Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:22, 27 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ana, chodzi o werbenę, czy szałwię ?
Cofnęłam się, na fotkach jest szałwia.
Nadrabiam u ciebie zaległości, bo w tym tygodniu choróbsko mnie dopadło i czasami nawet kompa nie odpalałam. Już lepiej.
Tak przy okazji, jakie klony masz przy wejściu? Czy je przycinasz, czy to ich naturalny pokrój?
oczywiście że o szałwie (tak mi się pomyliło) werbenę dostałaś w nasionach
Klony takie zwykłe czerwone. To nasz pierwsze drzewka kupowane jeszcze przed O jakio cieniutkie patyczki. Przycinam je co roku. Jeśli w kolonach są osobniki męskę i żeńskie to mamy po jednym bo zawsze wiosną jeden ma inne pąki, drugi inne
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:15, 26 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
żółte? mają cały czas ten sam kolor, tam chyba są 2 czy trzy odmiany, z reszto kolor pojawił się w sobotę.
Widziałaś siewki werbeny? dam jej jeszcze parę dni na nabranie masy

Ana, chodzi o werbenę, czy szałwię ?
Cofnęłam się, na fotkach jest szałwia.
Nadrabiam u ciebie zaległości, bo w tym tygodniu choróbsko mnie dopadło i czasami nawet kompa nie odpalałam. Już lepiej.
Tak przy okazji, jakie klony masz przy wejściu? Czy je przycinasz, czy to ich naturalny pokrój?
U mnie, na wsi 18:33, 26 kwi 2015

Do góry
Witam ,kolejną krajankę posiadaczkę skarpy .Ja na skarpę dałabym 3 lub 5 kosodrzewin ,na dół na obwódkę ubiorek (jest zimozielony ),do tego szałwia ,zwiewne trawy i róże.pozdrawiam
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 17:12, 26 kwi 2015

Do góry
Klonik

ligustr

róże

szałwia
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:57, 26 kwi 2015

Do góry

Obwódka z bukszpanu w środku lawenda albo szałwia albo przetacznik cos niebieskiego lub fiolet
Życie w wiejskim ogrodzie 22:26, 25 kwi 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

Moje królowe...
chociaż stokrotki z hiacyntami ... hohohoho widzę nowe aranżacje w przyszłym roku u siebie

Stipowym lasem jestem zawstydzona... żeteż Ty potrafisz a ja nie

Przemuku chyba przegapiłam - czy pokazywałeś w zeszłym roku swoje szałwie? Wyczytałam że masz aż 7 rodzai - zrobisz w wolnej chwili przegląd?

mam nadzieję, że już wyzdrowiałeś i idę czytać dalej

Witaj Aniu

Oglądaj prymule bo wiesz jeszcze trochę i .... Królowe jak je nazwałaś to Primule Belarina Cream Moje ulubione

Mam 28 doniczek stip, własnoręcznie wysiane Będą rosły w szpalerze z szałwią omszoną wzdłuż chodnika prowadzącego do domu Będzie aleja stipowa

Szałwie są nowymi nabytkami zakupionymi w tym rok Jeszcze trzeba poczekać na zdjęcia Kupiłem :
-szałwia omszona Blaukonigin *R
-szałwia omszona (tradycyjna)
-szałwia omszona Rose Queen
-szałwia omszona Mainacht
-szałwia omszona Schneehugel

Moja "przyziemna" :) pasja 21:05, 25 kwi 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Moja córcia nie uznaje żadnej trawy w ogrodzie ,mówi że zielska nasadziłam .
Ale na połączenie brazowej z lawenda mówi że boskie

Moja szałwia za brązowymi trawami jeszcze maleńka, ale liczę, ze coś tam fioletowego się przebije . Z jeżówkami różowymi też będzie fajnie .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:42, 23 kwi 2015

Do góry
szałwia..

rozplenica...

Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:49, 23 kwi 2015

Do góry
każdego dnia jest więcej zieleni, kolorów i lisci

trawa sie pokazuje

szałwia omszona pokazuje liście

Tujki mocno wybiły sie do góry

i po raz pierwszy w noim ogrodzie kwitna wiosenne kwiaty

miłego dnia
Dwa ogrody 00:04, 23 kwi 2015

Do góry
GorAna - u mnie szafirki, u Ciebie tulipany cudne
Wobec tego będą sasanki

Małgoś, hiacynty kupione w L. w konkretnych paczkach za przyzwoitą cenę
Wiosna wiosną, ale jeszcze jest ogrom pracy, cegła w tle czeka na ułożenie ścieżki, ale za sucho. Wszystkie świeżo posadzone rośliny podlewam codziennie. Prawie skończyłam poprawki przy cisach, z krokusami muszę uciekać, bo mi się schowają a miejsca jeszcze nie przygotowałam. No to dla Ciebie na żółto: pierwiosnek lekarski, liliowce Stella, trzmielina z sadzonek, mix późniejszych irysów, pierwiosnki, margerytki, i żółty krwawnik.. mus do Ciebie zajrzeć..

Karola, zobaczymy, jak molinie będą rosły. Wczoraj dzieliłam swoje rozplenice, bo już ruszyły. Te z kolei nie szaleją u mnie, ale musiałam je zabrać, bo rosły za blisko ciemierników.
Tess, szałwia niebieska jest jednoroczna niestety, ale jej kolor i długość kwitnienia rekompensują taki niuansik Mam fioletową bylinową oraz muszkatołową, niby dwuletnia, ale się ładnie rozsiewa i wystarczy siewki przenieść na wybrane miejsce, lekarską pewnie znasz, a te o liściach w plamki fioletowe i żółte można traktować jak jednoroczne, u mnie zaginęły po roku.
Kosmatka kwitnie
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 21:58, 22 kwi 2015

Do góry
Postanowiłam założyć tutaj swój temat, aby pokazać swój ogródek, na którym chcę stworzyć coś fajnego jestem laikiem pod tym względem, dlatego zanim coś kupię i posadzę to się pytam, a że tutaj na tym forum jest dużo bardzo mądrych ludzi to na pewno mi pomożecie

Zacznę od tego, że mieszkam w bloku na parterze, do którego przynależy ogródek 350 m kw.

W 2011 się wprowadziliśmy, w 2012 założyliśmy trawę oraz z pomocą firmy dostaliśmy projekt ogrodu - głównie chodziło nam o rośliny. W 2013 kupiliśmy drzewka i krzewy z najwyższego rzędu najbliżej płotu i zaczęliśmy je sadzić. W 2014 resztę roślin, ale jeszcze kilka nam zostało.

Nasz ogród (strony: Południowa i Zachodnia) wygląda tak:

Wykaz roślin:

1. Żywotnik Smaragd
2. Świerk Maigold
3. Jarząb posp. Fastigiata
4. Sosna czarna Fastigiata
5. Buk Purpurea Pendula
6. Berberys Bogozam
7. Cyprysik Gloria Polonica
8. Sosna Negishi
9. Bez Plumosa Aurea
10. Sosna czarna Spielberg
11. Żywotnik Yellow Ribbon
12. Bez czarny Eva
13. Tawułki Arendsa- Fanal Brautschleier
14. Hortensja
15. Brunera wielkolistna Varegiata - NIE MAMY W OGRODZIE
16. Przywrotnik ostroklapowy - NIE MAMY W OGRODZIE
17. Cis Summergold
18. Wiśnia Kikku-Shidarre
19. Żywotnik Sunkist
20. Jałowiec Blue and Gold - NIE MAMY W OGRODZIE
21. Ognik Red Column
22. Grujecznik japoński Pendula
23. Jodła górska Compacta
24. Wiśnia Amanogawa
25. Rajska jabłoń Ola
26. Sosna karłowa Glauca
27. Tawuła Grefsheim
28. Cis Davastoni Aurea
29. Odętka wirginijska - NIE MAMY W OGRODZIE
30. Bodiszek kantabryjski - NIE MAMY W OGRODZIE
31. Tiarella Wheryii - NIE MAMY W OGRODZIE
32. Przetacznik kłosowy - NIE MAMY W OGRODZIE
33. Pysznogłówka - NIE MAMY W OGRODZIE
34. Kostrzewa popielata
35. Rudbekia
36. Liriope
37. Szałwia
38. Lawenda
39. Wrzosy
40. Hortensja pnąca
41. Forsycja Maluch

