Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:50, 18 kwi 2012

Do góry
U mnie jeszcze jakby przedwiośnie. Kwitną ciemierniki i hiacynty dopiero zaczęły. Mnóstwo zawilców i pierwiosnków tych naturalnych (zwanych przez moją teściową bardzo ładnie bociankami). Pierwszy raz w moim pszczelarskim życiu musiałam na wiosnę zakarmić pszczoły syropem: zimna i deszczowa aura nie pozwalała im zbierać nektaru i pyłku.
Jestem umordowana ale przyjemnie. Pozdrawiam.

PS Dziwię się temu ciemiernikowi pod brzozą - ja bym nie wytrzymała takiej konkurencji.
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 22:48, 18 kwi 2012

Do góry
w tej chwili wygląda to tak- wzdłuż ogrodzenia smaragd, następnie magnolia liliiflora nigra przed nią 3 Rhododendron 'Gunninghanis White', po bokach wypuszczają 2 kępy begoni oraz wierzba japońska po lewej.
POmyślałam sobie aby przed rododendronami posadzić pierisy japońskie, z prawej wzdłuż siatki 3 thuje occidentalis sunkist przed thujami kosodrzewinę.

Co myślicie o tym, dosadzić czy wyburzyć??

i co wtedy dosadzić obok

Oceńcie proszę, Danusiu może mnie poratujesz jakimś pomysłem- projektem.
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 22:42, 18 kwi 2012

Do góry
w tej chwili wygląda to tak- wzdłuż ogrodzenia smaragd, następnie magnolia liliiflora nigra przed nią 3 Rhododendron 'Gunninghanis White', po bokach wypuszczają 2 kępy begoni oraz wierzba japońska po lewej.
POmyślałam sobie aby przed rododendronami posadzić pierisy japońskie, z prawej wzdłuż siatki 3 thuje occidentalis sunkist przed thujami kosodrzewinę.

Co myślicie o tym, dosadzić czy wyburzyć??

i co wtedy dosadzić obok
Hirutkowy raj:)) 22:42, 18 kwi 2012

Do góry
Mój zakup dzisiaj została wypróbowany w boju Rewelacja,to była przyjemność cięcia

Ogród w Alei Lipowej... 22:33, 18 kwi 2012

Do góry
Jeszcze wstawie trzmielinę. Podmarzła, ale ładnie odbija i to mnie bardzo cieszy

Ogród na Cedrowej 22:33, 18 kwi 2012

Do góry
Ja również Was bardzo serdecznie witam i już wgrywam fotki niestety jeszcze z przed kilku dni, kiedy trawa była jeszcze mało zielona.

To miejsce to moja pięta Ahilesowa, nie mam koncepcji co w tym trójkącie posadzić, więc na razie rośnie to co się wysieje

Tam gdzie paleta jest fontanna granitowa ale w tym roku zastanawiam się nad jej przeniesieniem i jeszcze szukam miejsca

Tu zamiast cyprysów mam w planie wsadzić świerki serbskie aby zasłonić ten kurnik

A to wczorajsze moje zmiany w ogrodzie

Jak widzicie jeszcze dużo pracy przede mną
Dzisiaj wsadziłam 3 duże Rh na froncie- bo je uwielbiam, zdjęcia jutro, bo kończyłam po nocy
Pszczelarnia 22:32, 18 kwi 2012

Do góry
Moja starsza siostra podarowała mi jeszcze takiego cisa (ja jej odwdzięczyłam się hortensją). Przyjechał!
A pozostałe cisy przycięłam (ręka drżała). Rabata ta jest jeszcze nieskończona z powodu siania trawy i konieczności utrzymania "drogi przejazdowej taczkami".

A poniżej nowa rabata z cisami 'Elegantissima'. Do jej kopania używałyśmy młota (zalany beton od umocnień strumienia) i kilofa. Dojdzie tutaj trzmielina, miskant cukrowy w ustronne miejsce i coś jeszcze mało kłopotliwego.

