Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:17, 08 lip 2012

Właśnie ciekawa jestem jak zostaną potraktowani pracownicy w takiej sytuacji. U mnie na wsi wiele osób w tym zakładzie pracowało, w kilku rodzinach i mąż i żona.
Bogdzia 22:23, 08 lip 2012

Pewnie to prywatny zakład i własciciel już ma wielkie straty, nie wiadomo czy sobie poradzi bo jeśli nie to pewnie ludzi zwolni , a wiadomo pracy dziś nie ma. tragedia dla tych ludzi.
agniecha973 22:25, 08 lip 2012

Niestety, też tak to widzę.
Mala_Mi 06:40, 09 lip 2012

Podsumowując całokształt dużo się opisałam..ale wykasowałam, moj opinie nie o ogrodach zachowam dla siebie... u nas susza i upały niesamowite... u Was powodzie i burze..... zima dałą w kość, wiosna przymrozki.... a na Dolnym Ślasku miało być pogodowo najlepiej....
Kawałek ode mnie ...w dół górki zaczynają sie tereny zalewowe.... i bez urwanych mostów teren płynie... 3 dni deszczu i domy stoją w wodzie, a głupie ludziska tam kupują działki...tu są drogie działki. Rozumiem że mieszkańcy z dziada pradziada mieszkaja bo odziedziczyli kawałek roli..tu była Galicja, czyli bieda... o i znów się wypuszczam w dyskusje..
Fajna z Ciebie mama pieczesz torty na urodziny.... ile syn kończy lat... Wszystkiego najlepszego synusiowi w dniu urodzin i Mamie, że w tym dniu urodziła
agniecha973 10:22, 09 lip 2012

No niestety, trzeba zapomnieć o tradycyjnym podziale stref klimatycznych, za duże anomalia.

Te domy,które u nas zalewa były budowane jeszcze "za Niemca", a Niemiec jak wiadomo głupi nie był. Najstarsi mieszkańcy miejscowości mówią, że nigdy takich powodzi tu nie było, a tu 2 razy, ostatnio dwa lata temu. To już "dojrzali" ludzie i myślę, że nie rozważają nawet przeprowadzki, bo nie zostawią "swojego". To inny typ człowieka, niż dzisiejszy nowoczesny. A nasza rzeczka jest potwierdzeniem tego, że pogoda szaleje. Ona ma około 13 km i zbiera wodę z okolicznych pól. Wystarczy około godziny ulewnego deszczu w jej górnym biegu i rzeczka szaleje. Przecież kiedyś też były ulewy, dlaczego kiedyś nie zalewało?

A na pyt. dotyczące wieku syna odpowiem obrazkiem. Żeby nie było za łatwo, trzeba policzyć
Potrzeba matką wynalazków - zapomniałam kupić odpowiedniej świeczki i trzeba było wykombinować z tych co były.

Milka 15:46, 09 lip 2012

Ale zachęcająco tort wygląda synuś zapewne docenia, że to dzieło mamy!
100 lat dla synusia
Pszczelarnia 16:29, 09 lip 2012

Żurawki w moim guście.

Ale ta woda wstrętna.
Madzenka 23:55, 11 lip 2012

Aga a ja pamiętam z dzieciństwa powodzie. Mieszkałam w Jeleniej Górze. Pamietam, że zdarzało się (liczba mnoga), że po bardzo intensywnych opadach latem rzeczka występowała z brzegu i podmywala okoliczny park. A obok były kamienice z XIX wieku.... Budowane przecieź przez Niemca.
Na anomalie pogodowe nawet oni nie byli przygotowani.....
Pamietam jak w kaloszach biegaliśmy ogladąć czy już zalewa główną drogę czy nie. Ale to zwykle było w wakacje , najczęściej w lipcu.....
Wydaje mi się natomiast źe zimy były bardziej mroźne i śnieżne, ale to może złudzenie bo mieszkałam blisko gór...
Bogdzia 20:22, 12 lip 2012

To Twój synuś jest rówiesnikiem mojej wnusi. Wszystkiego najlepszego dla solenizanta ,a tort olbrzymi , pewnie sporo gości było.
grupa_trzyma... 20:41, 12 lip 2012

Agucha! Sto lat dla szanownego jubilata!
Pogoda daje nam popalić ostatnio. Jak nie upały to powodzie i gradobicia. Smutne!

Słyszałam o pożarze. U nas 30 maja też spalił się doszczętnie zakład pracy. Z tego co wiem, pracodawca wysłał wszystkim pracownikom wypowiedzenia pocztą...Tak...przemilczę to jak Ania/asc...

Żurawki masz piękne. Podzielisz się adresem Pana-Żurawki, jak już zaspokoisz swój "żurawkowy głód"?