Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

ogrodoweimpresjejolki 14:44, 01 cze 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jolu ,mimo niedogodności zdrowotnych ogrodniczki- rośliny nieźle się wykazały.....Ismena jest piękna,ale już nie mam.Została przez przypadek w altance 3lata temu,i zmarzła.Nowej już nie nabyłam.
Dziękuję za deszczyk co go dzisiaj z rana do mnie wysłałaś.Słabo co prawda kropiło,ale zawsze to lepsze niż z węża.....

Ja swoje dwie ismeny wsadziłam do gruntu w donicach co by pamiętać o zabraniu jesienią do garażu
mam je pierwszy raz dlatego ciesze się, że będa kwity, chociaż paka ma na razie jedna

Haniu, ja ze względu na zdrowie pracuje rzutami... Jak się dobrze czuję, tu rzucam się na prace na działeczce, a jak przychodzą kiepskie dni to ...odpuszczam sobie i robię ... zaległości. Ale roślinki mają to na względzie i dają sobie radę same

Piwonie to moje przyjaciółki, które nie zawracają mi głowy i nie angażują mnie zbytnio a równocześnie cieszą swoimi pachnącymi kwiatami

W cieniu - zacieniona 14:36, 01 cze 2012

Do góry
Kwitnie nn...no prawie kwitnie. Pięknie wypuścił przyrosty.
Nova Zembia przekwitła.
Cunnigham White też nie zostaje w tyle.

..i jeszcze jesienne odkłady z nn...
Moje poletko 14:22, 01 cze 2012

Do góry
Leje!! ciurkirm!!

W cieniu - zacieniona 14:22, 01 cze 2012

Do góry
...bez słów...
W cieniu - zacieniona 14:19, 01 cze 2012

Do góry
ROZCHODNIK OKAZAŁY w donicy...ma się całkiem,całkiem....
Ania i róże i cała reszta :) 14:19, 01 cze 2012

Do góry
Lavender Dream

Pączuś mchowej Little Gem

I Old Blush
Ania i róże i cała reszta :) 14:18, 01 cze 2012

Do góry
Dla Basi, Marzenki i Kasi i wszystkich zaglądających też
pierwsze kwiaty w tym sezonie

Indigo

Bicolor

W cieniu - zacieniona 14:05, 01 cze 2012

Do góry
Sałaty...posadziłam wśród kwiatów...zioła mam w doniczkach.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:02, 01 cze 2012

Do góry
taka sobie konewka dla ozdoby, chciałam dać jakieś kwiaty, ale.....

w tej konewce wije sobie gniazdo ten oto ptaszek; ma długi ogon, chyba pliszka, zanim dobiegłam po aparat juz czmychła; ale fajnie jak tam w środku sie mości; rano jak pieski nie przyjdą pod okono postaram sie to sfocić
Pożyteczne mikroorganizmy 13:58, 01 cze 2012

Do góry
Tam gdzie gleba jest piaszczysta, a tym samym mało organiczna same mikroorganizmy niwiele pomogą. za wszelka cena trzeba ja wzbogacić organicznie aby powstawać mogła próchnica. Napewno nie powstanie ona z nawozów mineralnych. Kompost jest tu doskonałym pomysłem - nie wiem skąd określenie "piaszczysty" kompost. Moze po prostu masz go zbyt mało.
Ale tutaj też jest rada - mianowicie Wiadra Bokashi, lub Terra Preta.
Bokashi to japońskie słowo oznaczajace przefermentowana materie organiczną stosowaną przez ten naród do uprawy swoich ogrodów. Ale do rzeczy - wiadro Bokashi jest plastikowym szczelnym pojemnikiem z kranikiem. Wrzucamy do niego wszystkie odpadki organiczne pozyskiwane w gospodarstwie domowym (również drobne kostki, fusy od kawy i herbaty). Każda warstwę przesypujemy Bokashi - w tym wypadku nazwa odnosi sie do przefermentowanych w specjalny sposób otrąb pszennych -. i szczelnie zamykamy, gdyz to proces beztlenowy. Po kilku dniach na dnie pojawi się nieco cieczy którą regularnie spuszczamy poprzez kranik (ważne). Ciecz tą należy zużyc bezzwłocznie. Można podlewać nia rośliny na rabatkach i w doniczkach (1 łyżka na 4 litry wody), wlewać do istalacji kanalizacyjnej w celu poprawy drożnosci. Gdy wiadro jest pełne, jesteś gotowy, aby móc wzbogacić glebę poprzez dostarczanie jej tak ważnych odżywczych składników.

Wykop dołek głębokości około 30 cm, wymieszaj kompost z ziemią, wsyp mieszaninę do dołka i przysyp ziemią. Jeżeli obawiasz się, że mogą go wygrzebać zwierzęta wykop dołek głębszy. Pamiętaj, aby pokryć dołek całkowicie ziemią, aby zapewnić dalszą fermentację i zapobiec wygrzebywaniu kompostu przez zwierzęta. Świeży kompost jest bardzo bogaty w mikroorganizmy i sadzenie w nim na tym etapie roślin może być dla nich bardzo stresujące. Dlatego odczekaj dwa tygodnie i dopiero potem sadź w nim swoje ulubione warzywa, drzewka, krzewy lub kwiaty. Można również mieszać z kompostem.Takie wiadro można zrobić smemu.
Terra Preta - czyli ciemna ziemia Indian, (a nie ziemia ciemnych Indian) - najżyźniesza ziemia świata.
Pomysł wywodzi się z zamierzchłych czasów od Indian południowo amerykańskich.
Można zrobić ja samemu. Do wiader bokashi lub do wiekszych pojemników dodawać jeszcze węgiel lub pył drzewny. Macie wówczas arcybogatą ziemię nie na rok czy dwa ale na lata.

Do GabiK - mój syn który śmiał się z moich pierwszych eksperymentów z mikroorganizmami prowadzi sklep internetowy z tymi preparatami i stąd mój dylemat -nie chcę naruszać regulaminu forum.

Pozdrawiam
Mikrob
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:58, 01 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ja też dostałam ją od Roberta, to chyba ta
elfik ja pilnuje

Tak, to ta sama
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:57, 01 cze 2012

Do góry
Ja też dostałam ją od Roberta, to chyba ta
elfik ja pilnuje
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:56, 01 cze 2012

Do góry

naliściak może też tak żreć podobnie jak opuchlak....
Mi załatwiły brzozę w ubiegłym roku tak że zostały na niektórych listkach same nerwy.... jak po przejściu szarańczy.

Szukaj też szkodników porzeczek - czasami glizdy wyżerają porzeczkom właśnie tak liście.

Opuchlaki to raczej truskawki, cisy, lilaki, trzmielina... tak mi się te rośliny przypominają.
W cieniu - zacieniona 13:53, 01 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Też takie mam i tez nie znam nazw, ale najważniejsze aby rosły
Też tak uważam,ważne,ze się podobają
Ania i róże i cała reszta :) 13:52, 01 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Aniu, motyl inny i piękny. Przyszłam popatrzeć na róże. Moje suche patyki Mr Lincolna wypuściły teraz liście, podobnie Lady X i Bionica, spisane na straty. Jednak trzeba czekać,bo takie cuda się zdarzają.
Niektóre róże mają już pączki, co mnie cieszy. Pozdrawiam.

U mnie też kilka róż odżyło na szczęście, a miałam już pewność, że nich z nic nie będzie..
Ale co z tego, że puściły pędy, jak moje psy....
Buuuuuuuu

To była moja wymarzona, ukochana róża - Cornelia, sprowadzona z serbskiej szkółki, ledwo ją odratowałam po zimie, bo przemarzła do gruntu.
Była, bo dziś wygląda tak..

mój pies wyłamał jej wszystkie pędy, jestem taka zła.. niech to ...trafi , mam ochotę powyrywać łapy temu głupolowi, bez przerwy mi szkody robi.
Co mam zrobić z takim psem?

Najładniejszy pęd Red Eden, z drugiej strony ogrodu również wyrwany

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:46, 01 cze 2012

Do góry
te hosty, też ładnie sie rozrastają

jest też taka

i taka, bałam się, że ją straciłam, jest taka niespotykana, kupiłam rok temu jako nowość
Ania i róże i cała reszta :) 13:43, 01 cze 2012

Do góry
Irenko, Miro, Ginger, dziękuję w imieniu Romusia .

Danusiu,
pierwszy raz widziałam u siebie takiego motylka, wyglądał jak obłoczek, który zapomniał, gdzie jest niebo .

Dziękuję Danuszko, Marto, Celinko, Bogusiu i pozdrawiam ciepło .

Irciu, głóg chyba da się formować, o ile pamiętam, to Safoya tak robi.
Ale wówczas traci się na obfitości kwitnienia.

Ginger napisał(a)

Ojjjjjjjj, ale one ładne,takie katalogowe a moje to mizeroty jakieś . Kupiłam małe i padły tak jakby zgniły (coś tam odbijają ale po roku !!) kupiłam większe i zachowują się jak poprzednie. Niby roślina łatwa w uprawie, ale właśnie dla mnie to niby jest jak na niby bo mi wszystko co proste nie chce rosnąć. Z hostami u mnie jak z winobluszczem każdemu rośnie u mnie ciężko .

Nie ma się co poddawać, te hosty widoczne na zdjęciach mają po 4 lata i dopiero w tym sezonie wyglądają.
Wcześniej również marnie rosły i słabo się krzewiły, ale z czasem nabrały wigoru .

anna_studio napisał(a)

Ania Ani gratuluje !!!
Orliki wymiatają............
Piękne zdjęcia...

Ania Ani dziękuje! .
Zdjęcia moje to mały pikuś w porównaniu do Twoich, które są dla mnie prawdziwym arcydziełem :*.

monteverde napisał(a)
Aniu ale się Tobie ślicznotek nazbierało, kocisko do przytulania

troszkę się uzbierało, lubię podsadzać róże rożnymi roślinami i eksperymentować .

EPODLAS napisał(a)
Aniu, czuję że mi pomożesz. Mam dokładnie takiego samego bodziszka, jak twój na pierwszym zdjęciu, i taką samą żurawkę, tę ciemną z pierwszego zdjęcia. Jeżeli znasz odmiany to napisz.
Aniu, porównaj mnie wydaje się że jest taka sama.

Kwiatek bodziszka, liście bodziszka ładnie przebarwiają się na jesień.

Zdjęcie nie złe, ale coś widać. Będą bardzo wdzięczna.

Bożenko, żurawka to Palace Purple, ale z bodziszkiem nie pomogę, bo mój też nn .

ogrodoweimpresjejolki 13:42, 01 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

No to jeszcze jedno zdjęcie "spartolone" - mój kokornak i jego torebka

Ta torebka to duży sukces, u mnie tylko liście

Tych torebek ma dość dużo, ale samo pnącze wolno u mnie rośnie ...
ogrodoweimpresjejolki 13:39, 01 cze 2012

Do góry
jotka napisał(a)
No to jeszcze jedno zdjęcie "spartolone" - mój kokornak i jego torebka

Ta torebka to duży sukces, u mnie tylko liście
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 13:37, 01 cze 2012

Do góry
nika napisał(a)
A to moje wczorajsze zakupy

3x - wierzba Hakuro-nishiki
10x - żywotnik zachodni Smaragd
1x - świerk Inversa
10x - tawuła japońska Golden Princess
20x - trzmielina Emerald 'n' Gold
10x - żurawka Obsidian
3x - konwalnik
i kilka goździków

Wypasione te zakupy ale masz pacy teraz, niemniej będzie przyjemna
a hosta piękna i duża, co najmniej kilka sadzonek dużych zrobisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies