Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

ElzbietaFranka 20:22, 25 wrz 2025

Haniu dziękuję zanotowałem.
Ewa777 14:13, 26 wrz 2025

Piękny zbiór winogron, dobrze obrodziły.
Jak wyprawa do lasu? Udało się nazbierać grzybów?
eda 00:17, 08 paź 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
Dziewczyny, cieszę się, że macie werwę na jesień. Ja moją już prawie pożegnałam, co prawda podryguję przy lasce, ale pracownika w ogrodzie prawie nie ma. W sobotę i niedzielę robiliśmy winobranie. Mam winorośl w szklarni i część w gruncie poza nią. Dojrzały owoce równomiernie, bo słonecznego lata nie było za dużo. Na wino jeszcze nie zapraszam, dopiero się klaruje. Tak gdzieś koło Sylwestra może się uda. Ale to nie ja jestem winiarzem. Zobaczymy co się nam ulęgnie.

Moja praca, to było obrywanie jagódek. Pomidory już w domu, derenie zalane na nalewkę, żurawina wybarwia się w domu, jak zawsze mam 2 słoiki owoców, jak do żurawin dodam gruszek i jabłek, będzie super dżemik na zimową porę.

Ten tydzień ma być słoneczny, co prawda chłodny, ale do lasu będzie można zrobić wypad. Trzymajcie kciuki.

Wam życzę obfitych p-lonów.

Ojej winogronu nie pojadłam szpaki mnie wyprzedziły za długo czekałam bo był kwaśny i ooo
Cieszę się że u ciebie Hanuś zbiory udane
Marcinki to już jesień i Ziemowity piękne .
Macham .
hankaandrus_44 09:29, 08 paź 2025

Dziękuję, Edytko. Powoli kończę pobyty w ogrodzie, jeszcze tylko trochę porządku przed zimą, ostatnie koszenie, i zamykam furtkę,

Lato ogrodowe nie było dla mnie łaskawe, w sensie pobytu w ogrodzie. Deszczowe, zimne, no i jeszcze kilka sytuacji na nielubienie takiego stanu by się znalazło. Ale moi domownicy znaleźli na mnie sposób, aby uniknąć narzekań. Po prostu wywieźli mnie na cały miesiąc lipiec w Polskę. W świecie trzeba było pokazać pogodną twarz, i chyba mnie się udało "zamaskować". Po powrocie nie było czasu na fochy, trzeba było ogarnąć ogród, kuchnię i spiżarnię. No i prawie jest finisz. Jest jeszcze nadzieja na "babie lato", ale to już końcówka sezonu.

Letnie widoki zostały pod powiekami, koncertowe sale jeszcze brzmią w myślach i sercu, , teraz już tylko zapadanie w bety, po zachodzie słońca/o ile będzie?/ i wstawanie równo ze świtem dość późnym. I cieszyć się, że jeszcze udało się przeżyć kolejne lato. Spokojnej jesieni i jeszcze bardziej spokojniejszej zimy, bez ulew, zawiei śnieżnych i hałd śniegu na drogach. Uważajcie na "piratów".

Basieksp 09:50, 08 paź 2025

Piękne podsumowanie sezonu Haniu Fajnie, że domownicy tak o Ciebie dbają, pomagają organizować czas, byś mogła go miło spędzić Czkamy na babie lato i kolejny, może bardziej pogodny sezon Pozdrawiam serdecznie
hankaandrus_44 10:04, 08 paź 2025

Dziękuję, Basiu. Też liczę na to, że kolejne lato nie będzie dla nas na Pomorzu takie przykre i wybiórcze. Słoneczne dni można było policzyć na palcach, szczególnie u mnie.
Ale było, minęło, co miało spaść to spadło, co urosło ,i zdążyłam zebrać, to też chwała. No i tyle. Teraz trzeba zadbać o zdrowie, kondycję, i luz w pasie.

sylwia_slomc... 11:33, 08 paź 2025

Hanuś ten sezon w całym kraju generalnie nie był udany, podobnie jak u wielu życiowo ten rok. U nas wiosna do lipca stale padało. Potem dwa miesiące kompletnej suszy, wiało okropnie, z króciutkimi przerywnikami na mżawki. Rośliny mocno to odczuły. teraz znowu stale paprze, nawet warzyw nie ma kiedy wykopać, a dalie już załatwił mróz. Jesiennie już w ogrodach się zrobiło, ale plony miałaś udane, u mnie winogrona zeżarły szerszenie, nie pozwalały podejść, raz mi się tylko po zmroku udało troszkę zebrać. Dużo sił życzę w kolejnym sezonie. Czasem i od ogrodu trzeba odpocząć więc rodzina dobrze zrobiła
Kordina 20:01, 08 paź 2025

...

Zdjęcie z pozycji żaby lubię, jakem (archaizm ) grzebiuszka liście podświetlone promieniami słońca wyglądają super.
eda 21:17, 08 paź 2025

Dziękuję, Edytko. Powoli kończę pobyty w ogrodzie, jeszcze tylko trochę porządku przed zimą, ostatnie koszenie, i zamykam furtkę,

Lato ogrodowe nie było dla mnie łaskawe, w sensie pobytu w ogrodzie. Deszczowe, zimne, no i jeszcze kilka sytuacji na nielubienie takiego stanu by się znalazło. Ale moi domownicy znaleźli na mnie sposób, aby uniknąć narzekań. Po prostu wywieźli mnie na cały miesiąc lipiec w Polskę. W świecie trzeba było pokazać pogodną twarz, i chyba mnie się udało "zamaskować". Po powrocie nie było czasu na fochy, trzeba było ogarnąć ogród, kuchnię i spiżarnię. No i prawie jest finisz. Jest jeszcze nadzieja na "babie lato", ale to już końcówka sezonu.

Letnie widoki zostały pod powiekami, koncertowe sale jeszcze brzmią w myślach i sercu, , teraz już tylko zapadanie w bety, po zachodzie słońca/o ile będzie?/ i wstawanie równo ze świtem dość późnym. I cieszyć się, że jeszcze udało się przeżyć kolejne lato. Spokojnej jesieni i jeszcze bardziej spokojniejszej zimy, bez ulew, zawiei śnieżnych i hałd śniegu na drogach. Uważajcie na "piratów".

Tak zakończenie sezonu ze złotem w tle ...
Dziękuję za życzenia dobrego przetrwania i dla Ciebie i bliskich Hanuś tego samego i wszystkiego dobrego i zajrzyj jeszcze co jakiś czas tu będę i wiesz gdzie też ...buziaki .
gobasia 12:29, 19 paź 2025

Haniu serdecznie pozdrawiam.
Tak mi" chodziłaś dziś po głowie" ,że musiałam do Ciebie choć na sekundę