Ogród w Tarnowie 22:31, 18 kwi 2012

Do góry
Clematisy po przycięciu i oskubaniu z suchych liści mocno ruszyły...

a magnolia już 2/3 pąków rozwineła

W cieniu - zacieniona 22:27, 18 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Piękne !!!
Ogródkowy chaos u monitki 22:27, 18 kwi 2012

Do góry
Trochę mojej wiosny

tawułkowe kulki i tuja ciągle przed wizytą u fryzjera trochę sie boję ją ciachać...

i moje planowane kółko...

zielonastrefa 22:22, 18 kwi 2012

Do góry
nieskromnie mówiąc jestem z siebie bardzo dumna. Prawie skończyłam rabatę przed schodami do domu, którą poszerzyłam aż do chodnika, zrobiłam 73 sadzonki bukszpanu na obwódkę na kółko i wymalowałam część słupków ogrodzeniowych. Są teraz takie bielutkie i czyściutkie- takie jak były kiedyś. Aż mam odcisk na palcu. Jutro wkleję zdjęcia. A na razie wstęp do tematu moich bukszpaników Moja kulka, którą parę dobrych lat temu ukorzeniłam z 5 centymetrowej gałązki. Mam jeszcze drugą, ale ta jest moim zdaniem ładniejsza

Kolorowy ogród na piasku 22:16, 18 kwi 2012

Do góry

Ale boskie, rekompensują brak słońca
Pszczelarnia 22:15, 18 kwi 2012

Do góry
Zaczynam siać w warzywniku i powstaje zielnik, którego schemat prezentowałam w wątku. Nie mogę żyć bez tych wszystkich zielarskich chwastów. Nie żebym stosowała codziennie, może nawet nie okazjonalnie - ale muszę je POSIADAĆ. Teraz będą miały "angielską" oprawę (są bukszpany - jeszcze do dopracowania oraz ścieżka z granitowych płyt prowadząca do ławeczki wśród lawendy i róży 'Aspiryn'! Ta nazwa musiała się tu znaleźć, choć róża ponoć nie pachnie i nie wiem czy ma właściwości aspiryny).

Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 22:12, 18 kwi 2012

Do góry
Cały czas myślę o moim ogrodzie... sama nie wiem czy nie zdecyduję się w końcu na wycinkę owocówek... zostawiam to na później. Może jak postaram się dokończyć to co juz powstało to wtedy będę bardziej skłonna podjąć decyzję co do tego fragmentu ogrodu.
Więc może od tej strony :
moja jedyna skromna rabata:
Moje poletko 22:10, 18 kwi 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Jaki badyl???To przepiękna korona...

No tak Bogusiu!! właśnie mnie zaskoczyła!! bo nigdy nie kwitła ,tak jak pisałam
W cieniu - zacieniona 22:07, 18 kwi 2012

Do góry
Lecę w kulki... 22:04, 18 kwi 2012

Do góry
Kiedyś, wyglądało to tak...rabata zawsze była podwyższona

Teraz w fazie tworzenia.......zdjęcie z dzisiaj

A oto pomysłodawca rabatki...we własnej osobie...

Rododendronowy ogród. 22:04, 18 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Witaj Bogusiu, miło mi że wpadłaś.
Początki w Kruklandii 22:03, 18 kwi 2012

Do góry
Pszczelarnia 22:03, 18 kwi 2012

Do góry
Był też wreszcie czas na uporządkowanie dostawy świeżego obornika bydła rasy szkockiej wyżynnej i końskiego - koni hculskich (będzie leżakował do jesieni). Na razie jest odkryty, bo miał chłonąć deszcz. 2 kobitki (ja i moja mama) raniutko, szybciutko przerzuciłyśmy taką oto stertę.
Posiałam dla pszczół facelię i musiałam przykryć włókniną, bo ptaki się zlatywały do delikatesów. Druga cześć płacht białych to posiana trawa (ograniczyłam część warzywną ogrodu ku przerażeniu mojego ojca).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies