na tym skalniaku na środku widzę super materiał na bon-sai.
dobrze kombinujesz z kupowaniem roślin wcześniej i sadzeniem w miejscu przejściowym . ja tak robiłam czasami . tylko musisz mieć projekt żeby nie kupować zbędnych roślin
Piękny projekt i realizacja myślę nie będzie trudna.
Danusiu Ty z racji wykonywanego zawodu myślami obejmujesz od razu całość realizacji i to jest super.
Danusiu wiem ze to o czym pisałam tylko mała kropelka ale tak mi wpadło do głowy bo lubię takie rozwiązania i te rośliny
Mam u siebie karmnik ościsty i macierzankę i zgodzę się co do macierzanki że wymaga trochę zachodu ponieważ wtedy kiedy nie obetnę jej przekwitniętych kwiatków wygląda nieestetycznie i łysieje w tych miejscach, ale karmnik jest bezproblemowy pod warunkiem że gleba na której go posadzimy jest dobrze przygotowana i nie zawiera nasion chwastów u mnie tak rośnie i nic się z nim nie dzieje, w innym miejscu niestety zarósł trawą i trzeba było go zlikwidować, ale nigdy się go z ogrodu całkowicie nie pozbędę jakoś mi pasuje.
Witaj Agnes
Zajrzałam do Ciebie już jakiś czas temu i odłożyłam na później żeby się zastanowić jak Ci pomóc. Wracam, a tu projekt Ewy. Kiedy wcześniej myślałam o Twoim ogrodzie, to podobnie chciałam 'przesunąć' staw takim trikiem jak zrobiła to Ewa. Wg. mnie to dobry projekt.
I świetny pas traw. Skup się na nim, bo warto. Co do altany- zgadzam się z Ewą. Chociaż chętnie bym widziałam jakąś lżejszą, nie klasyczną sześciokątną z zabudowanymi do połowy ścianami. Może kwadratową z ażurowym dachem porośniętym pnączami? Albo w angielskim stylu.
Dziękuję Krysiu za odwiedziny. Strasznie mi przykro że przyspożylam Ci tyle bólu Ja niestety nie jestem zadowolona z efektów u siebie i stąd zmiany. Danusia robi mi projekt i na wiosnę szykuje się totalna rewolucja. Ach już na sam myśl gęba mi się śmieje. Powiem krótko będzie się działo...
Przeczytałam znowu cały watek i nic
Wyjątkowo mi nic nie idzie, nawet jakiegoś gotowca nie mam. Po prostu nic tu się nie da dopasować. A gdzie na tej mapce jest ten sześciokątny placyk?
Tutaj jest całkiem indywidualny projekt potrzebny, może zacznij coś, ja się nie orientuję w tej mapce, bo nie wiem gdzie jest to co już zrobione.. Co to jest 9 czy g?
Odnośnie tego paska to jest bardzo wąski. Te roślinki tutaj nikną. Potrzebny jest szpaler jednakowych drzew podsadzonych np. lawendą lub trzmieliną, albo nawet bukszpan cięty w żywopłocik.
Mogą też być drzewa (wiśnie Umbraculifera) i pod nimi zgrupowane po 3 te iglaki, które rosną.
Anetko fajnie ,że u mnie "byłaś" .Ogród hmm to duże słowo pasuje do Waszych ogrodów ,moje to tylko grządki Ale będzie ładnie.To co zrobiłaś ze swoimi starszymi iglakami-bonzai to mistrzostwo świata.
Po nowym roku będe wszystkich zamęczać na tym forum -tylko nie ignorujcie mnie wtedy - jak zrobić zmiany na tej części mojej działki ,którą murarze nie sięgną .Jakie rośliny dosadzić ,wybrać roślinki okrywowe itp. .Mamy juz pozwolenie na budowe ,więc wiadomo,gdzie dom,utwardzenia a reszta to zieeeeeleń .Mój M powtarza,zrób tak ogród abyś nie musiała w nim nic zmieniać i robić ,ja mu na to hahahah nie widziałam jeszcze ogrodów bezobsługowych.
Lubię tyrać w ogrodzie i już i wszystkie kwiaty a hortensje ,które tu oglądałam to są przepiekne i ja też chce takie miec
Witaj Krysiu! Dziękuję za odwiedziny. Ja też przeczytałam twój wątek. Trzeba mieć ogromnego "powera" żeby robić ogród przed wybudowaniem domu. Zazdroszczę przestrzeni i nowego domku (mimo, że to dopiero projekt) Też bym tak chciała...
oto i moje dziwadło projekt rabaty na podwyższeniu wszystkie 3 będą na podwyższeniu i będą długie wzorować włączając w to rośliny które tam są w tym projekcie;
cienko co?.
co do tego mojego dziwadła bo to jest dziwadło sami zobaczycie to nie jest taki projekt jak to wy robicie tylko rabata zaraz wstawię oby nie okazała się za mała;(.
Projekt rewelka!!! Zastanowiłabym się tylko nad jedną malutką rzeczą - czy linia rabat na wschodniej stronie nie jest za bardzo pofalowana? Poza tym super - tylko teraz dawaj te rabaty jakoś po kolei, z nazwami roślin - będzie od kogo ściągnąć
W jakim programie rysowałeś? Zabieram się za swój projekt i zabrać nie mogę...
Projekt cały czas "się tworzy" ale mam pytanie odnośnie ogólnej linii rabat - co o niej sądzicie?
Zaczynam jednak prawie od nowa bo chcę na wiosnę przesadzić lub "wyrzucić" prawie wszystkie rośliny z górnej ściany projektu (wschód) i prawej ściany projektu (południe) od 3 żółtych tuji w górę.
Jak na razie mam taki roboczy projekt tego co planuje (nie skończony - na szybko jakoś pokolorowany)