Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 14:21, 13 lip 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Mirella tu nie chodzi tylko o trawy dzielone ale o wszystkie sadzone jesienią.
Sadzonki nie mają czasu się ukorzenic a po drugie większość producentów stosuje nawozy długoterminowe, które nie zdążą się do zimy wyplukac i działają nadal. A wiadomo, że jesień to zły czas na używanie nawozów wspomagających rozrost roślin.

Ja akurat traw nie dzieliłam jesienią, a przesadzałam w sierpniu tylko niektóre. Jesień była długo. Tylko mogłam je okopczykować kompostem albo korą, a tego nie zrobiłąm. Zresztą myślę, ze to wiosna im zaszkodziłą i te -7, jak już wystartowały ...

Ale to, co piszesz Polinko tyczy się także róż golasków. Nie mam wielkiego doświadczenia z różami, ale zamawiałam pierwsze golaski jesienią, inne dopiero wiosną. Wiosenne wystartowały szybciej i są w lepszej kondycji, niż te sadzone jesienią. Z jesiennej kolekcji nie przeżyła Giardinia.
Wolę sadzenie wiosenne.

A z trawami - kiedy najlepiej je dzielić, jak już się chce dokonać podziału? Bo nie jestem pewna, czy wiosną, jak widać, ze żyją, czy jeszcze przed wegetacją? No, ale wtedy przymrozki mogą je załatwić ...
Ogródek Iwony II 14:15, 13 lip 2016

Do góry
Ewa,zrobiłam jeszcze dziś fotkę moich ID dla ciebie. Są obecnie mniejsze, niż były rok temu. Wszystko, to młode przyrosty:
Ogródek Iwony II 14:12, 13 lip 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Wczoraj w końcu nie padało i nie wiało więc wieczoram udało mi się opryskać część trawnika. Zrobiłam mieszankę ze Starane i Chwastoxu. Jestem ciekawa efektu, bo do tej pory pryskałam Mniszkiem i rezultaty średnie były.

Gosia, koniecznie napisz mi potem o efektach twoich działań. Ja jeszcze nie będę kupować, poczekam, co u ciebie będzie
Tego Starane jest niewiele. I wcale nie jest tani. Tylko 10 litrów można zrobić...
Ogródek Iwony II 14:10, 13 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Też myśle że Iwona rozpoznałaby FC ,
Moje kolejne trawy nie wykopane mają też po kilka żdziebełek, czyli żyją.

Ewa, ja jakoś nie mam żadnych siewek, no chyba, ze nie zdążę wypielić i są wielkości co najmniej kilku centymetrów, wtedy zauważę. Tak miałam z siewkami jeżówki. Nawet zauważyłam
A i jedna werbena wzeszła z siewki. Reszty nie widziałam. A stipę siewkę najpierw wyrwałam przez pomyłkę, a potem wyciągałam z zielska i na nowo sadziłam
Ogródek Iwony II 14:05, 13 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

rozpoznałabyś ...u mnie wszystkie FC padły (ze 30szt) ...siewek miałam duzo ...zostawiłam malutka czesć bo beda dopiero cieszyc za 2-3 sezony ...ale i tak nie chce ich juz na rabacie bo jak padna w kolejnych sezonach to mi dziury zostana...bede ciut przerabiac rabaty i z seselerie dokupię.

miskanty ML - 3 szt mi padły ...tak mi sie wydawało ..nie chciało mi sie ich wykopywac ...a wczoraj zobaczyłam ze po 2 bylki kazda sadzonka wypusciła ...ale to znowu pozytek z nich bedzie za 2-3 sezony ...ile ich zima nie wykończy.

Masz rację Justynko, ze sesleria jest bezpieczniejsza od FC. Tusię wszyscy uczymy, Madżenka rozpropagowała seslerię, teraz ciężko ją dostać

Jeden ML też mi odbił trzema źdźbłami... Nie wykopywałam ich, widziałam u Ewy,ze czasem póno reagują po zimie na start. Tylko czy wszyscy chcą martwe kikuty na rabatach? Jak się ma gęsto, się tego nie zauważa, ale jak minimalistycznie, to denerwuje
Tylko w szkółkach też padły i ciężko w tym sezonie kupić. Bynajmniej u mnie w szkółkach nie ma. Na razie nie martwię się tym.
Ogródek Iwony II 13:57, 13 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka przymierzam się do zrobienia obwódki, a tam rosną prawie z brzegu rh dlatego pytałam.
To spoko obwódkę mogę robić w przyszłym roku To jest ta moja największa rabata w przedogródku. Bym ją zrobiła, ale po tym jak uśmierciłam aurea nana muszę najpierw jesienią dokupić taką samą wielkością i potem będę robiła obwódkę i wypełniacze. Posadziłam tam też jedną Strong Annabell

Mirelko, wstawiłam fotki do tamtej wypowiedzi.
Anabell przy rh też mam. Potrzebują podobnego podłoża. Powinno być ok.

