Krotkie przypomnienie tematu bieżących rozkminek.
Zadanie: zniwelować efekt „przyogrodzeniowych” rabat z pustką w środku, utworzyć efekt jak w części ogrodu z kolistym rabatami.
Dotychczasowy (jeden z ostatnich) pomysłów: kwadratowa rabata z niskimi nasadzeniami plus rabata pod dębami.
Plan obecny: zero kwadratowej rabaty, w jej miejscu rama na hamak oraz rabata pod dębami
Realizacja: o ile kwestia ramy na hamak jest jasna, o tyle temat rabaty pod dębami jest nieco bardziej skomplikowany.
1. Różnica poziomów w tym miejscu to nieco ponad 20 cm. To nie jest wada, ale zaleta - chce tu zrobic rabatę o ustalonym poziomie dosypując ziemi. Ziemia będzie utrzymana betonowymi palisadami. Palisady ułożone od poziomu 0 do wysokości 20 cm - efekt „wychodzenia” rabaty z trawnika.
2. Moja uporządkowana natura pozwoliła tu jedynie na kształty regularne - prostokąt lub koło. Prostokąt odrzuciłam, bo mi tu zupełnie nie pasowała taka wielka rabata w tym kształcie. Machnęłam wiec koło napracowawszy się przy tym niemiłosiernie. Baaaardzo mi się podobało - wielka rabata z rozmachem.
Ale.
Ale numer 1: Koło byłoby dość blisko dwóch dębów, co uniemożliwiłoby wkopanie palisad.
Ale numer 2: tak wielka rabata pod sypiącymi żołędziami dębami byłaby niezmiernie trudna do oczyszczenia. Już teraz z istniejącymi rabatami jest to problem, a wszak z trawnika wystarczy wygrabić.
Wniosek? Mus rabatę zmniejszyć i jednocześnie nieco odsunąć od drzew.
I tu natchnieniem dla mnie był pomysł Asi Wafel, która sugerowała włączenie jednego z dębów w kwadratową rabatę. Kwadratowa to przeszłość, ale pomyślałam sobie, by zrobić kolistą rabatę obejmująca nie wszystkie 3 dęby, ale tylko 2. Rozwiązałoby to częściowo problemy opisane wyżej.
Pomysł na rozwiązanie:
No i machnęłam takie coś. W pierwszej chwili podobało mi się. Ale jednak widzę, ze mi to zupełnie nie gra geometrycznie, wprowadza chaos w kompozycji. Nie ma to koło odniesienia do innych elementów ogrodu, nie gra mi to... Pomyślałam, ze jedyne rozwiązanie to odejście od geometrycznego kształtu tej rabaty - będę układać węża i próbować

.
A tymczasem - jeśli miałyście cierpliwość doczytać do tego miejsca

-
zerkniecie czy tez widzicie ten dysonans kompozycyjny?