Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 14:56, 12 lip 2016

O przegląd trawek prosiła Gobasia z Goździkowej. Długo nie mogłam znaleźć czasu i bałam się troszkę tych brakujących nazw. W szkółkach w tym roku pogrom trawkowy, szkółki wyciągają skądś jakieś trawki bez opisów, potem sprzedają nie wiadomo co i za spore pieniądze. Tak nabyłam jako Miskant ML dwie trawki.
Przy drugiej wizycie okazało się, ze są to Turzyce brzegowe Variegata. Potrzebują dość mokrego podłoża, a u mnie sucho. Na dodatek się rozłażą, więc na razie postawiłam je w ciurkadełku. Jak tylko wyjmę, zaraz przysychają...
Muszę zrobić im jakieś błotko

Iwk4 14:58, 12 lip 2016

Agatko, ciekawa ta twoja trawka. Rośnie kępką, czy rozłogami?
Agania 15:08, 12 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Agatko, ciekawa ta twoja trawka. Rośnie kępką, czy rozłogami?

Kępeczkami, kwiatosztany ma takie delikatniusie i ażurkowe.
gobasia 18:33, 12 lip 2016

Iwonko dziękuję za przegląd traw

zajrzyj do mnie kupilam trawy ,

zależy mi na potwierdzeniu nazw...proszę chętnych o pomoc
Ewa777 20:30, 12 lip 2016

I Ty piszesz, że masz mało trawek? Podobał mi się przegląd, bo na trawkach nie znam się wcale
Iwonko, byłam dziś w ogrodniczym i nie mieli przetaczników
bacowa 22:11, 12 lip 2016

Iwonka, dostałaś ode mnie A Dance , a w przeglądzie traw jej nie widzę ? Chyba zapomniałaś o niej .
Iwk4 23:10, 12 lip 2016

bacowa napisał(a)
Iwonka, dostałaś ode mnie A Dance , a w przeglądzie traw jej nie widzę ? Chyba zapomniałaś o niej .

Ewuniu, nie zapomniałam. Jutro fotkę dołączę. Problem w tym, że ID dostałam od Ciebie, od Any sadzonki i w czerwcu sadzonkę od Makkasi. Pomijając tegoroczną sadzonkę, którą podzieliłam, zeszłoroczne ID szlag niemal trafił. Do maja było wszystko dobrze. Potem przycięłam tak, jak u Madżenki wyczytałam, a potem udawały, że nie żyją... Długo tak robiły. Dopiero niedawno ruszyły, ale nie wszystkie, więc ostatecznie wszystkie podarowane ID minus straty są na jednej rabacie przy ciurkadełku. I kilka sadzonek z twoich ID są na rabacie z wrzosami,
Dziś tam pieliłam, a fotki robiłam rano, głupio było tak pokazywać z zielskiem, taczkę odpadów dziś miałam zielska i przyciętych szałwii i innych bylin...
ID sierpień 2015

i na drugiej rabacie jakie ładne:

Tak wyglądały w lutym 2016:

W kwietniu zaczynają marnieć. Za radą Tomka od trawek przycięłam je.

I teraz z przodu rabaty przed bukszpanami:

Sporo się naskubalam wygniłych źdźbeł ...
Iwk4 23:18, 12 lip 2016

Ewa777 napisał(a)
I Ty piszesz, że masz mało trawek? Podobał mi się przegląd, bo na trawkach nie znam się wcale
Iwonko, byłam dziś w ogrodniczym i nie mieli przetaczników

Szkoda, ze nie ma przetaczników. Muszę zapisać sobie nazwę. Dziękuję Ewa, że chciało ci się podjechać do szkółki.

Co do trawek, to nie mówię, ze mam mało, tylko po tej zimie i wiośnie podchodzę do nich dość sceptycznie.
Padło mi
8 miskantów ML
3 piękne już gracilimusy
3 Variegatusy
2 Zebrinusy
3 Grose Fontaine
Carexy FC
rozplenice

Część tych traw dostałam od Ewy bacowej. Cieszyłam się, jak dziecko...
A wiosną rozpacz. I długa nadzieja, że może jednak odżyją...
Nie chcę przechodzić takich strat ponownie...
To boli. Dostać coś od kogoś od serca, chodzić, dmuchać, oglądać, ... a potem już nic ...
I wyrzuty, czy moze coś zrobiłam nie tak. Że może to moja wina, że nie dopilnowałam ...
Iwk4 23:23, 12 lip 2016

gobasia napisał(a)
Iwonko dziękuję za przegląd traw

zajrzyj do mnie kupilam trawy ,

zależy mi na potwierdzeniu nazw...proszę chętnych o pomoc

Byłam, widziałam, wypasione trawki kupiłaś
bacowa 06:32, 13 lip 2016

Niestety z trawami z nie naszego klimatu tak jest ,lubią wymarzać i nie mamy na to wpływu.
Ostatnio pieliłam i na rabacie gdzie były Carexy FC, które padły, mam mnóstwo śiewek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies