Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:40, 22 sie 2019

Do góry
EwaMa napisał(a)
Dzień dobry,
W nowo zakładanym ogrodzie mam do zagospodarowania rabatę 3.5x5m (słońce umiarkowane). Na rabacie jest już brzoza Doorenbos i hortensje.
Będę wdzięczna za pomoc. Temat przerósł nowicjuszkę
Z góry ogromnie dziękuję!

Jeśli jesteś nowicjuszką to nie zaczynaj od wyłożenia rabat szmatą Wyrzuć, zdejmij i zacznij od prawidłowych zasad ogrodnictwa, od szmaty nie zaczynaj i wycinania krzyżyków w niej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:36, 22 sie 2019

Do góry
ilkaZ napisał(a)

Dzięki Monika83, też myślałam o lawendzie, ale mam nią już cały bok obsadzony od południowej strony, dlatego chciałabym tu coś innego

Szałwia Caradonna'
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:35, 22 sie 2019

Do góry
aniaod napisał(a)
Witajcie
Proszę o radę. Co mogę posadzić za żurawką Marmelade? Chciałbym zrobić warstwy w pierwszej linii ta żurawka właśnie a co w tle?
Podpowiedzcie kochani może Danusia też się wypowie
Pozdrawiam Ania

Szałwia o granatowym kolorze, morelowe, mdłe kolory zawsze dobrze podkreśla ciemnoniebieski. Tylko nie wiem, jakie masz warunki świetlne, bo szałwia lubi słonecznie.
W jakiej odległości sadzić? 23:34, 22 sie 2019

Do góry
Mam nadzieję, że była satysfakcjonująca, wyczerpująca i pomocna? Starałam się dokładnie wyjaśnić, ale pytanie w ciemno, bez widzenia ogrodu nie pozwala na rady cokolwiek więcej
W jakiej odległości sadzić? 23:03, 22 sie 2019

Do góry
Aby uzyskać od razu jednolity, gęsty, nieprześwitujący żywopłot, należy sadzić rośliny żywopłotowe dość gęsto, tak aby od razu się stykały i formować je aby przynajmniej w poziomie było równo.

Wszystko zależy od tego czy ma to być żywopłot formowany, czy nieformalny, czyli swobodnie rosnący.

Nawet przy swobodnie rosnącym zalecam, aby go ciąć przynajmniej co 2 lata, a równanie poziome wierzchołków wykonywać co roku.

Wtedy wszystko wygląda na zamierzone i zadbane.

Co ja bym zrobiła w tej sytuacji?

Na pewno bym kupiła takie same żywotniki i zagęściła je, czyli posadziła pomiędzy te już wsadzone.

Jeśli dosadzone tuje będą dużo niższe, należy poczekać, niech dorosną do tych istniejących i potem docinać. Starać się jednak kupić podobnej wysokości.

Drugi krok:

wytyczenie rabaty dla roślin przed żywopłotem - należy wyciąć trawnik szeroko i posadzić rośliny ogrodowe w kompozycjach kolorystycznych, zielonych, bordowych, fioletowych. Żółtych unikać albowiem ta żółtym tle nie będzie ich widać.

Obecnie nie wygląda to dobrze.

Pytasz czy przełamać, ale co przełamać? W żadnym wypadku nie mieszać żywopłotu bo powstanie kakofonia nieprzyjemna w odbiorze i uniemożliwiająca komponowanie rabat przed żywopłotem.

Należy przełamać żółć żywopłotu, ale nasadzaniami przed żywopłotem. Ale to sprawa na całkiem inny post i nie w tym dziale, albo projekt ogrodu jako całość, bo nie wiem jak ogród wygląda.
Moja bajka 10:21, 22 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasia jest tak samodzielna i wybitna w działaniu, że chyba moje porady to niepotrzebne Nawet o nic nie pytała. Zuch dziewczyna, a mąż to wspaniały. Córeczka Maja bardzo rezolutna - da sobie radę w życiu, odważna

Jeden chlebek zjadłam w drodze Drugi zjedliśmy na kolację z masełkiem i ogórkiem
Ja się tak nie bawię, gdzie fotki? Czekam na "Moją Bajkę" Twoim okiem
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:25, 21 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja się wczoraj przeszwendałam i piętrowej donicy nie widziałam Gdzie ona stała?
Mira gapy z nas, ale mało czasu było, wolałam pogadać niż zdjęcia robić, albo jedno albo drugie Miło było zobaczyć i Ciebie i ogród, który rośnie w metrażu Powodzenia w zaoraniu nawłoci

Danusiu ona stała w ogrodzie u Beth Chatto a ja ją tu przytoczyłam w kontekście poszukiwania czegoś do donic zamiast petunii - względem podlewania

u mnie chyba nie widziałaś mojej byłej pracowni którą ciut ogarnęłam

a gapa to ze mnie!!!,

apart leżał przygotowany /wyjątkowo naładowany /
w lodówce bardzo dietetyczne ciasto makowe, ekspres do kawy tylko włączyć

upal swoje robi ze mną a może to nie upał...lepiej nie analizować

Tu miało być zdjęcie z nawłociami - nadrobię

Krótko było, za to bardzo fajnie że Ci się chciało choć na chwilkę wpaść pogadać bo ogród jak ogród przecież. Za to dalie akurat rozkiwtły .

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:36, 21 sie 2019

Do góry
Ja nie sypię nawozów przedsiewnie, inni nieliczni - sypią. Zrobisz jak uważasz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 21 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, od 10.00 czy od 12.00 - pogubiłam się?

od 10 do 16 tej
Rozpoznawanie bylin 19:33, 21 sie 2019

Do góry
Lirens napisał(a)
Witam,
czy ktoś jest w stanie określić co to za roślina?
Czy ona jest jadalna?. Owoce ma jak jeżyny.
Może ktoś posiada ją również w sowim ogrodzie.

Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:50, 21 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rabata powinna dla tego co planujesz mieć co najmniej 2 metry szerokości.
Ale jak leci linia nawierzchni? TRzeba ją ująć w jakieś krawężniki. I patrząc w lewo, zaczyna już stykać się, a tak nie powinno być, a więc całość do zaplanowania.

Drzewa nie wścibiulaj tak w sam kąt, powinno być wysunięte na środek rabaty. A narysowałaś w samym kącie

Wniosek:

narysuj plan. Zaznacz strony świata, podaj odległości.

Danusiu czy to drzewo to mogłaby być Wiśnia Piłkowana ROYAL BURGUNDY czy lepiej np. Buk Kolumnowy DAWYCK PURPLE (chociaż na niego jest tu pewnie za mało miejsca) albo Głóg pośredni PAUL'S SCARLET? A pod nim Rozplenica Japońska Black Beauty albo HAMELN lub MOUDRY z rozchodnikami.
Chwasty w trawniku 22:28, 20 sie 2019

Do góry
fabero napisał(a)
Czy możecie mi pomóc w identyfikacji rośliny w trawniku ? wielkości kończyny. W załączeniu intruz.

Jakie wymiary mają liście i pokaż więcej zdjęć.
Moja bajka 12:31, 20 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasia jest tak samodzielna i wybitna w działaniu, że chyba moje porady to niepotrzebne Nawet o nic nie pytała. Zuch dziewczyna, a mąż to wspaniały. Córeczka Maja bardzo rezolutna - da sobie radę w życiu, odważna

Jeden chlebek zjadłam w drodze Drugi zjedliśmy na kolację z masełkiem i ogórkiem

Danuś bo w piórka obrosnę po tak miłych słowach, dziękuję Ci bardzo, bardzo. Iga jest bardzo hej do przodu, też mam wrażenie, że da sobie radę. Cieszę się, że pieczywko smakowało, tym bardziej, że to był nasz debiut.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:24, 20 sie 2019

Do góry
Można jeszcze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:20, 20 sie 2019

Do góry
Rośliny trzeba przesunąć aby były równolegle do linii kosteczki/obwódki.
Ja tu widzę bordowe śliwy wiśniowe, nie zielone wiśnie.

Przed hort. mogą być kuliste tuje Danica plus Carex Evergold dla rozjaśnienia brzegów.
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:17, 20 sie 2019

Do góry
Ja się wczoraj przeszwendałam i piętrowej donicy nie widziałam Gdzie ona stała?
Mira gapy z nas, ale mało czasu było, wolałam pogadać niż zdjęcia robić, albo jedno albo drugie Miło było zobaczyć i Ciebie i ogród, który rośnie w metrażu Powodzenia w zaoraniu nawłoci

Moja bajka 12:14, 20 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Mini rewolucja fajna. Ciekawe jakie porady dostałaś od Danusi i jakie rewolucje mowe poczynisz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies