Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 26 sie 2020

Do góry

jesień na kalinie

Czy to kalina krwista? Kupiłam w tym roku małe krzaczki, bardzo mi się podoba.

Oj coś mi się pokiçkało to porzeczka jest krwista.
Bylinowa łąka 17:44, 26 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Gosiu

Nie do poznania twoja bylinowa. Wszystko rozrasta się na potęgę. Jeszcze będziesz wyrywała i wyrzucała.
U mnie ogórecznik 2 lata temu posiany przy okazji z innymi wysiewanie do dzisiaj rośnie i się rozsiewa na potęgę. Szczerze mówiąc nie lubię ogórecznika właśnie za to że wysoki i się pokłada to jest jego.mankament.
Gaura piękna też się rozsiewa bardzo ją lubię uważaj abyś siewek nie usunęła później wschodzą mają liście nakrapiane drobnym maczkiem bordowym.
Gaura bardzo ładnie wygląda jako soliter miej to na uwadze w grupie innych roślin ginie. Dobrze jest ja posadzić na boku rabaty aby luźno mogły zwisać jej pędy które przynajmniej u mnie już mają 1,5 m a gdzie październik.

Pozdrawiam

Rdest jeden i drugi ładny - golden... I red dragon. Już miałam zamówić golden... Bo mają w Albamarze ale coś mnie powstrzymuje muszę jeszcze pojechać do jednej szkółki może tam mają.

Red dragon Małgosiu powinien mieć bordowe liście a u ciebie są zielone i dlaczego ma liście pozwijane. Wytlumacz.

Pozdrawiam

Elu ja właśnie liczę na ten słynny samosiew ogóreczników. A potem to się zobaczy.
Gaurę miałam w tamtym roku i padła po zimie. Myślę, że jeszcze za ciężka glina u mnie dla niej, ale pracuję nad tym. W każdym razie siewek będę wyglądać. Dzięki za opis.
Elu mój Red Dragon rośnie w półcieniu i specjalnie dla Ciebie zrobiłam wczoraj zbliżenie. Nie wiem o jakie pozwijane liście Ci chodzi. Wydaje mi się, że na wiosnę był bardziej brązowy, ale nie mogę teraz odszukać zdjęcia.

Wymarzony sielankowy ogród..... 15:35, 26 sie 2020

Do góry

Witam Monia

Przeglądam pięknie masz. Pierwsza fotka bardzo ładne zestawienie. Jednak gaura robi odlot każdej rabacie. Te niebiesko fioletowe to pysznogłówka?
Co to za trawa ta niska językowa ta z przodu rabaty.

Widziałam, chyba gaure też masz z perowska też mi się podoba
Wszystko rośnie doskonale.

Pozdrawiam

Mi również podoba się ta trawa
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:43, 26 sie 2020

Do góry
Ej Dorotka tyle pomysłów,że mój umysł tego nie ogarnia kiedy ty masz czas na te robótki.
Dynia pomysł bardzo fajny ale pewnie zabawa z tymi rajstopami aby je zdjąć. A nię można rajstop do oleju włożyć przed załadowaniem tej masy betonowej.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 09:30, 26 sie 2020

Do góry
Ania nie jest źle wystarczy miejsca. Możesz w każdym rogu iryska posadzić nawet teraz, ale jak masz tam coś grzebać z pompą to wiosna.

No wiesz taka zdolna jesteś. Ładnie mieć takie portrety przez siebie namalowane.

Ela a na zimę...zabierać i chować? Przetrwają? Bo na zimę wylewamy zawsze wodę ze zbiornika.
Wymarzony sielankowy ogród..... 00:14, 26 sie 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

Sylwuś spróbować można, w sumie to nic nie kosztuje, a czasami ładne zestawienia wychodzą, może w łące stipa też dobrze wyglądać, jak chcesz to te nasionka zostawię i ci przywiozę jak się będziemy miały zobaczyć... buźka

lipcowe widoczki, wszystko kwitnie, jak by jeszcze komary nie kąsały to już by było cudownie

Witam Monia

Przeglądam pięknie masz. Pierwsza fotka bardzo ładne zestawienie. Jednak gaura robi odlot każdej rabacie. Te niebiesko fioletowe to pysznogłówka?
Co to za trawa ta niska językowa ta z przodu rabaty.

Widziałam, chyba gaure też masz z perowska też mi się podoba
Wszystko rośnie doskonale.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 15:57, 25 sie 2020

Do góry
Ania nie jest źle wystarczy miejsca. Możesz w każdym rogu iryska posadzić nawet teraz, ale jak masz tam coś grzebać z pompą to wiosna.

No wiesz taka zdolna jesteś. Ładnie mieć takie portrety przez siebie namalowane.
Anna i Ogród 15:07, 25 sie 2020

Do góry

Irys nawet w miednicy bedzie rosl aby tylko woda była. Tu nie ma co myśleć włóż w kąt pojemnika z kaskada przytwierdz kamieniem i już. Będzie się rozrastał to usuniesz część.
Zrób fotkę tej kaskady. Nie musi woda plynac.

Odnośnie ekstraktu zrobię fotkę i odpisze.

Okej. Poczekam.

Zdjęcie z teraz. Pompa się rypła wiec widok nie najlepszy.
W samych rogach chyba powinnam coś wcisnąć. Te irysy to jakieś specjalne czy każde będą dobre?
Bylinowa łąka 14:46, 25 sie 2020

Do góry
Rdest jeden i drugi ładny - golden... I red dragon. Już miałam zamówić golden... Bo mają w Albamarze ale coś mnie powstrzymuje muszę jeszcze pojechać do jednej szkółki może tam mają.

Red dragon Małgosiu powinien mieć bordowe liście a u ciebie są zielone i dlaczego ma liście pozwijane. Wytlumacz.

Pozdrawiam
Ogród w dolinie 13:46, 25 sie 2020

Do góry

Aniu witam

Zatrzymałam się przy plątanie. U nas na Ursynowie jest bardzo dużo posadzonych platanów. Bardzo.mi się podobały jak posadzili mniej więcej takie jak twój. Jednak z biegiem lat u każdego platana jest inna korona więcej tych bardzo luźnych wyrosłych w szerz gałęzi i nie wygląda to dobrze. Liście duże późno zrzucane.
Jest też część gęstych ładnie wyglądających.
Ty do końca nie wiesz jak będzie rósł na razie piszesz, że ma duże przyrosty.
Moim zdaniem powinnaś go przyciąć aby zgęstniała korona, lepiej przez 2 lata przycinać niż później patrzeć na jego duże luźne przyrosty.

Tulipanowce potrzebują dosyć dużo wody. Musisz je koniecznie podlewać przynajmniej przez pierwszy rok po posadzeniu nim zwiąże się z ziemią rodzima.
Mam tulipanowca mój jeszcze zielony.
Zresztą wszystkie drzewa powinny być podlewane przez pierwszy rok tym bardziej,że duża susza przynajmniej u nas.

Jeszcze jedno platany mają spore korzenie (jaka górka takie korzenie) więc miej na uwadze spory odstęp przy sadzeniu roślin.

Pozdrawiam

Elu witaj
Założenia założeniami (zakładaliśmy, że nie będziemy ciąć) a życie życiem, z pewnością wiosną go przytniemy U nas w mieście jest mnóstwo platanów posadzonych wzdłuż głównych ulic i wiem o czym mówisz, więc na pewno go potniemy (w szkółce też był cięty). Wydaje mi się, że mu tu dobrze, dlatego ma takie przyrosty. W ogrodzie z Wilkiem u Magdy widziałam przycięty w "kulkę".
Tulipanowca podlewamy, trochę się obawiam, że był za słabo ukorzeniony i zbyt szybko go nam wydano. Zobaczymy. Drugi raz chyba nie kupimy, trzeba będzie wymyślić coś innego.
Ten drugi, starszy, aklimatyzował się też ciężko ale cały czas miał liście, przypalone, bo przypalone ale miał.
Macham
Wszystko podlewamy, już pisałam, że boję się rachunku za wodę?
Moje ogrodowe życie 12:54, 25 sie 2020

Do góry
barbara_wolny napisał(a)

Dziękuję za miłe słowa, ogród jest w województwie śląskim działka ma 50 arów, ale część z niej uprawiana jest przez rolnika, nie dałabym rady sama utrzymać tak dużego ogrodu. Ogród może zajmować gdzieś z 30 arów.

Aa to ty dziołcha jesteś. Zauważyłam, że większy bo z takim rozmachem robiony.

Trzymaj się
Anna i Ogród 12:49, 25 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Gąszcz którym sama jestem zaskoczona

Masz miejsce w rogu z 2 stron śmiało mogą rosnąć nawet z 4 od strony kaskady.
Czy strumień kaskady jest regulowany (mniejszy, większy).
Anna i Ogród 12:27, 25 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Czytałam Elu.

Na tego irysa już mnie Ewa namawiała ale nie wiem czy nie za mało miejsca tam by miał i wodą by nie dostawał.
Przemyślę to jeszcze raz. Może powinnam zaryzykować.

Irys nawet w miednicy bedzie rosl aby tylko woda była. Tu nie ma co myśleć włóż w kąt pojemnika z kaskada przytwierdz kamieniem i już. Będzie się rozrastał to usuniesz część.
Zrób fotkę tej kaskady. Nie musi woda plynac.

Odnośnie ekstraktu zrobię fotkę i odpisze.
Anna i Ogród 11:33, 25 sie 2020

Do góry
Ani czytałam o twoim zbiorniku. Odpisałam na moim wątku. Masz mały zbiornik widzialam taki mini ok 2 metrów z kaskada i woda jak brylant.
Wsadź do zbiornika irysa żółtego tak aby miał nóżki zamoczone bardzo oczyszcza wodę glony się nie lęgną.
Mam irysa bardzo dużo jak będę na działce zrobię fotkę korzeniom.
Może już masz.

Czytałam Elu.

Na tego irysa już mnie Ewa namawiała ale nie wiem czy nie za mało miejsca tam by miał i wodą by nie dostawał.
Przemyślę to jeszcze raz. Może powinnam zaryzykować.
Anna i Ogród 10:00, 25 sie 2020

Do góry
Ani czytałam o twoim zbiorniku. Odpisałam na moim wątku. Masz mały zbiornik widzialam taki mini ok 2 metrów z kaskada i woda jak brylant.
Wsadź do zbiornika irysa żółtego tak aby miał nóżki zamoczone bardzo oczyszcza wodę glony się nie lęgną.
Mam irysa bardzo dużo jak będę na działce zrobię fotkę korzeniom.
Może już masz.
Ptasi gaj 09:50, 25 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Co kobieta to kobieta. Z sercem i rozumem podeszłaś i efekt jest.
Faceci idą na skróty.
Mój wsypał tyle środka przeciw glonom do wody od ściany że co włączyliśmy to pełno piany było i nawet nie myślało przestać się pienić. Nie wiem czy to przez to ale pompka nam padła i teraz musimy kupić nową. Zła jestem.

Ania nie kupujcie żadnej chemii tylko naturalne.
W zeszłym roku EM wydał na chemię ok 700 zł bo to drogie środki wszystko na 8000 tys litrów ja muszę dawać na min 25 tys i już powiedziałam koniec nie będzie kupowania.
Kupiłam 3 litrowe butle ekstraktu z jęczmienia i jedna butelka kosztuje ok 100 zł. Kupiłam 3 aby rozłożyć koszt przesyłki. Jedna butelka wystarczy u mnie na rok. No i te szyszki. Woda musi.miec dobre pH.
Dębowe zakątki 07:51, 25 sie 2020

Do góry
Aniu witam

Co ja mam napisać jak wszystko dech zapiera u mnie - piękne dorodne kwiaty i w takiej ilosci.
Dalie przepiękne tyle kolorów bardzo je lubię, ale to przechowywanie mnie wkurza. U ciebie non stop coś kwitnie. Ile to zachodu by coś takiego stworzyć. Jeszcze malujesz. Anioł zmyślny,nadzieja biel, naszyjnik nieznaczny, suknia elegancka.
Na takim łonie natury dobre pomysły przychodzą.

Pokazalabys swoje jezioro co tam się dzieje teraz.