A tak przy okazji dziś byłam wirtualnie u Irenki. Wiesz, że ona sadzi wszystko na bogato. Inny styl, ale wypełniacze ma niezłe. I w ogrodzie tak gęsto obsadzonym zrodził się mikroklimat. To połączenie hakone, jeżówek i rh mi się spodobało:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1194439/original.JPG

Zresztą wczoraj pieliłąm na rabatach i najwięcej wilgoci jest tam, gdzie jest gęsto posadzone: na rabatach bylinowych i tam, gdzie zielsko zasłania ziemię. Gdyby tylko się tak nie wysiewało, byłoby sprzymierzeńcem. Mam rabatkę nową różaną, wiesz o tym. Tam podłoże zarosła szałwia (pozwoliłam jej się kłaść między różami) i kocimiętka. Dziś sadziłam tam różę Westerland. Tam jest wilgotno i przyjemnie przy ziemi.

Na dodatek ściółkowanie tych rabat trawą przynosi efekt. Trzyma wilgoć i nie pozwala się zielsku rozsiewać Naprawdę jest go tam mniej.
Ogródek Iwony II 13:42, 13 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja wszystkie przetaczniki kupowałam w necie, bodziszki tez a ostatnio ozanke ...trudno mi spotkac te byliny w naszych szkółkach.

PS. konkretnych adresów ci nie polecę bo zamawiałam z allegro ze świadomościa ze przychodzą mikre sadzonki...ale skoro nigdzie nie ma ..to podjęłam próby.

Justynko, mi niekoniecznie się spieszy z przetacznikami. To jest na zasadzie: zobaczysz, zaakceptujesz, masz marzenie mieć. Ewa i dziewczyny będą u mnie w sobotę. Będzie kameralne spotkanie dziewczyn z Pomorza.
I tak przy okazji prosiłam Ewę777, by zobaczyła u niej w szkółce za tymi, co ma. To przetacznik to Royal Candles
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1194289/original.JPG

Jak nie będzie, to teraz się obędę. Kupię później. Z netu często są mizerne, nie ma możliwości kontroli wielkości sadzonki, choć zdarzają się wyjątki
Moje małe królestwo 12:31, 13 lip 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
i jeszcze taki widoczek proszę nie patrzeć na brak kancika ale nadal to moja pięta achillesowa

Pomponella cały czas kwitnie

Tereniu, pięknie masz na tej rabacie. Te niebieskie- to przetaczniki?
Powinnaś zrobić porównanie przed i po
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:43, 13 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cena normalna za taką rozplenicę. Szybciutko sadź, co do zimy się dobrze ukorzeni

tylko przestanie padać bede sadzić..nawet się cieszę z deszczu bo mam sporo roboty z sadzeniem na rabatkach
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:11, 13 lip 2016

Do góry
Irenko, cudowny ogród stworzyliście. Fakt, że sporo roślin, sporo kasy i jeszcze taki mikroklimat wytworzył się dla roślin. Elaty ci zazdroszczę i hakone też. Śliczne są. Mam na liście chciejstw. Hakone z jeżówkami super wyglądają.
Pomysł z wiaderkiem skopiuję. Przy piaszczystych ziemiach to dobra metoda.
W oflisowym ogrodzie 09:46, 13 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję za instrukcję ogórkową. Zobaczę, czy jeszcze da sie je upiąć

Sądzę, że się uda najwyżej kilka naraz jeśli się powiązały ze sobą
Plusem takiego sposobu jest też to, że ogóreczki są czyściutkie prosto do konsumpcji
Ogród z rzeźbą 09:38, 13 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Aniu, pytanie techniczne: w jakich godzinach fotografowałaś tutaj? Super efekt świetlny. I jak to się miapo do kierunku słońca?
Ogródek Iwony II 08:51, 13 lip 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja bym chyba nie umiała rozpoznać i wszystko wypieliła.

rozpoznałabyś ...u mnie wszystkie FC padły (ze 30szt) ...siewek miałam duzo ...zostawiłam malutka czaesć bo beda dopiero cieszyc za 2-3 sezony ...ale i tak nie chce ich juz na rabacie bo jak padna w kolejnych sezonach to mi dziury zostana...bede ciut przerabiac rabaty i z seselerie dokupię.

miskanty ML - 3 szt mi padły ...tak mi sie wydawało ..nie chciało mi sie ich wykopywac ...a wczoraj zobaczyłam ze po 2 bylki kazda sadzonka wypusciła ...ale to znowu pozytek z nich bedzie za 2-3 sezony ...ile ich zima nie wykończy.
Ogródek Iwony II 08:36, 13 lip 2016

Do góry
Mirelko, posadziłam. Jedną różyczkę pomiędzy rh. Ale nie dokładnie w nogi, tylko jakieś 70 cm od rh. Z daleka są kolorową plamką. Tam było pusto za bukszpanem. Zrobię ci fotkę i pokażę.
Z reguły rh mają płytko korzenie i na szerokość taką, jak korona, czyli krzaczek. W obrębie korzonków lepiej nic nie grzebać. Tu masz rację.
Nie wiem jeszcze jak the fairy poradzi sobie z ph ziemi. Bo rh podsypuję wiosną torfem zakwaszonym. Zobaczę. Jak się nie uda, zmienię miejscówkę jej.
edit:
Dla Mirelki moja the fairy:

Z drugiej strony rośnie Mariatheresa.

Śliczna jest. Mam ją pierwszy sezon i zastanawiam się, czy nie zrobić roszady z różowymi anabelkami (ta sama kwasowość, co dla rodków, byłyby na jednej rabacie razem),

a do thereski dokupić kilka tych samych i posadzić na tle żywopłotu bukszpanowego. Ale różyczki zamówię dopiero na wiosnę. Najlepiej startują u mnie wiosenne golaski
Ogród Mirelli 08:30, 13 lip 2016

Do góry
Bardzo fajnie wychodzą ci fotki zza roelinek w kierunku trawnika. I tak sobie Mirelko pomyślałam, że za rok, jak ci wszystko rozrośnie się, to może zrobisz rabatkę w trawniku jakąś prostokątną. Będziesz mogła ją focić z każdej strony.
A tłem trawniczek będzie.

Mirelko, jeżówki masz śliczne. Czy twoje źródełko sprzefaje wysyłkowo? Gdzie można znaleźć ich ofertę?
Ogródek Iwony II 08:12, 13 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A Twoja carex montana jakaś taka limonkowa trochę, moja całkiem zielona jest. Ptasie łapki śliczne masz.

Montany takie jasnozielone kupiłam. Ale tego samego dnia dostałam sadzonki od Makkasi. Mają też taki kolor soczystej zieleni. Pochodzą z tej samej szkółki. Może są odmiany?

U Ewy bacowej widziałam dwa rodzaje turzycy palmowej. Limonkowe i soczysta zieleń. Może tu podobnie? Albo twoje mają więcej cienia?
Ogródek Iwony II 08:06, 13 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Niestety z trawami z nie naszego klimatu tak jest ,lubią wymarzać i nie mamy na to wpływu.
Ostatnio pieliłam i na rabacie gdzie były Carexy FC, które padły, mam mnóstwo śiewek

Ja bym chyba nie umiała rozpoznać i wszystko wypieliła.
Do raju daleko - u Ewy 23:40, 12 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Specjalnie na telefonie podglądnęłam w powiększeniu, ale nazwy szkółki nie widzę. Heidi Klum dziś w necie oglądałam. Śliczne są. Gdzie kupowałaś? PV proszę.
Ewuniu, dziękuję, ze chciało ci się fatygować do szkółki. Szkoda, ze nie było. Muszę na nie zapolować

Iwonko, jakiś tydzień temu, czy dwa tygodnie temu były te przetaczniki. Jeszcze zajrzę tam w piątek może będą mieli nową dostawę przed weekendem
Do raju daleko - u Ewy 23:29, 12 lip 2016

Do góry
Specjalnie na telefonie podglądnęłam w powiększeniu, ale nazwy szkółki nie widzę. Heidi Klum dziś w necie oglądałam. Śliczne są. Gdzie kupowałaś? PV proszę.
Ewuniu, dziękuję, ze chciało ci się fatygować do szkółki. Szkoda, ze nie było. Muszę na nie zapolować
Ogródek Iwony II 23:23, 12 lip 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
Iwonko dziękuję za przegląd traw

zajrzyj do mnie kupilam trawy ,

zależy mi na potwierdzeniu nazw...proszę chętnych o pomoc

Byłam, widziałam, wypasione trawki kupiłaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies