Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:56, 30 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kasiu dzięki za piekne zdjęcia z Ogrodu Botanicznego. Jak jest wielka przestrzeń to wszystko nabiera innego wymiaru. Bardzo ciekawy ten ogród.Twoje pierwsze własne tulipanki też wyglądają dorodnie i na pewno będą pięknie kwitły . Zdjęcie Twojej córci przy tych tulipanach jak już zakwitną będzie pamiątką na całe życie więc nie zapomnij go zrobic. Pozdrawiam serdecznie.

Bogdziu, nie zapomniałam chociaż córcia bardziej zajęta była łopatką i wiaderkiem , ale zdjęcie jest Pozdrawiam

Moje pierwsze tulipany bardzo mi się podobają

Ogrodnik mimo woli 23:54, 30 kwi 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Zachwycające masz rośliny, Aniu
Mnie zainteresowała lewizja. Miałam niedawno dwa egaemplarze, w kamieniach prawie samych je posadziłam i po kolei obie straciłam. Ostatnią tej zimy.
Kilka cennych uwag by mi się przydało do jej uprawy, no i gdzie ją nabyć, bo ostatnio nigdzie jej nie widzę...

Basiu, ja kupuję lewizje u mojego Pana w sklepie z bylinami...mówi na nie "pieknotki". Ale z Częstochowy do Rzeszowa jest kawałek drogi...a szkoda, bo ma piękne. Lewizje nie lubią nadmiaru wody zimą!!!! Okrywam je podwójna warstwą tej grubszej agro. Najlepiej rosną na skalniaku, ale w glebie lekko kwaśnej... Są miejsca gdzie dopadały ją choroby grzybowe, a są miejsca gdzie rośnie dosłownie jak "chwast". Kwitnie niezwodnie co roku...pierwsze już lada dzień zakwitną. Rosną na mini skalniaku i w szczelinach skalnych. Na sklaniaku narzucam agro, a te w szczelinach nakrywam agro i gwożdziami ją mocuję gdzie sie da..... Odłamany kawałek lewizji urósł mi we wrzosowisku, pod jałowcem (ciemno i wcale nie sucho) i zabiera sie do kwitnięcia.
Trudno mi określic receptę na lewizje..jedne rosna pięknie, a drugie "gniją". Jak zaczyna padać, najlepiej przenieść w inne miejsce. Pomijając kaprysy niektórych, rosną bezproblemowo i tak też zimują. Acha, nakrywam je dopiero po pierwszych większych przymrozkach... właściwie to już jest zima jak to robię.... Spadki temperatury do kilku stopni na minus im nie szkodzą. Ostatniej zimy, to dobrze że mi M przypomniał o nich, bo ja zapomniałam. Przypomniał jak już zima była na całego Ale przezimowały i zaczynają kwitnać. Na razie kilka fotek z zeszłego roku...
To w skalniaku.... w tle widac kolejne dwa kolory..taki niby róż i pomarańcz.. Pomieszały sie z opuncja/ Zagłuszone przez opuncję i trawy, ale z powodu kaktusa nie mam jak ich przesadzić...wiec jest jak jest... Do foto odgarnęłam trawy na bok.

A to w szczelinach skalnych... dodatkowo porobiłam im daszki z kamienia.... ale na skalniaku daszków nie maja i też rosną ....
Moje poletko 23:45, 30 kwi 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)

Ale upał!! czy wszyscy tak mają?
musiałam już podlewać!
Zieleń aż kipi

Też podlewałam i dzisiaj i wczoraj. Ależ Ty masz tych konwalii, ale będzie zapach jak zakwitną

cześć Sylwio i Andziulko

Konwalie to dla mnie dziwna historia.
Zapach boski.widok białych dzwoneczków bajkowy,a jeśli chodzi o uprawę w ogrodzie to tak średnio.Zastałam je
na moim poletku w ilościach dość sporych.Kłącza się porozłaziły i teraz z nimi walczę.Ostatnio pokazały się w piwoniach i na ścieżkachprzenoszę je w inne miejsca i traktuję jako okrywowe
Ale co by nie mówić urokliwe są.

