Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 16:27, 08 paź 2025

Kasia, to ja widzę, że się nieprecyzyjne wyraziłam . Mnie nie wadzi tu koło jako takie - to duże wyglądałoby tu świetnie, bo gra kompozycyjnie z resztą rabat.
Problemem (?) jest to mniejsze, zaznaczone czarnym wężem - nie ma nawiązania do żadnej z linii rabat…
Stąd wniosek, że skoro geometryczne firmy tu nie banglają, to może pójść na całość i polecieć nereczką .
Kminię.
mrokasia 16:31, 08 paź 2025

Oki, panimaju .
To powiem tak - to małe koło jest za małe. No chyba, że zamiarowujesz tam posadzić coś jednolitego i dywanowego. Nie wiem co epimedia na suche stanowisko ale wyglądałoby świetnie.
Judith 16:56, 08 paź 2025

Za małe (choć obiektywnie małe nie jest!) i zbyt od czapy…
Myślałam tu o Barwinku.
mrokasia 17:11, 08 paź 2025

No to wg mnie mogłoby się to udać. Choć serio, wybieranie żołędzi z barwinka Cię nie zniechęca???

Co chcesz osiągnąć tą rabatą? Rozbicie powierzchni trawnika?
Judith 17:21, 08 paź 2025

Tak jak napisałam: chcę osiągnąć efekt taki, jaki mam w części ogrodu z kolistym rabatami. A zatem trawnikowe ścieżki pomiędzy rabatami, nie zaś - jak tu jest teraz - rabaty wokół trawnika.
mrokasia 17:32, 08 paź 2025

Judith napisał(a)
Tak jak napisałam: chcę osiągnąć efekt taki, jaki mam w części ogrodu z kolistym rabatami. A zatem trawnikowe ścieżki pomiędzy rabatami, nie zaś - jak tu jest teraz - rabaty wokół trawnika.

Aaaa jasne! To rób pani . Zawsze można powiększyć albo zmienić .

Edit: w tej drugiej części masz chyba właśnie takie dwie koliste, nakładające się na siebie rabaty. Może powtórzyć ten koncept?
Judith 18:10, 08 paź 2025

Przeglądając ciekawostki Paryża na mapach Google natrafiłam na świetny koncept!
Są rabaty, ale nieproblematyczne i o niewielkeji powierzchni (ważne z uwagi na żołędzie) . Jak to się stało, ze na to trafiłam sprawdzając sobie jedynie drogę z hotelu do wieży Eiffla??? To znak!
Załączam skrin z map Google:

Trochę mi to przypomina rozwiązania z ogrodu Agatorka .
olciamanolcia 19:21, 08 paź 2025

A mnie sie wydaje, że u Ciebie i kółka i trójkaty i kwadraty pasują
i pod dębem zrobiłabym u Ciebie koło-masz i łuki i linie proste a tu az sie prosi o kółeczko
Dałabym tam same rozplenice -myslę że dałyby radę pod tymi dębami i w ich korzeniach
Judith 19:30, 08 paź 2025

olciamanolcia napisał(a)
A mnie sie wydaje, że u Ciebie i kółka i trójkaty i kwadraty pasują
i pod dębem zrobiłabym u Ciebie koło-masz i łuki i linie proste a tu az sie prosi o kółeczko
Dałabym tam same rozplenice -myslę że dałyby radę pod tymi dębami i w ich korzeniach

Wielkie koło pasuje tu świetnie, ale - jak pisałam - odpada z dwóch powodów. A to małe jest od czapy - na zdjęciach faktycznie tej czapy zbytnio nie widać .
Co do rozplenic: one nie dają rady w suszy. Te które mam, straszą już kolejny sezon (kolejny z ekstremalna suszą) i raczej będę się ich sukcesywnie pozbywać. Na to miejsce raczej barwinek i/lub seslerie jesienne.
EDIT: a teraz zafiksowałam się na tych wąskich rabatach z Gugla
olciamanolcia 20:07, 08 paź 2025

Judith napisał(a)
Przeglądając ciekawostki Paryża na mapach Google natrafiłam na świetny koncept!
Są rabaty, ale nieproblematyczne i o niewielkeji powierzchni (ważne z uwagi na żołędzie) . Jak to się stało, ze na to trafiłam sprawdzając sobie jedynie drogę z hotelu do wieży Eiffla??? To znak!
Załączam skrin z map Google:

Trochę mi to przypomina rozwiązania z ogrodu Agatorka .

O tez fajne