Pozdrawiam

Elu dziękuje za wizytę i miłe słowa.
Ja lubię dalie.I jak na razie przechowywanie jest proste.Do sąsiada do piwniczki ziemnej.
A kwitnąco to ja bardzo lubię. Cóż tak już mam.
Lubię malować. Próbuję.Dziękuję Widzę każdy szczegół dostrzegłaś, nawet naszyjnik.
Jakoś na zalew rzadko chodzę.A tylko kilka minutek 3-4 i jestem nad wodą.A jakoś nie chcę mi się.
W sumie to mój lasek go zasłania.A tak normalnie to trzeba ulicą iść..
Ale któregoś dnia pójdę i pokażę Dębowy.
A ja u siebie mam gdzie chodzić.I las i staw. Wprawdzie prosty i jeszcze nijaki.Ale mój. I rybki są.
I pracy też sporo z całym areałem.

Hosty nawet dobrze się trzymają
Milenium
Moje ogrodowe życie 06:24, 25 sie 2020

Do góry

Basiu pięknie masz. Na każdej fotce oko zawiesilam. Dużo stipy, werbeny cudowny ogród bardzo mi się podoba. Do głowy by mi nie przyszło, żeby na zewnątrz tyle werbeny posiać. Chyba też tak zrobię na tle bluszczu będzie dobrze wyglądać a co tam niech patrzą na wsi.

Masz taki lekki zwiewny ogród bardzo mi się podoba. A gdzie to taki ogród jest w jakim województwie chociaż podaj. I jeszcze ile hektarów ma ten ogród. Bo nic nie piszesz

Dziękuję za miłe słowa, ogród jest w województwie śląskim działka ma 50 arów, ale część z niej uprawiana jest przez rolnika, nie dałabym rady sama utrzymać tak dużego ogrodu. Ogród może zajmować gdzieś z 30 arów.
Moje ogrodowe życie 23:41, 24 sie 2020

Do góry
barbara_wolny napisał(a)
Dziękuję za miłe komentarze. No tak czasu wciąż nie wystarcza i pewnie chciałoby się częściej tu bywać. Postaram się nadrobić moją nieobecność.

Basiu pięknie masz. Na każdej fotce oko zawiesilam. Dużo stipy, werbeny cudowny ogród bardzo mi się podoba. Do głowy by mi nie przyszło, żeby na zewnątrz tyle werbeny posiać. Chyba też tak zrobię na tle bluszczu będzie dobrze wyglądać a co tam niech patrzą na wsi.

Masz taki lekki zwiewny ogród bardzo mi się podoba. A gdzie to taki ogród jest w jakim województwie chociaż podaj. I jeszcze ile hektarów ma ten ogród. Bo nic nie piszesz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:27, 24 sie 2020

Do góry

Warto było się wspinać bo i fotki ładne.
Ewa zrobiłaś wszystko szybko i ciesz się, że nie musisz grzebać w ziemi na okrągło. Odpoczywaj kobieto na łonie tego co stworzyłaś. Przyrządy do odpoczynku widzę masz. Pięknie masz, trzcinnik dają fajny kolor.

Widzę, że masz wąskiego dęba czy to błotny czy jakiś inny.

Trawnik taki kosmaty widzę - tylko się turlać po nim no nie. Przystrzyżony wyżej bo tak nie wysycha.
Pobrałeś dobre nauki.

Pozdrawiam

Eku, dziękuję Ci bardzo za tyle słów pochwały i docenienia Bardzo mi miło!
Trzcinniki uwielbiam, choć KF w tym roku po ulewnych czerwcowych deszczach położyły się i już później były trochę pokraczne. Overdamy trzymają się idealnie.

Dąb to Green Pilar, bardzo fajne drzewo, duże piękne błyszczące liście i szybko mi rośnie. A Ty jesteś ze swoich zadowolona?

Trawnik koszę na przedostatni poziom w kosiarce, wysoko, bo rak szybko rośnie, że jakbym kosiła niżej to za dużo na raz by było. A po za tym nie podlewam go prawie wcale, deszcze padają co jakiś czas i to przy takiej wysokości koszenia wystarczy, żeby ładnie się prezentował. Kosmty i puchaty jak dywan shaggy

Uczyłam się od najlepszych

Buziaki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies