam Pszczółce,że są bardzo swojskie słoneczniczek,dwie odmiany rudbeki ,tytoń pod spodem jeszcze nie widoczne cynie i w środku pomidor koktajlowy żółty)))))))))))))))))))))))))
a po co komuś, coś udowadniać, każdy ma swój styl, to co lubi dzielimy się wiedzą i pomocą, nie jest tak, że zawsze nas lubią i podoba się w każdym ogrodzie, no samo życie ale jak to się ma do wielkości i tempa wszechświata, drobiazgi
Irciu byłaś u lekarza czy jakiego guru ?))))))Masz całkowitą rację.Tylko Pszczółka taki komentarz o froncie wrzuciła,że nie byłam pewna czy to komplement czy rozczarowanie ))))))))))))))))))))
wytłumaczyła, że nie rozczarowanie, a raczej zaskoczenie
niestety, takie typy jak ja nie uznają autorytetów, równość tak więc guru nie mam, ale słucham co mówią mądrzy ludzie i mózgu używam do myślenia
Śpiesze się bo czasu coraz mniej...
Super dziewczyny, ze doradzacie - dziękuję i proszę o więcej
magnolia, zmodyfikowałam troche twój rysunek do swoich potrzeb
Układ hortensji bardzo mi się podoba i fajnie, że zmieściłas tez tam 'Silver Dollar'
Świerki s. nie wiem, boje się tam wsadzić 3 sztuki - bo co ja zrobię po - powiedzmy - 5 latach jak to sie rozrosnie...?
Co proponujesz - zwykły czy odmiane 'Nana'
A może dodać tam do 1 świerka stożki z bukszpana - mam 3, na razie małe ale przeciez urosną.
Molinia fajna - mam 3 sztuki 'Karl Foerster' - chyba za mało? No mam jeszcze 5 sztuk miskanta 'Morning Light' ale bidoty straszne. Napisałam w tej sprawie do p. Anety i ma mi dosłać nowe - więc miałabym 10
Runianka w tamtym miejscu nie da chyba rady bo tam słońce przez większą częśc dnia.
Z przodu żurawki - zmniejszyłam citronelle (tak jak słońce operuje) i podzieliłam jeszcze bordową, bo za duży areał.
Może dać Sashay, dalej turzyce 'Evergold' (mam 20szt), potem opchiopogon...
Miskanty wplotłam miedzy stożki bukszpanu - napisz, jeśli to nie pasuje. Mam tez 3 kulki bukszpanowe ale jesli bedzie trzeba to dokupię.
Aha, mam 30 szt Hakonechloa macra 'Mediopicta' - może ją jako "wypełniacz"?