Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 22:37, 17 cze 2012

Dajano, miłe słówka. Piwonię spróbuję podzielić w sierpniu, myśląc o Tobie i Bogdzi, może mi się uda, bo rękę do kwiatów chyba mam. Myślę jak Bogdzia, że za głęboko posadziłaś. Piwonie raczej nie przemarzają, nie mają też wielkich wymagań, no przesuszać ich raczej nie wskazane. Ja na moje nie mogę narzekać, są piękne, z roku na rok pięknieją.
A wnusia, powiem nieskromnie, od razu się śliczna urodziła, w szczęśliwej rodzinie, szczęśliwe, piękne dziecko. I oby tak zawsze.

Iwonko, odpowiedziałam w sprawie odętek na Twoim wątku. Dziękuję w imieniu wnusi i Kajtka, w których jestem wpatrzona. Pozdrawiam.
Andziulko i Irciu, to miłe, że widzicie to co ładne w ogrodzie, ja bym coś tam zmieniła, ale troche idę na ustępstwa M., bo i on czasem mi ustępuje. Doczekałam się na przeniesienie pęcherznicy z centralnego miejsca, a teraz czekam na eksmisję laurowiśni, która przemarza i nie zdobi.
Irciu, z piwonii jestem dumna, a wszystko przed Tobą, jeżeli u Ciebie zaczynają kwitnienie, a myślałam, że u Ciebie cieplej i wszystko wcześniej zaczyna kwitnąć.

U mnie zakwitła następna lilia, czerwona.

Zaczynają błękitnieć przetaczniki.

weronika77 22:54, 17 cze 2012

Te zielone pąki na dole to hortensje Anabelle.

A w kocimiętce kryją się dwie róże, na które nie mogę się doczekać.

Pokazywałam widok z góry z błękitem floksów. Ktoś pytał, czym zastąpię ich kwitnienie potem.
Są właśnie zielone, i jest ich mniej, pięć wiader sadzonek wyniosłam na kompost, żeby ścieżce
oddać jej wymiar.

Bogdzia 23:47, 17 cze 2012

A serce Cię nie rozbolało ze aż tyle wyrzucasz? , bo wyjatkowo piękne masz te floksy.Weroniko a Ty nie chcesz tego wysokiego parzydła? Chetnie dam.
Sebek 00:12, 18 cze 2012

Pięknie A floksów strasznie szkoda...
JustyNA 01:11, 18 cze 2012

Piękny ogród.Prawdziwie bajeczny. A,że to jest mój pierwszy post,pragnę się więc przywitać.Mimo ,że temat nie jest mi obcy to niestety nie mam się jeszcze czym pochwalić.Myślę,że w niedługim czasie się sytuacja ta zmieni i również będę mogła pokazać swój ogród czerpiąc inspiracje z Waszych pięknych ogrodów.
Milka 17:20, 18 cze 2012

Piękna ta róża Dallas, a w końcu wiem, że te srebrzyste liście i fioletowe kwiaty, to jednak przetacznik
weronika77 22:24, 18 cze 2012

Bogdziu i Sebku, a co miałam z nimi zrobić... Wiosną będzie ich znów sporo, a potem znów trzeba trochę uszczuplać. Daję jak są chętni, i jest im po drodze. Podobnie jest ze skalnicami.
Bogdziu, możesz zrobić sadzonkę, ja też przygotuję Ci piwonię, a potem będziemy się martwić, jak je wymienić. Od zachodniej strony mamy lasek, a przed nim różaneczniki, teraz powstaje tam dodatkowa rabata, może tam znajdzie się miejsce na duże parzydło...
Irenko, chyba są jeszcze inne przetaczniki.Róże Dallas jeszcze pokażę, bo ładna.
Justynko, załóż swój wątek, od początku rób relacje z zakładania swojego ogrodu. Wiesz, z doradcami łatwiej i sympatyczniej pracować.
Z trudem wgrałam zdjęcie z surfinią czerwoną, pachnącą, którą dostałam w prezencie.
Pod nią zielono, na razie, zaraz będzie tu kolorowo, lilie i róże już się szykują na swoje wejście.

Taki zachód słońca utrwaliłam wczoraj z mojego balkonu zachodniego. Na dzisiejszą DOBRANOC.

iwonaz 07:58, 19 cze 2012

weronika77 napisał(a)

Ślicznie!... i widać nawet tą piekną piwonię
weronika77 21:47, 19 cze 2012

Parę kwiatów wzięłam dziś "pod lupę", mszyca panoszy się wszędzie, choć jest ścigana różnymi środkami, mniej ślimaków w tym roku.

Dzwonek skupiony.

Jaskrawy kolor firletki.

Goździki teraz przekwitają, ale inne kwitną, i pachną pięknie.

Te białe pachnące goździki, za bratkami, też kończą kwitnienie.
weronika77 21:56, 19 cze 2012

Takie delikatne goździczki zaczynają właśnie kwitnienie.

Goździki kamienne, cegiełki lub brodate pięknie pachną, i też są ładne.

Nawet pod lupą nic im nie wynalazłam, oprócz urody.
Inaczej będzie z różami...