Wczoraj zakupilam dwie kule na pniu i stożek z cisa.
Za kazdą sztuke zaplacilam 105 zl. Stozek ma ok 110cm, jednakula 100cm,druga 80 cm. Ta w srodku wymaga jeszcze uformowania lepszego. i teraz czy jeszcze to zrobic w tym roku czy dopiero na wiosne?Ten stozek chciałabym aby byl gesciejszy.
Tak, zawilce to moja słabość. Jak one się dokładnie nazywają? Muszę sobie takich sprawić cały łan.
Agnieszko, zawilce to też moja słabość. Niech mnie nie pobiją wielbiciele róż ,ale cenie sobie te delikatne, zwiewne kwiatki bardziej niż róże.. Ten łanik zawilców to zawilec wielkokwiatowy. Jest wiele zawilców, mam jeszcze jednego bardzo ciekawego, ale pokaże go jutro.
A to jeszcze zawilce specjalnie dla ciebie.
A tego tulipana obsiadły małe czarne robaczki, ale nie zrobiły mu nic złego.
Te tulipany mnie zachwyciły, piękne w pąkach i rozkwicie. Muszę poszukać w notatkach ich nazwę.
Poszperaj proszę w notatkach bo ja się pogubiłam które to ,które u siebie,a te różowe mamy chyba identyczne ...?
Pozdrawiam serdecznie
wszystko kopuluje Bożenko jak długo kwitnie karagana?
Nie wiem dokładnie jak długo kwitnie karagana, ale bez kwitnienia też wygląda bardzo atrakcyjnie.
Jak wyjeżdżałam z działki to była w pełni kwitnienia, zobaczę jak pojadę w weekend.
Karagana w zbliżeniu.
A to drzewko jest prawie we wszystkich ogrodach. Wierzba pendula Iwa
Mam jeszcze klona jesionolistnego "Flamingo" ale przycięłam go mocno i na razie jest nieatrakcyjny.
Chcę jeszcze drzewko, które koronę miało by w niedużą kulkę. Mam wąski ogród i nie mogę sadzić dużych drzew. Mój wielki klon mi wystarcza.
Może ktoś podpowie jakie nieduże drzewko, które by miało zgrabną koronę kulkę?
Kasiu, czy chodzi ci o forumową?Buduję ją po maliniaku.W tej chwili jest z jednej strony jednoroczny rządek bukszpaników/już rosną młode listki./ kilka trawek,miodunka,świecznica,środkiem tawuły jasne,z drugiej strony irysy,dostane od forumowiczki, No i były tulipany nowo zakupione i wygrane w konkursie Finki.Trochę zacieniona ona jest z rana,ale mam zamiar tam dosadzać azalie japońskie docelowo. 2 już nabyłam na dobry początek.
W tle to nie trawa, tylko krokusowe liście,czekam ,aż zaschną.
Bożenko, coby się nie spóźnić składam gratulacje z okazji 800 stronek, które wspólnie natrzaskaliśmy
jednak aby to się stało, musiała nas gościć taka osoba jak ty, co i ogród ma zaczarowany i wierszem sypnie i ptactwo pokaże jakiego nie znamy
W takim razie kuleczki bukszpanowe , trzmielinowe lub cisowe
Druga propozycja to hosta stiletto - niska,gęsta i ładnie kwitnie.
Jest jeszcze fajny czosnek ozdobny skalniak -ekoracyjny od wiosny do przymrozków: