Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik mimo woli 16:15, 10 cze 2012

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu gratuluję z serca!!!!!!!!!
jeszcze chwilka i będzie tysiączek............
miłej niedzieli Aniu
dla Ciebie piwonia z mojego ogródka, bo wiem, że je lubisz baaaardzo

Dzięki Agatka...... lubię i tak jak piszesz baaaaaaaaardzo......
Trochę chabazi ogródkowych i dla Ciebie..... taką trzykrotkę (kwiatki fioletowe) nie pamiętam czy dawałam, ale jakby co to mam jej na tyle, że mogę się podzielić..... z braku czasu naparstnic jeszcze nie wyrzuciłam i tez czekają ... zapraszam ..
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:14, 10 cze 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Konstancja, to austinki są też białe ???
Sorry, za głupie pytanie..., ale ja o różach...zero pojęcia, wiem, tylko, że lubią je mszyce i choróbska...a tak mi się marzy jedna...

nie wiem Aniu czy są "austinki" białe ... ja mam zdecydowanie mniej jeszcze pojęcia ... ja chciałam białą bez względu na pochodzenie - ciągle bardzo mi daleko do bycia w tym temacie koneserem ... albo w pudrowym różu tę różę ... taką widziałam pnącą się w bluszczu ... zobaczyłam u Danusi te żółte pienne (nie pamietam o zgrozo ale to chyba nie były austinki ) ... i zmieniło mi się postrzeganie żółtego ... w OBI juz drugi dzień chodzę koło żółtej "austinki" i jeszcze chwile temu Marzenka taką zakupiła więc mnie to jak nic przekonało ... ...
Ogrodnik mimo woli 16:08, 10 cze 2012

Do góry
Aniu gratulacje 600 stron

Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:03, 10 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Pojechałam kupić żółtą różę pnącą do mojego stelaża - stożka i kupiłam żółtą austinkę!!! Jeju jaka jestem szcześliwa!!! Będzie posadzona z białym powojnikiem, którego nazwy teraz nie pamiętam a nie pójdę sprawdzić bo leje...

...taka mała, żółta...a jak cieszy
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:02, 10 cze 2012

Do góry
nie pojadł ... był małż jak wspomniałam wyżej a cena kfiatków leciutko wzrosła bo ...

... sunia nasza ... nad którą przed samym wyjściem się do Marzenki użalałam, że dziwnie osowiała ... że humorek pod psem jakby u naszego żywiołu ... że chyba niebawem dziadkami psimi zostaniemy ... właśnie ta sama bidna Tequilka była uprzejma poczęstować się naszym przyszłym obiadkiem ... wspomniałam powyżej małż już miał robić kotleciki z piersi kuraka ... miał ale go na spacer wyciągnęłam ... to w roztargnieniu godnym mnie samej (jednak ludzie się upadabniają on traci głowę ja liczę ) ... zostawił filet w pudełeczku na blacie ...

ojoj ... zauważą pudełko ...

oczywiście tylko z formalnego obowiązku dodam, że pudełeczka tez już nie mamy a na obiadek filet będzie jeno z rybki ...

fotki jak się odzyskają ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:48, 10 cze 2012

Do góry
tak było leniwie i błogo ... słonecznie ... od samego poranka pławiłam się w nic nierobieniu a szło mi całkiem całkiem ... i tak bujając wybujałam, że OBI mam blisko ... spacer się należy nadkaloriom (stan u mnie przewlekły) ... więc oderwałam małża od szykowania obiadku (co ważnym się okaże ) i zarządziłam, że roślinkom w przecenie na odsiecz podążymy ...

wyprzedaż ... bidulki ledwie zipią ... zaadoptowałam :

>>> kaskadową surfinię w mrocznym fiolecie sztuk 12
>>> jak wyżej w rozpustnej czerwieni (do kannowej przestrzeni) sztuk 6
>>> surfinię rabatową sztuk 12 w mniej nieco mrocznej odmianie fioletu

>>> jak wyżej tylko w majtkowym różu sztuk 6
>>> werbenę w fiolecie sztuk 6
>>> ukochane niecierpki sztuk 5

łącznie 47 kfiatków każdy rokujący kaskady za zawrotną sumę 30 zł ... haa haaa ... ilość ogrodowiskowa

z matematyką to mi się tak nagle polepszyło, że gdy objuczony kfiotkami małż niczym legendarny osioł numer 7 z kultowego serialu "Niedźwiedź pana Adamsa" zaryzykował dezercję z podobno spaceru i błagalnym wzrokiem chciał w miejski autobus na 2!!! przystanki wsiąść ... ja nagle umiejąca liczyć zakrzyknęłam całym sknerusem Makkwaczem w sobie "zwariowałeś ja 10 kfiatków za te bilety mogę mieć" ... a byłam w wielocentymetrowych koturnach i też w każdej dłoni miałam po 2 reklamówki z czymś co mam nadzieję stworzy nastrój ... jednoroczny ale nastrój ...

małż jednak rozrzutnie mnie do tego autobusu wciągnął ... bo ciężko ... niewygodnie i on głodny ... pospieszył ale nie pojadł bo w domku czekała na nas mała niespodzianka ...

fotki kfiatków dołączę bo kostka mi padła i małż próbuje ją odzyskać ...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 15:40, 10 cze 2012

Do góry
Pojechałam kupić żółtą różę pnącą do mojego stelaża - stożka i kupiłam żółtą austinkę!!! Jeju jaka jestem szcześliwa!!! Będzie posadzona z białym powojnikiem, którego nazwy teraz nie pamiętam a nie pójdę sprawdzić bo leje...

kupiłam jeszcze 6 róż okrywowych których mi brakuje do zakońćzenia jednej rabaty i bordowego perukowca podolskiego. Malutkiego ale za 34 zł a duży u nas w szkółce kosztuje 240 zł!!!
No nic poczekam kilka lat aż podrośnie
Moje miejsce na ziemi ;) 15:20, 10 cze 2012

Do góry
Moje błękity ...

Książki o architekturze ogrodowej 15:00, 10 cze 2012

Do góry
Urzekły mnie te zdjęcia, żeliwne, romantyczne meble

A to m.in. pochodzi z realizacji Gardenarium (ogród w stylu angielskim) http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Książki o architekturze ogrodowej 14:58, 10 cze 2012

Do góry
Niedawno ukazała się ciekawa książka

"Mała architektura ogrodowa" wydawnictwa Multico, autor Zbyszek Pachulski,

którego znamy z pracy przy odcinkach "Maja w ogrodzie" (współtwórca scenariusza).

Najpierw pokazane i opisane są różnorodne materiały, z których korzysta się przy budowie elementów architektury ogrodowej, potem opisane wszystkie rodzaje budowli do odpoczynku ogrodowego, następnie jak zorganizować sobie gotowanie w ogrodzie (ognisko, kuchnia ogrodowa, wędzarnia, piwniczka), na koniec zaś dobór roślin do obsadzenia budowli.

Książka ciekawie napisana przez praktyka, bardzo szczegółowa i ze wspaniałymi zdjęciami. Na pewno posłuży Wam jako inspiracja do tworzenia własnych zakątków ogrodowych, jak je zrobić i jak konserwować - rady zawarte są tutaj.

Polecam jak najbardziej, a nawet dwa zdjęcia z realizacji Gardenarium się znalazły

Okładka

Pogaduchy skowronków 14:42, 10 cze 2012

Do góry
Witajcie, no to zrobiło nam się sportowo. Ja kibicuję naszym siatkarzom w Lidze Swiatowej. Jak była nożna z Grecją, ja oglądałam siatkę Polska - Kanada 3 : 0, oczywiście dla nas. Wczoraj z Finlandią 3 : 1, dla nas, a dzisiaj za chwilę Polska - Brazylia o 14.50 na Polsat Sport. To będzie horror, mecze w Brazylii, a wygraliśmy z nimi 2 razy. Dzisiaj u siebie chcą się zrewanżować.

Rododendronowy ogród. 13:45, 10 cze 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

A teraz narodowo biało- czerwono, tak teraz jest koło ławeczki M Jotki.

Ja mam dokładnie taki sam zestaw w ogrodzie obok siebie, tylko jaśmin jeszcze trochę mniejszy. Przez chwilę zastanawiałam się czy Bogdzia przypadkiem u mnie w ogrodzie zdjęć nie zrobiła. A z krzewuszek jestem dumna niesłychanie, bo wyhodowałam z maleńkich patyczków, a teraz takie krzaczorki z nich, że serce rośnie jak rozkwitną.

Przyłączam się do zapytania co to za irysy, bo bardzo mi się podobają.

U mnie jakoś dziwnie samo sie robią zestawy biało- czerwone. Mam tak z rh i piwonie z dzwonkiem brzoskwiniolistnym i ten zestaw pokazywany a jeszcze rh Cunnghams z jabłonką ozdobną i w jednym miejscu czerwona róża również z jaśminem. Wcale mi sie to nie podoba ale jakos samo tak wychodzi po kilku przesadzaniach. O irysku juz pisałam i widę ze trzeba będzie ostro go rozmnażac zeby wszystkich obdzielic.
Rododendronowy ogród. 13:40, 10 cze 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Witaj Bożenko, życzę miłego dnia. Dobrze, że jest niedziela i choć jeden dzień wytchnienia od pracy. Gratuluję zbliżającej 900. Załączam piwonię kupioną jako żółtą primaverę. Twoja ładniejsza.

Nieźle się usmiałam Aldonko. Mozna by załozyc wątek ,,jak wygląda primavera". Twoja ciekawa ale wolę moją , gdyby jeszcze nie miała tego odcienia różu była bym całkiem zadowolona a na primaverę nadal będę polowac.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:35, 10 cze 2012

Do góry
Danusiu tak się cieszę z donicy, z którą mam oczywiście związane pytanko, co do niej wsadzić ?
Rododendronowy ogród. 13:28, 10 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Lepiej o nim nie wspominac.U mnie zaczynaja kwitnac najbardziej pachnące goździki.

Ojej jakie piękne główko-pączki A czy różowy goździk sin też tak się rozrosnie???

Różowe tworzą nieco mniejsze kepy ale tez się rozrastają.
Rododendronowy ogród. 13:15, 10 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A teraz narodowo biało- czerwono, tak teraz jest koło ławeczki M Jotki.

Ja mam dokładnie taki sam zestaw w ogrodzie obok siebie, tylko jaśmin jeszcze trochę mniejszy. Przez chwilę zastanawiałam się czy Bogdzia przypadkiem u mnie w ogrodzie zdjęć nie zrobiła. A z krzewuszek jestem dumna niesłychanie, bo wyhodowałam z maleńkich patyczków, a teraz takie krzaczorki z nich, że serce rośnie jak rozkwitną.

Przyłączam się do zapytania co to za irysy, bo bardzo mi się podobają.
Zielona radość :) 13:07, 10 cze 2012

Do góry
Będę rozluźniał glebę piaskiem i planuję przesuszyć trawnik na 2-3 miesiące. Wtedy chwast odpuszcza. Co do oczka to wydziel jakiś kawałek wody płytkiej (5cm głębokości) dla ptaków. Będą się w niej kąpać i pić wodę w upalne dni. Efekt niesamowity i bardzo ułatwia im to życie. Czytałem gdzieś na forum że w "Mai w ogrodzie" ktoś zastosował w oczku zeolit w celu pochłaniania związków chemicznych i innych zbędnych rzeczy. Nie popełnij tego błędu. Co do pochłaniania mają rację ale nikt nie pofatygował się powiedzieć że pochłania to tylko przez pierwsze kilka tygodni (około 3) i trzeba potem wszystko wymieniać bo zwraca wszystko do wody. Dlatego unikam takich programów gdzie reklama goni reklamę z tego co widzę w internecie to masa ludzi rezygnuje z takich programów.
Prowadz oczko naturalną metodą i daj mu spokój na kilka lat. Posadz tyle roślin ile się da i szybciej osiągniesz stabilną równowagę biologiczną, stosowanie chemii i innych środków sobie odpuść.

U mnie rury wyglądają tak:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:55, 10 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaczyna Variegata di Bologne

Piękna jest ta odmiana, bardzo oryginalna.
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:52, 10 cze 2012

Do góry

no i koniecznie świeże kwiaty w domku
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:50, 10 cze 2012

Do góry

Boczek kuchenny
ale historyczna fotka wyłącznie z Tytusem w centrum, więc trzeba się mocno wptrywać aby zobaczyć jak było przed....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies