Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 22:36, 21 lip 2012

martika napisał(a)
Witaj, ten miłorząb w tych kulach i zurawkach super komponuje sie, mi sie podoba

Marto, mi też się podoba. Posadziłam dzisiaj, ale nie zdążyłam zrobić fotek. Ciemno i zimno się zrobiło. Żeby było śmieszniej, a może i smutniej - mój sąsiad pali w kominku.
Przetacznik 22:43, 21 lip 2012

o jakie wspaniałe zielone poduchy, piękny widok!
Enya73 23:42, 21 lip 2012

Borbetko, jestem u Ciebie z rewizytą. Tobie też gratuluję bardzo ładnego, eleganckiego i oryginalnego ogrodu! Jak duża jest działka? Wygląda na ogromną. Faktycznie może dałabyś radę wygospodarować miejsce na jakieś ciurkadełko. Nie rezygnuj z pomysłu, jeśli jesteś do niego przekonana. Teraz jest wiele sposobów na utrzymanie oczka w dobrej kondycji. Ja mam naturalny zbiornik, ale dodatkowo wzbogaciłam go zeolitem i postawiłam na rośliny napowietrzające. Dodatkowo kaskada wprowadza ruch w stawie. Nie stosuję żadnej chemii. Wprowadziły się z powrotem żaby, a nawet 2 zaskrońce. Wróciła do stawu równowaga biologiczna, z czego bardzo się cieszę. I zachęcam osoby, które chcą mieć wodę w ogrodzie do tego wspaniałego pomysłu.

Pozdrawiam serdecznie
Borbetka 19:33, 22 lip 2012

Przetacznik napisał(a)

o jakie wspaniałe zielone poduchy, piękny widok!

Weroniko, dziękuję za miłe słowa, ale mnie do Twojej inwencji twórczej daleko.
Borbetka 19:35, 22 lip 2012

Enya73 napisał(a)
Borbetko, jestem u Ciebie z rewizytą. Tobie też gratuluję bardzo ładnego, eleganckiego i oryginalnego ogrodu! Jak duża jest działka? Wygląda na ogromną. Faktycznie może dałabyś radę wygospodarować miejsce na jakieś ciurkadełko. Nie rezygnuj z pomysłu, jeśli jesteś do niego przekonana. Teraz jest wiele sposobów na utrzymanie oczka w dobrej kondycji. Ja mam naturalny zbiornik, ale dodatkowo wzbogaciłam go zeolitem i postawiłam na rośliny napowietrzające. Dodatkowo kaskada wprowadza ruch w stawie. Nie stosuję żadnej chemii. Wprowadziły się z powrotem żaby, a nawet 2 zaskrońce. Wróciła do stawu równowaga biologiczna, z czego bardzo się cieszę. I zachęcam osoby, które chcą mieć wodę w ogrodzie do tego wspaniałego pomysłu.

Pozdrawiam serdecznie

Anito, coraz bardziej dojrzewam do decyzji o zrobieniu wody w ogrodzie. Mam nadzieję, że dam radę w przyszłym, a jeśli nie to w następnym roku. Przede mną jest jednak inwestycja "firmowa" obok domu, więc muszę wszystko zrównoważyć.
Działka ma 2200 m2. Dziękuję za odwiedziny.
kwiatholandii 07:58, 24 lip 2012

Moniko, piękny ten miłorząb, a tarasik wymarzony. Tylko siedzieć z kawką i podziwiać Ja wybrałam się we wtorek po miłorzęba i nie dojechałam Miałam wypadek samochodowy. Nie był mi pisany ten miłorząb chyba Teraz jadę na urlop i zastanawiam się, czy jeszcze będą w tym miejscu jak wrócę.A u Byczkowskich w jakiej cenie mieli szczepione?
Borbetka 08:36, 24 lip 2012

Moniu, mam nadzieję, że nic poważnego się nie stało.
U Byczkowskich dawno nie byłam, ale wybieram się to napiszę czy mają i w jakiej cenie. Potrzebuję trochę biało-żółtych małych trawek, żeby wypełnić dziurę po jałowcem. Ja tę kulkę miłorzębową kupiłam po 55 zł, a zwykły po 20 zł. Szczepionego kupiłam na Szczepankowie, no i Pani pokazała mi też takiego wysokiego (na przyszły rok chcę go mieć).
Taras sama zobaczysz, jak przyjedziesz On wcale nie jest taki fajny. Zadowolona jestem tylko z gatunku płyty kamiennej z której jest zrobiony, ale jest niestety za krótki i planujemy go poszerzyć.
Życzę Ci udanego wypoczynku.
kwiatholandii 08:54, 24 lip 2012

Więc widziałaś tą cenę pewnie w Szczepankowie, no ale piękny jest. nie mogę doczekać sie odwiedzin.
Borbetka 08:58, 24 lip 2012

Tak w Szczepankowie. Wydaje mi się, że czasami Byczkowscy przeginają z cenami detalicznymi. Jak ostatnio byłam to się zawiodłam, ale dam im drugą szansę. Teraz szukam żurawek i wyszperałam, że firma Vitroflora je ma, odmian mnóstwo i te kolory ... zobacz sobie na ich stronie www.vitroflora.pl. To jest strona dla szkółkarzy, ale mamy przecież giełdę na Franowie co nie? Podobno mają box 35, ale muszę to sprawdzić. Żurawki podobają mi się jednak gęsto posadzone, ale jest to o wiele większy koszt niż np. begonie, choć oczywiście przewagę mają żurawki, bo wieloletnie są.
Borbetka 20:40, 26 lip 2012

U mnie trochę z tarasu widoczków, bo usiadłam przez te upały:

Latarenki:

I białe pelargonie, które chyba powtórzę w przyszłym roku:

A tutaj zgodnie z Danusiowym zaleceniem podlewana Florovitem hortensja, która odwdzięczyła się ponownym kwitnieniem: