Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja
09:25, 10 maj 2012
Wczoraj skusiłam się na kolejnego rh. Po ostatnich żółtych Goldbukettach, które zmarniały po pierwszej zimie i pewnie nie zobaczę jak kwitną, kupiłam Madame Masson - wyczytałam, że należy do grupy wytrzymałych i łatwych w uprawie. Tak wygląda :
Na jakiejś brytyjskiej stronce pisało, że idealne ph dla niego to 4,5 - 6.
Proszę podpowiedzcie w czym mam go posadzić. Niestety nie dysponuję i nie mam skąd wziąć obornik, kompost czy przekompostowane liście dębowe
Czy to oznacza, że nie mam szans na udaną uprawę rh ?
To co mam to torf kwaśny w worku, który kupiłam w sklepie ( oczywiście pani w ogrodniczym powiedziała, żeby sadzić tylko w nim ).Mogę dokupić coś w sklepie ( jakiś suchy obornik w worku ? )
Mam też trochę takiej lekkiej próchniczej ziemi spod starych wierzb ( czy taka ziemia jest kwaśna ?) poniżej zdjęcia tej ziemi :
No i mam jeszcze stanowisko cieniste
Pomożecie ?

Na jakiejś brytyjskiej stronce pisało, że idealne ph dla niego to 4,5 - 6.
Proszę podpowiedzcie w czym mam go posadzić. Niestety nie dysponuję i nie mam skąd wziąć obornik, kompost czy przekompostowane liście dębowe

To co mam to torf kwaśny w worku, który kupiłam w sklepie ( oczywiście pani w ogrodniczym powiedziała, żeby sadzić tylko w nim ).Mogę dokupić coś w sklepie ( jakiś suchy obornik w worku ? )
Mam też trochę takiej lekkiej próchniczej ziemi spod starych wierzb ( czy taka ziemia jest kwaśna ?) poniżej zdjęcia tej ziemi :

No i mam jeszcze stanowisko cieniste

Pomożecie ?