Wszystkie sosny, świerki są odmiany karłowatej. Ale są jeszcze maluśkie ten wykaz roślin nie jest tak sztywno zachowany - są również zamienniki. Wszystko kupujemy w szkółkach, także zawsze nam doradzają jeżeli czegoś nie ma, aby było w miarę podobnie rosnące.

W tym roku chcemy zrobić taras, ale inny niż ten który mamy w projekcie. To jest nasz pomysł. Taras będzie mniejszy, niż ten w projekcie (3m*4,5m).

Przy tarasie chcielibyśmy zrobić rabatę na podwyższeniu z kamienia.

Rabata na podwyższeniu mniej więcej wyglądałaby tak, z tym, że byłaby większa niż tu na zdjęciu:

[zdjęcie zmoderowane]

Czy mogłabym posadzić na niej - z roślin większych (ale nie rosnących wysoko!!! mieszkam w bloku) np.: kosodrzewina Mops, świerk biały, bukszpan, jałowiec i do nich przytulone: floks szydlasty, żagwint, bakopa, trzmielina, rozchodnik rozłożysty. Nie mówię, że wszystkie wymienione, bo to by było za dużo i za tłoczno, ale któreś z tych wymienionych wybrać. I w luki posadzić jakąś trawę albo jukę?? Czy to miałoby ręce i nogi, czy pasowałoby??
Proszę Was mądrych o rady
Rady mogą dotyczyć nie tylko roślin
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:49, 21 kwi 2015

Do góry
Zakończyłam dzisiaj wysadzanie wszystkich niepotrzebnych roślin Zostały tylko szafirki i hiacynty ale muszę poczekać aż przekwitną.

W części gospodarczej zrobiona atrapa donicy do której poszły róże, proso, szałwia, kostrzewa i na siatkę bluszcz z powojnikiem. Buczek przesadzony, pozostało tylko pomalować płotki przeciw psowe
Jakieś migawki może w czwartek

Jutro jadę po przystojniaka
Ogród wśród pól i wiatrów 21:18, 21 kwi 2015

Do góry
WOW - taki luby to jest to! Się chłop nakopał że hoho! A myślałaś nad Morning Light zamiast gracków?
Przed dałabym kulki bukszpanowe albo cisowe.

ale tak sobie myślę.. przy takiej długości to zrobi Ci się mur, wczesną wiosną będzie łyso [trawy wycięte i hortki też przycięte.].
Nie wiem jaki masz budżet,ale jeśli masz czas to może warto posadzić coś zimo zielonego w plecach - nie mówie o murzę, ale to tu, to tam - np kuka na patyku, czy też stożek. Coś co odciągnie wzrok od pustki w okresie wiosennym.
a w nóżkach, pomiędzy kulkami, może kilka róż np bonica czy inne, małe, pokładające się i do nich stipa i ewentualnie szałwia to tu to tam? Choć może to wszystko by się gryzło - róże i szałwia to rabata bardziej angielska, a tu hortki...
Ale wiesz- moja propozycja to tkaie gdybanie. Ciężko u mnie z wyobraźnią.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:40, 20 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podoba ci się to?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/82/820081/original.JPG
Latem jeżówki w trawach albo szałwia. Obie długo kwitną.

Czy to nie jest rabata Madżen? Piękna jest? A jaką ona ma tam trawę?
Jeżówki bardzo mi się podobają
Piękna jest też werbena ale nie wiem czy ona da radę w cieniu?
Dziękuję Iwonko za podpowiedzi
Buziak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:29, 20 kwi 2015

Do góry
Podoba ci się to?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/82/820081/original.JPG
Latem jeżówki w trawach albo szałwia. Obie długo kwitną.
Życie w wiejskim ogrodzie 18:28, 20 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Tak Ewo mam teraz dużo wolnego czasu ale aż mnie skręca żeby coś zrobić Mam sporo roślin w domu do pikowania Może jak poczuję się trochę lepiej wezmę się za to

Szałwia o której wspominałaś idealnie nadaje się na obwódkę Marta ostatnio podesłała mi link jak u niej wygląda w pełnym rozkwicie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4144-kwiaty-z-ogrodka-marty?page=50

Te zdjęcia Marty widziałam. Na moją rabatkę trochę za szerokie są. Potrzebuję delikatniejszej linii. Myślałam, że może ten Deep Blue rośnie na szerokość 20-30cm.
Życie w wiejskim ogrodzie 17:14, 20 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Oj, niedobrze, że zachorowałeś i dla Twojego zdrowia, i dla ogrodu. Ale jest jedna dobra strona chorowania - będziesz miał czas dla nas

Ty masz dobre pomysły policzę ile potrzebuję tych szłwii i zamówię.
Czy one nadają się na obwódkę rabaty? Miałam w planach posadzić berberys bagiatelle, ale jakoś nie pasuje mi ten kolor na rabatkę, a ta szałwia byłaby super

Tak Ewo mam teraz dużo wolnego czasu ale aż mnie skręca żeby coś zrobić Mam sporo roślin w domu do pikowania Może jak poczuję się trochę lepiej wezmę się za to

Szałwia o której wspominałaś idealnie nadaje się na obwódkę Marta ostatnio podesłała mi link jak u niej wygląda w pełnym rozkwicie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4144-kwiaty-z-ogrodka-marty?page=50

Dwa ogrody 16:15, 20 kwi 2015

Do góry
Agapanta zazdraszczam, ja się kwitnienia chyba nie doczekam.
Nicka nie zmieniaj, przywykliśmy już do niego, a przecież chyba każdy już wie, skąd się wziął

Mariolu, szałwia niebieska co mi nasionka dałaś to bylina, mam nadzieję?
Pięknie rośnie.
Ogród w cieniu brzozy 15:16, 20 kwi 2015

Do góry
Karolu, dziękuję, lubię fotkować, chciałabym mieć więcej czasu na to.

Przemku przydatna więc ta Twoja sunia, u mnie pełno kotów sąsiedzkich ale nie dają rady.
Twoje trawki widziałam, ogromne.
Na fotkach akurat załapała się czubatka ale kosmos pełny mam też, już się hartuje. Szałwia omączona jest sprawdzona, fajna jest, siałam ale białą w tym roku, nie wzeszła, dosiałam nawet w piątek ale nie wiem czy coś będzie z niej. Wogóle ten rok to przeznaczony na eksperymenty z różnymi kwiatami jednorocznymi ale co z tego zostanie i jaki będzie efekt to się okaże, czy będą to tylko smakołyki dla ślimaków. Wszystkiego mam tak po trochu: lewkonie, lwie paszcze, scabiosa wdówka i kaukaska, agastache, dzielżan, przetacznik, penstemon, szałwia trójbarwna, żeniszek, werbena i lobelia zwisająca - nie rośnie tak łatwo jak ta zwykła. Plus oczywiście stipa, werbena, jakieś warzywka. Totalna mieszanka. Niektóre już hartuję ale wynoszę i wnoszę.
Życie w wiejskim ogrodzie 14:45, 20 kwi 2015

Do góry
Oj, niedobrze, że zachorowałeś i dla Twojego zdrowia, i dla ogrodu. Ale jest jedna dobra strona chorowania - będziesz miał czas dla nas

Ty masz dobre pomysły policzę ile potrzebuję tych szłwii i zamówię.
Czy one nadają się na obwódkę rabaty? Miałam w planach posadzić berberys bagiatelle, ale jakoś nie pasuje mi ten kolor na rabatkę, a ta szałwia byłaby super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies