Ania, lo matko, Orient Express to przy Tobie zolw
Gratuluje 500 Chyba nie ma takiej drugiej energicznej i tak pozytywnie zakreconej kobialki jak Ty
Spelnienia wszystkich chciejstw i goryczkowych lanow
Nie jest tak dobrze Haniu, wiele roślin w tym roku nie zakwitnie np Percy Wisseman, azalie japońskie lichutko, jeszcze Balalaika, Baden Baden,Purple splendour, Simona i jeszcze inne,. zobacz sama.
Percy Wisseman w tamtym roku i w tym
Innym nie robiłam zdjęc bo i po co? Masz rację najwazniejsze żeby wszyscy szczęsliwie objechali i by było miło.
To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.
Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:
Danusiu można je jakoś uratować?
To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.
Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Gratulacje 800 stron Bogdziu!
Czy wiesz może co to za odmiana azalii, kwiaty pachną i są lekko ecri, nie takie białe jak 'Schneegold'?
Sylwia , dzięki za gratulacje. Żeby Ci pokazac jak trudno jest określic nazwę pokażę sześc zdjęc dwóch róznych roślin. Wybierz które należą do jednej odmiany.
Mozna poszukac w katalogach jaka azalia jest bardzo podobna ale całkowitej pewnosci raczej nie bedzie. Tylko ktos bardzo wprawiony w hodowli moze rozpoznac.
Ja wracam do moich bukszpanów. Z dwóch może cos będzie bo puszczają młode przyrosty.
A największy ten dostany na jesień ma takie objawy:
A od tyłu ma pęcherz:
Wyglada to inaczej niż na pozostałych bukszpanach wiec wole sie upewnić :
Czy to tez jest przemarznięcie???
Twoje bukszpany zimowane w piwnicy miały prawdopodobnie zimą za mało wody, dlatego nie przezimowały w dobrej kondycji, a jak ze światłem?
Objawów pokazanych na listkach nie ma w mojej książce, muszę poszukać może na angielskich stronach.
A to ci małż super prezent sprawił... na 200-setkę - ciurkadło
A ode mnie spełnienia marzeń, nie tylko tych ogrodowych, ale bardziej nawet tych zawodowych, Ty wiesz jakich