Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

AniaK 10:53, 03 lip 2012

Ach ciągle zachwycają mnie te twoje kolory okiennic w połaczeniu z jasnymi ścianami i kamieniami wokół. I to słońce ciągle
Z rzeźbą będzie bardzo romantycznie w otoczeniu róż i lili.
Moja perowskia też ma już pączki, ale te 2 m to niesamowicie muszą wyglądać.Czy ona jest przycinana co roku jak u nas? i tak wysoko rośnie?

Róż niesamowity wybór, tylko czy one dałyby radę w naszym klimacie???
Ewa 11:00, 03 lip 2012

Plan świetny!!! Kibicuję
Evchen 11:38, 03 lip 2012

betysia napisał(a)
ponowiona proba...i voila , dzisiaj przyjechala !!!!

moja stara i barrrrdzooo ciezka fontanna z kamienia..., ktora bedzie "stala na powierzchni" tafli wody w moim wlasnie powstajacy oczku wodnym z liliami... a dookola w polokraglych rabatach wokol beda biale roze i lilie...
( ale te rabaty to dopiero na jesien )

na razie stoi na trawie i cierpliwie czeka...

matko...mam nadzieje,ze nie tylka ja sie nia tak zachwycam ?
ale uwierzcie mi ona jest cudna i taka stara... w towarzystwie bialych "starych francuskich odmian" roz wierze,ze bedzie wygladala bajecznie...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie CapsLock mi się wcisnął, to krzyk z zachwytu! Uwielbiam takie klimaty. Jak dla mnie - nawet nie musi mieć oczka wodnego, możesz ją skąpać w różach
Odleciałam...
Kurcze, no cuuuuuudne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evchen 11:41, 03 lip 2012

betysia napisał(a)
Kochani wklejam wam link do roz francuskiech... ceny na jesien przy zakupie roz z golymi korzeniami, gdyby ktos chcial to w pazdzierniku bede zamawiala pewnie cos dla siebie wiec moge i dla was , a co tam bede wyslylac hihi!

http://www.roseraie-fabien-ducher.com/fr/rosiers_alphabetique.htm

http://www.pepinierepierregaujard.com/roses/catalogue/vente-rosiers.html ( tutaj troszke tansze ale niektore te same odmiany)

w razie pytan co do ewentualnej rozy to wam przetlumacze:

Kategorie roz:

Rosiers grimpants ( roze pnace)
Rosiers ancien ( roze bardzo stare odmiany)
Rosiers les plus parfumes ( roze silnie pachnace)
Rosiers buissons ( roze krzewiaste)

W opisach odmian:

Floraison: ( kwitnienie) :moze byc:
- remontante ( powtarzajaca)
- non-remontante ( nie powtarzajaca),
-continuelle ( kwitnaca bez przerwy)

Hauteur ( wysokosc)

Milego ogladania !!!!

Ja zamawiam, ale nie zgadzam się na wysyłanie
Poproszę o doręczenie osobiste
anula_wn 11:49, 03 lip 2012

Betysiu, ja Ci współczuję w takim razie tych kamieni.... dodatkowa praca i to ciężka ...... ale ile satysfakcji ! miłego dzionka ( u nas duuuuszno...) pozdrawiam cieplutko
abiko 11:53, 03 lip 2012

Bea, co ja widzę piękna fontanna faktycznie pasuje do Twojego ogrodu..delikatna jak nie rzeźba

betysia 12:17, 03 lip 2012

Ewus..to juz zamawiam i czekam...bo oczywiscie jesli nie przesylka to tylko odbior osobisty!!!!!!!
zamawiaj bilety na polowe pazdziernika !!!!!!

Ewo
- dziekuje

[b]Anulko.. no te kamienie mnie kiedys wykoncza ale zanim skoncze ogrod wybuduje drugi dom !!!

Abiko , bialofiolet, baraga1904, monitko, Przetacznik, asc ( Aniu) i Sonko [/b]... o matusiu...dziekuje Wam,ze macie czas zeby do mnie zagladac i jeszcze dobre slowo zostawic ...oj dziekuje Wam straszliwie i caluje!!!!
betysia 12:25, 03 lip 2012

AniaK napisał(a)
Ach ciągle zachwycają mnie te twoje kolory okiennic w połaczeniu z jasnymi ścianami i kamieniami wokół. I to słońce ciągle
Z rzeźbą będzie bardzo romantycznie w otoczeniu róż i lili.
Moja perowskia też ma już pączki, ale te 2 m to niesamowicie muszą wyglądać.Czy ona jest przycinana co roku jak u nas? i tak wysoko rośnie?

Róż niesamowity wybór, tylko czy one dałyby radę w naszym klimacie???

Aniu cos nie moge sie dostac do twojego watku !!!
a co do perovski...ja ja przycinam co roku na ok 10-15 cm max i odbija pieknie, z tym,ze pierwszy raz i drugi rok na poczatku tez, poscinalam jej wszystkie czubki ( tak po centymetrze) i straszliwie sie rozkrzewila, kazdy krzak jest 3 x wiekszy niz kupilam.
po przycieciu czubkow ona bedzie kwitla nie co pozniej ale za to obficiej!!!
sylllwia 13:50, 03 lip 2012

betysia napisał(a)

Śliczna te rzeźba - fontanna, juz sobie wyobrażam spływającą wodę
Milka 14:06, 03 lip 2012

Marzena2007 napisał(a)

ponowiona proba...i voila , dzisiaj przyjechala !!!!

moja stara i barrrrdzooo ciezka fontanna z kamienia..., ktora bedzie "stala na powierzchni" tafli wody w moim wlasnie powstajacy oczku wodnym z liliami... a dookola w polokraglych rabatach wokol beda biale roze i lilie...
( ale te rabaty to dopiero na jesien )

na razie stoi na trawie i cierpliwie czeka...

matko...mam nadzieje,ze nie tylka ja sie nia tak zachwycam ?
ale uwierzcie mi ona jest cudna i taka stara... w towarzystwie bialych "starych francuskich odmian" roz wierze,ze bedzie wygladala bajecznie...

Wszystcy się zachwycają rzeźbą, gdyż znakomicie się wkomponuje w Twój ogród.
A ja się dodatkowo zachwyciłam perowskią w tle u mnie dopiero przymierza się do kwitnienia

Plan niesamowity, będzie cudnie, ale patrząc na to zachwycam się niesamowicie, też sie świetnie komponuje: