Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:46, 08 sie 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Witaj Aniu Mam niebieskiego Agapanta,za Twoją sprawą
Ale ten biały masz śliczny.
A czy te listki w paseczki,to też Agapandowe ?

Moje lilie w tym roku mimo że swierzo sadzone,jakieś niedorodki,może przez te susze,nie wiem.
Twoje sa takie okazałe

tak Reniu pisałam, że to agapant Tinkerbell miniaturowy ma niebieskie kwiatki jeszcze nie zakwitł inny niebieski wysoki już kwitnie, a co do lilii może kupiłaś male cebule lub mniejsze odmiany muszą się rozrosnąć na następny rok będzie lepiej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:44, 08 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytam o ograniczeniu gatunków, w pełni popieram. Sama widzę ze trzeba słuchać Danusi, sadzić tylko niezawodne rosliny i ograniczać te mocno absorbujące. Dlatego tarwy, hortensje, lilie i jezówki to must have!

Dokładnie tak jak sa w dużej ilości robią wrażenie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:43, 07 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytam o ograniczeniu gatunków, w pełni popieram. Sama widzę ze trzeba słuchać Danusi, sadzić tylko niezawodne rosliny i ograniczać te mocno absorbujące. Dlatego tarwy, hortensje, lilie i jezówki to must have!

Dodałabym do tej listy jeszcze żurawki
Ogród w budowie - nieustającej 23:24, 07 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gabrysiu mnie się Twój ogród bardzo podoba i też bym już tak chciała mieć, a kwiaty uwielbiam po prostu. Nos wkładam we wszystkie kwitnące.

Ani się obejrzysz, a będziesz mieć piękny ogród. Już masz urocze zakątki z dorosłymi drzewami, to jest dopiero kapitał. I zmierzasz w dobrym kierunku, widziałam.

paniprzyroda napisał(a)
Nawóz do niebieskich hortek już przerabiałam i nic z tego. Czekam na sierpniowe foty

Nie robię zdjęć, bo od rana palące słońce, a wieczorem nie ma czasu, bo trzeba obskubać, podlać, popracować na Mordorze, itp. Ale ciągle mam zamiar.

Pszczelarnia napisał(a)
A ja zaglądam za "powiększonym stanem posiadania" doniczek.

W tym roku będą już puste, za późno na ekstrawagancje płomieniste, muszą wystarczyć te co są. A wielka donica w sam raz pasuje do mirtu.

Ozz napisał(a)
Ojej jak dobrze, że zaglądnełam

Gabrielo - jak Ci się sprawują Twoje niebieskie powojniki? Bo szukam towarzystwa żeby posadzić różę pnącą Iceberg i nie mogę wydumać który lepszy będzie.

Swoją drogą u mnie początek wiosny i przełom lipiec/sierpień trochę mniej atrakcyjny w ogrodzie, muszę nad nimi popracować

p.s.Piękne fotki ,,zagramaniczne", ach...

Niebieskie powojniki - President i Polish Spirit mają się świetnie, polecam pod róże, u mnie oba rosną z Eden Rose. Betty Corning też znakomity, bladoliliowy, z białą różą da delikatny efekt.
Ogród atrakcyjny cały rok - to jest właśnie dla nas wyzwanie.

Margarete napisał(a)

Cudnie.........kocham lato.....dla takich widoków własnie, pal sześć te upały.....ale te kolory lata.....
Bossko u ciebie Gabrysiu !

Ogień liliowcowy powoli gaśnie i lilie u mnie przeminęły. Może trzeba posadzić jeszcze orientalne, które kwitną później?

Kasya napisał(a)
Gabrysiu, pokaz jeszcze pare aktualnych widoczków

Kasiu, jakoś nie mam weny do zdjęć w tym sezonie, w dodatku obiektyw w ulubionym aparacie szwankuje.

Joku napisał(a)
Pięknie skomponowane kolory na cytowanych przez Gosię zdjęciach. Liliowce piękne, a ja mam mało miejsca

Ależ Jolu, masz jeszcze tyle zbędnego trawnika w ogrodzie.

Rench napisał(a)

Piękne te czarne perły
Pobyt w takim angielskim ogrodzie to marzenie kazdego ogrodnika,ale szczesciara z Ciebie
Żółto pomarańczowe łany imponujące

Czarne perły - ależ pięknie porównałaś, rzeczywiście te porzeczki je przypominają.
A marzenie ogrodowe spełniło się właściwie przez przypadek. Ale to jest fantastyczne w życiu, że takie przypadki się zdarzają.

Katkak napisał(a)
Gabrysiu, zobaczyłam Twoje wakacyjne wojaże i aż dech zapiera w jakie cudowne miejsca widziałaś . Coś niesamowitego i taki ogrom inspiracji w dodatku . Twój ogród szczerze uwielbiam, choć często spaceruję po nim cichutko. Niedawno zapragnęłam mieć róże, choć zupełnie się na nich nie znam. Jako pnącą wybrałam Eden Rose, a żeby nie była samotna, to na rabacie (raczej rabatce) stworzonej specjalnie dla nich posadziłam jeszcze Pomponellę i William Shakespeare. Sadziłam w te upały, bo w środę dostałam paczkę, ale póki co chyba nic im nie jest. Okazało się, że pomponellę posadziłam zbyt blisko Eden i musiałam ją przesadzić dalej. A myślałam, że jeszcze jedną lub nawet dwie zmieszczę . Ale będę cieszyć się tymi i już . Pozdrawiam Gabrysiu .

Uuu, sadzenie róż o tej porze - ja bym się nie odważyła. Mam dwie róże, które od miesiąca mieszkają w doniczkach, sporo innych roślin także czeka na lepszy czas.
Wybrałaś piękne róże, muszę zobaczyć jak je posadziłaś. Pomponella jest gorąco różowa i zakwita trochę później niż inne, Eden Rose - szlachetna, jak filiżanka bitej śmietany z malinami, a Szekspir - wiadomo.

Jeszcze wieści z ogrodu - wieczorami oczyszczamy Mordor z chwastów, już drugi raz
Wielkiej suszy u nas nie ma, popaduje co kilka dni, w środę deszcz był solidny. Wyjątkowo udane są warzywa i owoce. Mam doskonałą cebulę, marchew, buraki, fasolkę, sałatę rzymską. Fantastyczne są w tym roku pomidory i rosnące z nimi wielkie krzaki bazylii.
Owoce też wyjątkowo dorodne - od czereśni przez wiśnie, porzeczki, mirabelki, śliwki, są jakieś gruszki, brzoskwinie. Tylko jabłka odpoczywają, bo w zeszłym roku było dużo. Winogrona fantastyczne w tym roku i dużo, pogoda im sprzyja.
Kwiaciarsko też nieźle, tyle że teraz kwiaty szybko przekwitają w upale.
Oprócz Mordoru mam do przerobienia część okrągłej rabaty - który to już raz?
Niepowodzenie należy też odnotować - dalie marnie rosną i kwitną w tym roku, bez względu na miejsce, niestety. I nowe i stare, więc coś im nie pasuje.
Wysiane dalie Bishop's Children rosną najlepiej, ale są same fioletowe i amarantowe w tym roku. A pochodzą z moich nasion - najwięcej było przecież czerwonych i pomarańczowych w zeszłym roku.

No to się wypisałam.

Skąpana w słońcu 22:55, 07 sie 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Ewa bo te lilie tak kwitną póżno ,u mnie wszystkie już przekwitły,a te mają pączki u mnie są białe i różowe

O jak dobrze Bogusiu. Te mają być, z tego co pamiętam takie brzoskwiniowe. Co bedzie to się okaże

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:48, 07 sie 2015

Do góry
Upały niemiłosiernie dają się nam we znaki a i roślinki cierpią, najbardziej hortensje ogrodowe, zacieniam je ale i tak wyglądają biednie pod koniec dnia rankiem jeszcze jako tako

inne jakoś sobie radzą przy naszej pomocy, codziennie je podlewamy

latrie, wreszcie i u mnie zakwitły

tułacz

lilie, te najbardziej wytrzymałe

liliowce

kosmosy

floksy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:48, 07 sie 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:23, 07 sie 2015

Do góry
Łukasz, czy Ty już pisałeś gdzie kupujesz swoje lilie? Szukam, przeleciałam masę stron i nie znalazłam informacji. Jeśli to nie jest tajemnicą.....

Deszczu życzę i pozdrawiam.
Moja działka. 19:43, 07 sie 2015

Do góry
Lilie.

Skąpana w słońcu 19:13, 07 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Troszke denerwują mnie moje lilie. Nie dość, że mam ich mało to słabo urosły i większość jeszcze w pakach

Ewa bo te lilie tak kwitną póżno ,u mnie wszystkie już przekwitły,a te mają pączki u mnie są białe i różowe
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:27, 07 sie 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Irenko, lilie masz przecudnej urody! Jeszcze takich nie widziałam.

Jak byłam u Ciebie wczesną wiosną, dałaś mi kawałek róży.
Posadziłam, siedział sobie goły patyczek w ziemi, a dzisiaj widzę, wypuszcza z ziemi listki! Pamiętasz może, jak nazywa się ta róża? Mówiłaś, że jest bardzo ładna.

Pozdrawiam!

Edytko, to róża Rugosa i chyba jej nazwa Lancaster, ma 50 lat ten krzak, żywotna i pachnąca bardzo cały krzak komuś muszę oddać, chyba doktor będzie chcieć, na siatkę jako żywopłot puści, ja ją tnę mocno, bez cięcia jest piękniejszato lilie orientalne, moje ulubione i mocno pachną, ja z tych co uwielbiają mocne zapachy buziaki
Liliowo i kolorowo:) 16:02, 07 sie 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie lilie już kończą pokaz. Kwitną już tylko orientalne ale za to jak pachną

Orientalne lubie najbardziej i dosadze sobie jeszcze, u mnie jeszcze teraz kilka się rozbilo dopiero takie sliczne biale i różowe, musze zdjęcia zrobić Pozdrawiam i zdrowia zycze
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:58, 07 sie 2015

Do góry
Irenko, lilie masz przecudnej urody! Jeszcze takich nie widziałam.

Jak byłam u Ciebie wczesną wiosną, dałaś mi kawałek róży.
Posadziłam, siedział sobie goły patyczek w ziemi, a dzisiaj widzę, wypuszcza z ziemi listki! Pamiętasz może, jak nazywa się ta róża? Mówiłaś, że jest bardzo ładna.

Pozdrawiam!
Liliowo i kolorowo:) 15:56, 07 sie 2015

Do góry
Poziomka napisał(a)
Ja tutaj przyszłam nadrobić zaległości i pooglądać lilie - bo stwierdziłam że już dojrzałam do ich posadzenie.
Jak zobaczyłam skutki nawałnicy u Ciebie to przestaję narzekać na skutki suszy i burz w moim ogrodzie .
Pozdrawiam cieplutko Jasia

Miło, że zajrzałaś, lilie koniecznie musisz mieć Uwielbiam ich zapach i te orientalne lubie najbardziej U mnie teraz i susza i jeszcze zostały dwie tuje / ogromne/ po nawałnicy do wycięcia az strach się bać przed następnymi...
Liliowo i kolorowo:) 15:44, 07 sie 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Danuś, jak pięknie!!! Jak cudownie kwitnie!!! Uwielbiam lilie, wiesz

Pięknie wygląda, musisz się cieszyć tym cudnym kwieciem, zapał przyjdzie!!!

I zapach...

Ściskam

Kasiu Ty już zdążyłaś wrocic z wakacji a ja dopiero odpisuje ale mam ostatnio zapał faktycznie Wiesz jak już mi zapał po tych szkodach wrocił to znowu sachara Nic się nie chce i nie da się pracować, w dodatku już mi woda w studni wyschła do podlewania. Co to będzie dalej? Pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 15:39, 07 sie 2015

Do góry
eliza3 napisał(a)
Danusiu, ależ u Ciebie kwiecia, lilie cudne, już sobie wyobrażam zapach...

No teraz to chyba wszędzie popalone od słonca, u Ciebie Elu ta biel mi się podoba, tez masz kwiecia dużo Pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:26, 07 sie 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

ten variegata to karłowa odmiana "Tinkerbell"czyli dzwoneczek
lilie

Witaj Aniu Mam niebieskiego Agapanta,za Twoją sprawą
Ale ten biały masz śliczny.
A czy te listki w paseczki,to też Agapandowe ?

Moje lilie w tym roku mimo że swierzo sadzone,jakieś niedorodki,może przez te susze,nie wiem.
Twoje sa takie okazałe
Mój mały ogródeczek :) 10:05, 07 sie 2015

Do góry
Aga ,piekne lilie ,tylko sobie wyobrazam jak pachna .W przyszlym roku chyba tez sie skusze bo nie mam .Corcia tez sliczna pozdrawiam cieplutko.
Rustykalne wariacje 00:11, 07 sie 2015

Do góry
Witam się lilie cudne
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:53, 06 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Śliczna ta rabata wiosenna i kazdego dnia hortensje coraz wieksze. Eh Twoje lilie, zachwycaja.
Macham w ten gorący dzień!!!!

Hortki biedne walczą. Susza straszna i co wieczór listki zwieszają smętnie.
Upał dopiero wieczorem troszkę odpuszcza Macham Marzenko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies