Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 20:52, 25 kwi 2025

Do góry
Kocimiętki przed domem są już na takim etapie rozwoju.
Glina i zielsko 20:51, 25 kwi 2025

Do góry
Orliki zaczynają kwitnienie

Prymulka z doniczki z zeszłego roku gęsta . Trzeba będzie rozmnożyć.
Wzgórze chaosu 20:50, 25 kwi 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Stoliczek z krzesełkiem... jakie piękne miejsce Zaintrygowało mnie to niskie, kwitnące drzewko z parasolowatą koroną, wyglądające jak bonsai, co to takiego?
Asia to czerwone? Klon palmowy Dissectum Garnet, ok. 20 letni

Mam też zielony
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:49, 25 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:47, 25 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 25 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:44, 25 kwi 2025

Do góry
Skoro już siedzę u siebie to zgrałam fotki po świąteczne, a tak dokładnie to cykane od Wielkiego Czwartku

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:36, 25 kwi 2025

Do góry
to drzewo najbliżej po lewej

reasumując korę piękną i efektowna mają jedna i druga, kwitnienie na razie zdecydowanie piłkowana, kolory jesienne piłkowana tybetańskiego mieszańca bije na głowę i nieźle je trzyma. Wizualnie mieszaniec jest lżejszy w pokroju, ale jest też sporo młodszy.
Ogród prawie wymarzony … 20:36, 25 kwi 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Zbieram się do fot ale u mnie pogoda nijaka . Mało słońca ale za to deszcz.
I fot ładnych zrobić tulipom nie mogę

Muszą Was takie zadowolić

Jest moc
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:32, 25 kwi 2025

Do góry
A tak kwitła teraz

A taka jest jesienią
pierwsze drzewo od lewej

pierwsze od prawej
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:31, 25 kwi 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Śliczne poduchy w gruncie, wow!

150 cm średnicy! Samej trudno mi było uwierzyć, że bez nawozu tylko o wodzie w pełnym słońcu tyle osiągnęły.
Za drzwiami do ogrodu... 20:24, 25 kwi 2025

Do góry
Kwitnąca rajska jabłoń, tawułki, wiśnie...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:23, 25 kwi 2025

Do góry

Tu jesienią, nie ma spektakularnego przebarwienia bo listki nim dobrze kolor złapią już lecą, rozbiera się szybko

a to kora wini piłkowanej
(jako taka kupiłam)

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:22, 25 kwi 2025

Do góry
Niemal dokładnie rok temu wrzuciłam tutaj mój pomysł na rabatę poprzeczną za domem z elementem wodnym - https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=266.
Taki wtedy załączyłam rysunek:

Dziś wrzuciłam mój rysunek do czata GTP i dał mi takie wyniki w postaci wizualizacji:

Już w październiku rabata wyglądała tak:

Rosą tam:
- laurowiśnie jako żywopłot
- 3 szt. miłorzębów Mariken
- 3 szt. żywotników Danica
- seslerie jesienne
- czosnki Purple Sensation
- rozplenica japońska Lady U
- wstępnie ułożyłam jakieś ścinki płyt by sobie lepiej wyobrazić szerokość ścianki i murku

Teraz pojawia się najważniejsze pytanie - co dać jako formowany żywopłot w środkowej części? Ma być on wyższy od murku, a niższy od ścianki. Rok temu byłam przekonana o tym by wybrać berberys Erecta. Kilka osób mi go odradzało, obecnie sama się waham czy go tam dać, skłaniam się ku wybraniu czegoś alternatywnego.

Dostałam inne propozycje takie jak: dereń biały Ivory Halo, irga błyszcząca.

Co tam posadzić?
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 20:19, 25 kwi 2025

Do góry
Dziewczyny, na prośbę Pati i Malgo wrzucam fotki frontowej z różnych terminów.
Glina i zielsko 20:14, 25 kwi 2025

Do góry
Bociankowe love story.
Dzień trzeci

Za drzwiami do ogrodu... 20:14, 25 kwi 2025

Do góry
W warzywniaku wzeszła marchewka i ta z zimowego siewu i z wiosennego!

Pietruszki z zimowego nie widać, z wiosennego też bardzo słabo. Czosnek i cebula zimowe rosną prawidłowo. Dodatkowo między nimi wschodzi koperek i sałata z samosiewu jesiennego. Trochę kiepskie zdjęci z telefonu:
Miałam dziś już wysiewać buraczki, szpinak i kolejne rzodkiewki i sałaty, ale cały dzień pada. Z deszczu akurat się cieszę, bo to pierwszy taki porządniejszy tej wiosny. Nareszcie wszystko nabierze soczystości. Najgorzej, że wraz z deszczem wypełzną ślimaki. Już przynosząc miskę sałaty na obiad przyniosłam razem z nią sześć sztuk, czyli więcej niż jeden ślimak na główkę sałaty
U Polon 20:13, 25 kwi 2025

Do góry
Polon napisał(a)

Kalina pięknie zapoczątkowana, po kwitnieniu będę ciąć

Moim zdaniem ta kalina wcale nie potrzebuje cięcia. U mnie rośnie od 10 lat i nigdy jej nie cięłam. Kwitnie niezawodnie każdego roku, ma mnóstwo kwiecia. No chyba, że zależy Ci na ograniczaniu jej gabarytów, choć nie bardzo widzę w tym sens. Ona ma bardzo ładny naturalny pokrój i zagęszcza się samoistnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:08, 25 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Sylwia ale masz cuda w ogrodzie Bujność!!

Masz może wiśnię tybetańską? Pokażesz?

Buźki!

Mam mieszańca tybetańskiej i piłkowanej wiśnię Bandolero.
ten pień po prawej to ona

tu jeszcze bez liści

tu puszcza listki
Za drzwiami do ogrodu... 19:50, 25 kwi 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Aniu, Czytając Ciebie to jakby siebie czytała.
Tez cały czas narzekam na brak czasu na ogród.
Wiem jedno, aż takiego braku czasu w poprzednie lata nie miałam.
A raczej tyle pracy w ogrodzie do zrobienia. Co chwila cos mi wyskakuje przed oczy.
A praca zawodowa też mi nie pozwalała nawet na wzięcie urlopu.
Całe szczęście chyba najgorszy czas mam za sobą.
Zachwycam się Twoimi ozdobami ogrodowymi. Zdjęcia cytowane przez dziewczyny sa przepiękne.
No i te rabaty pełne kwiatów. Jest cudnie

Do samych świąt miałam remontowo i ogród dalej czekał. Jedynie skosiłam trawę bo już się wykładała. Dopiero przedwczoraj i wczoraj biegałam po ogrodzie! Trochę bez ładu i składu, bo gdzie nie podeszłam, to coś do roboty... Ale opieliłam w szklarni, bo oprócz oszalałej sałaty, rzodkiewek, szczypioru i czosnku wzeszła cała masa amarantusów z nasion z danego jesienią kompostu.
Przed:

I po :

Trzeba szybko zjadać sałatę i rzodkiewkę bo brak miejsca na pomidory!

Trochę przerośnięte siewki sałaty wysadziłam na obwódki kwaterek warzywnych. Jak tam poszłam, to okazało się, że sucho i trzeba najpierw podlać, ale najpierw przydałoby się poplewić... Więc poleciałam z plewieniem po całości warzywniaka, nawet rabatę przechowalnikową ! Jak wywoziłam całe zielsko na koniec działki, to zobaczyłam, że tam już wyłażą samosiejki drzew i krzewów z sąsiedniej działki z ugorem i najwyższy czas by nie dopuścić do ich zbytniego rozpanoszenia szczególnie w okolicy pryzmy kompostowej, gdzie będą miały raj! Trochę wyrwałam, okolicę pryzmy przykryłam kartonami i przyłożyłam suchymi snopami ściętych traw ozdobnych. Jak zginą pod spodem różne chwaściory to posadzę tam jako zadarniacz bodziszek korzeniasty, ciekawe czy powstrzyma trochę przenoszące się z sąsiedniej działki jaskółcze ziele?
Będąc już przy kompoście, trochę go przesiałam, by nie wracać z pustą taczką- a potrzebny mi do donic. Dałam więc do podpędzenia dalie do donic, które musiałam wcześniej przejrzeć, podzielić i trochę oczyścić. Przesadziłam też agapanty dosypując im kompostu. koniec tego maratonu, ale o tym w kolejnym poście!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies