Świerki Conica wypuściły nowe przyrosty, tawuła ardensa śmiało ruszyła do przodu
grujecznik też już się zazielenił
posadziłam rozplenicę na "trawiastej" rabacie koło tarasu
jarząb koehnego będzie miał pierwsze kwiaty w moim ogrodzie
ale coś nie podoba mi się wygląd liści, nie zabardzo są zwinięte do dołu?
Nr 1 - mam takiego rosochatego z twarzy podobnego do niczego cisa ( właściwie 2 egzemplarze, ale prawie identyko, więc pokazuje jednego z nich z przodu i z tyłu)
Czy można juz jakoś go przyciąc, w cokolwiek, byle nabrało formy, nawet za 100 lat, w tym przypadku jestem cierpliwa. Może na pniu go jakoś poprowadzić, bo ma coś jakby przewodnik główny.
Nr 2 - przez pomyłke i balagan w ogrodniczym dosadziłam do ekranu z cisa hicksii cisa hilli.Jak juz wiem, że to różne gatunki, to widze różnicę, bo wcześniej to nie bardzo. mam pytanie, czy jak podrosna i będą razem cięte, to będzie widać, że to nie to samo, czy jednak wysadzic hilli i wsadzić hicksii.
W nawiązaniu do artykułu Danusi o kwitnących drzewkach - przedstawiam mojego "malusa" czyli jabłoń ozdobną . W tym roku przyciąłem ja bardzo i będę formował mniej więcej kulę.
Dominiko niesamowite te przemiany to daje nadzieję że i u mnie kiedyś może być ładniej wzoru jakim jest Twój ogród pewnie nie dogonię
Domi a co rośnie na rabacie z latarnią? bo poznałam tylko bukszpany oczywiście, berberysy i chyba wiśnię.
Pięknie żurawki się prezentują przy kąciku z huśtawką. A foty tulipanów jak zwykle obłędne
Na tej fotce będzie lepiej widać całoroczne nasadzenia:
Największe drzewo na tej rabacie (z tyłu)to sosna czarna. To mniejsze po lewej to jodła koreańska. Pośrednie piętro to bukszpany, a od przodu berberysy "Green Carpet", kosodrzewiny, jałowce. Za jodłą koreańską rosną miskanty, jest też bordowy berberys, a teraz wiosną, gdy trawy są przycięte, białe tulipany.
Ta rabata ma taką długą odnogę widoczną na poniższej fotce:
Tutaj rośnie wiśnia piłkowana "Amanogawa" i żółty klon jesionolistny "Odessanum" podsadzone żółtymi miniaturowymi berberysami, są też 2 maleńkie thuje kuliste, jałowce o żółtych igłach.No i najprawdopodobniej te 3 kulki jeszcze tu wsadzę.
popcarol - dzięki
Tego murka doczekać się nie mogę, bo w kąciku/zakolu pod bzem stanie kiedyś bujana ławeczka, a obok z murka będzie sobie spływać po kamyczkach woda..
Bujana ławka to temat rzeka - od lat szukam tej wymarzonej i niestety żadne dostępne w sprzedaży nie pasują mi do mojego ogrodu...mam jednak zdjęcie takiej wymarzonej i będę Męża gnębić
Nie podobają mi się też te typowe podpory drewniane - na krzyż - dlatego nie wiem czy nie zrobimy tak takiej solidnej pergoli na czterech nogach z ażurowym dachem (co daje znowu następne pole do wyobraźni )