Dziś nieogrodowo, ale obiecałam wsatwić fotki moich szkaradek przed i po...
Tym razem na warsztacie stolik, ktory był kwietnikiem i miał być kwietnikiem, a stał się mini-stolikiem kawowym w kąciku salonu-jadalni...
znalezione szkaradztwo ... na śmietniku (wiem, nie jestem normalna) ale zauroczyły mnie lekko wygięte nózki i wpadłam no i DĘBINA!!!! Wiuęc hyc podjechałam raz dwa pod smietnik i zabrałam szkaradztwo do domu
Blaty z dykty szybko usunęłam, nogi oszlifowałam i pomalowałam na kremową biel postarzając na rantach, wycięłam nowy blat, wybarwiłam w brązach i voila
Aniu, naprawdę masz niesamowity talent!!! Żeby zobaczyć w takim "czymś" na pierwszym zdjęciu takie cudo jak z katalogu, które obfociłas na drugim zdjęciu!!! Niesamowite !!! W pierwszej chwili pomyślałam, że to jakiś fotomontaż! Naprawdę powinnaś się tym zająć zawodowo i sprzedawać takie cudeńka ludziom o grubych portfelach!
Jestem pod wrażeniem, po prostu wspaniale ci to wyszło!!!
ponowiona proba...i voila , dzisiaj przyjechala !!!!
moja stara i barrrrdzooo ciezka fontanna z kamienia..., ktora bedzie "stala na powierzchni" tafli wody w moim wlasnie powstajacy oczku wodnym z liliami... a dookola w polokraglych rabatach wokol beda biale roze i lilie...
( ale te rabaty to dopiero na jesien )
na razie stoi na trawie i cierpliwie czeka...
matko...mam nadzieje,ze nie tylka ja sie nia tak zachwycam ?
ale uwierzcie mi ona jest cudna i taka stara... w towarzystwie bialych "starych francuskich odmian" roz wierze,ze bedzie wygladala bajecznie...
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie CapsLock mi się wcisnął, to krzyk z zachwytu! Uwielbiam takie klimaty. Jak dla mnie - nawet nie musi mieć oczka wodnego, możesz ją skąpać w różach
Odleciałam...
Kurcze, no cuuuuuudne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Usiadłam sobie ciemną nocą,okrągły,jasny świecił w konary drzew było cicho i pięknie.Na rabatach mogłam tylko zobaczyć białe punkty lilii i przemykające między roślinami słodkie świetliki.
Jutro będzie kolejny,piękny dzień świerszcze zagrały koncert z pewnością tylko dla mnie ...))
piękny, liryczny tekst i jakie ujęcie ostróżki
tego koncertu zazdroszczę
Danusiu występ w Mai genialny , po prostu cała Ty , ciepła, konkretna, Gratuluję
znalazłam jeszcze takie Twoje zdjęcie, uważam, że wyszłaś genialne, ileż to radości przy takiej precyzyjnej robocie i ten wiatr we włosach ...
Po wczorajszych objazdowych szukaniach w kilku pobliskich szkółkach i jako takich zakupach, mój M namówił mnie na 3 sztuki berberysów Golden Ring (podobno wersja rozłożysta) i prosił, abym zaaranżowała je na rabacie za jego pokojem biurowym. Mimo mojego planu, aby ogród był w tonacji biel, róż i jasna zieleń/delikatny żółty, dałam się namówić One są prześliczne.
Rabata będzie w zamyśle kontrastowa - żółto bordowa. Rabata jest od strony południowej, nasłoneczniona przez cały dzień. Starałam się ją zaprojektować z użyciem w większości roślin, które już mam i które są dostępne w szkółkach w okolicy.
Wymiary rabaty - 7,2m x 1,3m. Zastanawiam się, czy jej nie poszerzyć. Nie ukrywam, że podoba mi się kształt rabat prostokątnych. Staram się ją tylko "złamać" nasadzeniami.
Mój pomysł:
1 - 3 wspomniane berberysy Golden Ring być może przycinane w kulki i pośrodku nich coś w kształcie kulki na pniu (akurat tam nie ma okna i może być coś wyższego)
2 - 2 duże kule z bukszpanu, kilka mniejszych kul bukszpanowych, czerwone kulki to są kulki z berberysu miniaturki (Golden Rong Nana) i to wszystko podsadzone tojeścią rozesłaną aurea
3 - obwódka z trzmieliny Emerald Gold
4 - żurawka bordowa - nie pamiętam nazwy
5 - 3 cyprysika groszkowego Sungold i 3 sztuki berberysu miniaturowego żółtego Goldalita
6 - 3 sztuki berberysu miniaturowego żółtego Goldalita
Czekam na cenne uwagi i podpowiedź - jakie drzewo na pniu wybrać?
Drzewa o bordowych liściach mogą przedobrzyć ilość bordowego. Żółty wiąz wredei nie będzie zbyt smukły? A może wystarczy wierzba Hakuro Nishiki?
Jeszcze dwa ogólne widoczki.
Karmnik ościsty, lubi mieć mokro,tu widać, że ma jeszcze masę pączków, mam go sporo.
Na rabacie bylinowej kwitnie jeszcze bratek.
Róża pomarszczona została wczesną wiosną radykalnie przycięta i dobrze jej to zrobiło.
Spóźnione życzenia urodzinowe Sebku gratuluję występu w TV , bardzo naturalnie wypadłeś. Urzekły mnie Twoje zdjęcia z donicami na wejściu domu. Piękne
Nie spóźnione Urodziny w poniedziałek mam
O żesz no 9 lipca, ale coś mi się pokręciło bo przeglądając wątek zobaczyłam, że już dawno niektórzy życzyli wiec też się dołączyłam za to masz jeszcze kwiatucha i będę jedną z pierwszych rozpoczynających maraton życzeń
Witam.Chciała bym zabrać się za wstęp do ogródka, ale korzystając z doświadczeń zebranych na forum chciała bym najpierw was poprosić o rady.Plan mam na paprocie, hortensje,wrzosy i wrzoście- brakuje mi w tym zestawieniu zimozielonych
Ta druga rabata początkowo będzie miała 50 cm-pozniej się rozszerza w kształt półkolisty, jak m naszykuje to moge podać dokładne wymiary.Ta już istniejąca ma być powiekszona do szerokości murku.To moja jedyna najbardziej zacieniona czesc ogrodu a podobają mi się też funkie,hosty i żórawki- ale nie potrafie sobie ich wkomponować....
Kamyczki znikną-będzie kora, plastik tez out.Jest tam jedna zielona kulka ale nie mam pojęcia co to-zakupione z 2-3 lata temu w kauflandzie i tak sobie żyje lekko przycinane.Paprocie są duże i są 3- koniecznie muszę je rozsadzić bo się zagłuszają-z tyłu skrzynka gazowa (a więc dostęp raz na rok do spisania potrzebny).Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje że znajdzie się jakaś dobra dusza