Rododendronowy ogród. 23:44, 30 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Narcyze

te najpiękniej pachną

Właśnie u mnie też zaczęły rozkwitać! Bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu. U mojej babci zawsze były!

Ja też bardzo je lubie ale do wazonu kupuje bo żal mi zerwac.

Dokładnie te są "babcine" i moje ulubione .... ..i też swoich kwiatów nie ścinam do wazonu..... chyba, ze w prezencie dla wyjątkowych osób, albo jak pies połamie
Ogród w Alei Lipowej... 23:35, 30 kwi 2012

Do góry
Kulcia na dobranoc, bo już uciekam

Ogród u stóp klasztoru 23:26, 30 kwi 2012

Do góry
Piękny okaz trzykrotki

Alinka przygotowała też pyszny deser - był przepyszny!

To tyle z mojej relacji i patrzenia moim okiem na ten pięknie zagospodarowany ogród. Dziękuję Ci Alinko za przemiłą gościnę i za cudne roślinki w hurtowej ilości - niestety dziś ich nie zdążyłem posadzić - jutro to zrobię z ramach uczczenia Święta Pracy

Ogród u stóp klasztoru 23:22, 30 kwi 2012

Do góry

Rzut ogólny na tyły

Ogromny okaz płaczącej brzozy

Ogród u stóp klasztoru 23:20, 30 kwi 2012

Do góry
Kolejna śliczna rabata - z tej zaś dostałem masę tojeści aurea

Kwitną niezapominajki

w przedogródku

Ogród u stóp klasztoru 23:18, 30 kwi 2012

Do góry

Na tarasie pojawiły się już letnie kwiaty

Ogród Magdalenka 23:18, 30 kwi 2012

Do góry
Hortensję już posadzone , chucham i dmucham na nie

Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 23:18, 30 kwi 2012

Do góry
....przed....

...po...

to lubię
Ogród u stóp klasztoru 23:17, 30 kwi 2012

Do góry

To jest śliczne, ale jak się nazywa to zapomniałem

Trochę ujęć ślicznej kaskady

Ogród u stóp klasztoru 23:15, 30 kwi 2012

Do góry
Rabata z krzewami z dziwnym żółtym klonem, który od 3 lub 5 lat w ogóle się nie rozrósł

Alinka nie mogła sobie przypomnieć co to jest?

Kwitną brunnery

Ogród u stóp klasztoru 23:13, 30 kwi 2012

Do góry
Kolejny raz kocimiętka

Bodziszki

Cudne narcyzy - Alinka kompletnie nie wie skąd się tam wzięły

śliczne okazy tiarelek

Ogród u stóp klasztoru 23:12, 30 kwi 2012

Do góry
Nowa rabata - też górka z kompostu

Zaczynają kwitnąć orliki

Kwitną prymule

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:11, 30 kwi 2012

Do góry
za to bukszpany mają śliczne przyrosty Zabrakło mi kamyków... muszę jechać dokupić
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 23:11, 30 kwi 2012

Do góry
dzis oczywiście z moją najwspanialszą duszyczką ruszyłyśmy moją rabatkę trochę odbiega od projektu kaisog i jeszcze nie jest skończona, ale wstawie zdjecia bo mnie bardzo cieszy nasza praca

na rogach lawendy narazie po jednej sztuce, w środe dokupie jeszcze 4 zeby bylo po 3 w rządku, następnie hosty z tyłu azalie, brakuje jeszcze traw i kory ale juz niebawem
Ogród u stóp klasztoru 23:11, 30 kwi 2012

Do góry
Różanka

Bukszpany wyhodowane z patyczków

Przepiękne łany kocimiętki - dostałem spore kępy

Tutaj podwyższona rabata z różnościami - wszystko chowane na kompoście - rośliny pięknie rosną

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:10, 30 kwi 2012

Do góry
czosnkom ozdobnym przysuszyło brzydko listki

Mój jesienny ogród 23:09, 30 kwi 2012

Do góry
Śliczna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies