Tam gdzie gleba jest piaszczysta, a tym samym mało organiczna same mikroorganizmy niwiele pomogą. za wszelka cena trzeba ja wzbogacić organicznie aby powstawać mogła próchnica. Napewno nie powstanie ona z nawozów mineralnych. Kompost jest tu doskonałym pomysłem - nie wiem skąd określenie "piaszczysty" kompost. Moze po prostu masz go zbyt mało.
Ale tutaj też jest rada - mianowicie Wiadra Bokashi, lub Terra Preta.
Bokashi to japońskie słowo oznaczajace przefermentowana materie organiczną stosowaną przez ten naród do uprawy swoich ogrodów. Ale do rzeczy - wiadro Bokashi jest plastikowym szczelnym pojemnikiem z kranikiem. Wrzucamy do niego wszystkie odpadki organiczne pozyskiwane w gospodarstwie domowym (również drobne kostki, fusy od kawy i herbaty). Każda warstwę przesypujemy Bokashi - w tym wypadku nazwa odnosi sie do przefermentowanych w specjalny sposób otrąb pszennych -. i szczelnie zamykamy, gdyz to proces beztlenowy. Po kilku dniach na dnie pojawi się nieco cieczy którą regularnie spuszczamy poprzez kranik (ważne). Ciecz tą należy zużyc bezzwłocznie. Można podlewać nia rośliny na rabatkach i w doniczkach (1 łyżka na 4 litry wody), wlewać do istalacji kanalizacyjnej w celu poprawy drożnosci. Gdy wiadro jest pełne, jesteś gotowy, aby móc wzbogacić glebę poprzez dostarczanie jej tak ważnych odżywczych składników.
Wykop dołek głębokości około 30 cm, wymieszaj kompost z ziemią, wsyp mieszaninę do dołka i przysyp ziemią. Jeżeli obawiasz się, że mogą go wygrzebać zwierzęta wykop dołek głębszy. Pamiętaj, aby pokryć dołek całkowicie ziemią, aby zapewnić dalszą fermentację i zapobiec wygrzebywaniu kompostu przez zwierzęta. Świeży kompost jest bardzo bogaty w mikroorganizmy i sadzenie w nim na tym etapie roślin może być dla nich bardzo stresujące. Dlatego odczekaj dwa tygodnie i dopiero potem sadź w nim swoje ulubione warzywa, drzewka, krzewy lub kwiaty. Można również mieszać z kompostem.Takie wiadro można zrobić smemu.
Terra Preta - czyli ciemna ziemia Indian, (a nie ziemia ciemnych Indian) - najżyźniesza ziemia świata.
Pomysł wywodzi się z zamierzchłych czasów od Indian południowo amerykańskich.
Można zrobić ja samemu. Do wiader bokashi lub do wiekszych pojemników dodawać jeszcze węgiel lub pył drzewny. Macie wówczas arcybogatą ziemię nie na rok czy dwa ale na lata.
Do GabiK - mój syn który śmiał się z moich pierwszych eksperymentów z mikroorganizmami prowadzi sklep internetowy z tymi preparatami i stąd mój dylemat -nie chcę naruszać regulaminu forum.
Pozdrawiam
Mikrob