Wykopałam też ze skarpy resztkę bukszpanów (mąż zaczął przekopywać skarpę dziś) i zrobiłam z nich 2 małe kulki do donic. Tymczasowo do szarych, docelowo do wysokich czarnych, jeszcze je maluję, bo wyblakły bardzo...
I stoja sobie na razie przy furtce razem z bratkami
zdążyłam oskubać wszystkie żurawki i posadzić do donic liatrę kłosową różową, gipsówkę i mieczyki (z 20 cebul zostały mi 3 reszta miała grzyba) i trzeba było wracać do domu i robić obiad...ech...
Idę jeszcze z dziećmi pobiegać, może uda mi się też przekopać malutką rabatę koło patio. Jutro nawiozę tam ziemi i będę myśleć co posadzić
a tak wyglądają wstępnie przystrzyżone iglaki na frontowej rabacie, trochę nieforemne i nie do końca mi się podobają, no ale już po cięciu...Thuje w 3 kulki, a jałowiec docelowo w 3 duże wachlarze
Przystrzygłam też kulki w białym żwirku. jak widać żółte żurawki prawie zniknęły po zimie a tojeść przed bukszpanową obwódką wygląda brzydko, jest brązowa nadal...zła jestem na nią
Między 3 bukszpanowe kulki na szczycie iglakowej rabaty wsadzę śliwę wiśniową Pissardi - taką jak obok na wrzosowisku.
To ja czekam na konferencję w drodze powrotnej a Ty już w domu?
Ileż Ci mogę przeszkadzać?????? Wracałam i zasypiałam z nudów....... z mamą nie pogadałam dużo, bo wyjeżdżała na działkę.... wiec się nudziłam jak mops....drogę znam na pamieć i przez 20 km pola radarowe.. kończy sie jedna wieś, a zaczyna druga...... koszmar..i zawsze gdzieś suszą kieszenie.....
Dla Ciebie sangwinaria kanadyjska .... już zakwitła
Dzięki za sangwinarię, jest piękna ale nigdy jej nie widziałam na żywo tak samo jak delospermy. gdzie Ty takie rzadkie roślinki kupujesz? U Hani napisałaś że Ci miłek poprawił humor wiec zobacz swojego własnego.
sadzonki trzmieliny z zeszłego roku wypuszczaja młode listki
liliowiec
hosty
i tulipany ktore lada dzien zakwitna
to tyle zdjec wracam do pisania zadania
A to rabata na której posadziłam ten brązowy krzew to azalia ( rhododendron luteum glowing emberś .
Mam problem jak ją zagospodarować ((((
Jezeli ma ktoś chwilkę czasu proszę o pomoc !!!!
Dziewczyny mam do was pytanie w sprawie traw. Czy miskanty i rozplenice budzą się do życia? Bo moje w ostatnią niedzielę jeszcze nie. Mój pierworodny miskant, w pierwszym roku ładnie się rozrósł i zakwitł. Jesienią w zeszłym roku wyglądał tak.
Zachęcona sukcesem kupiłam jesienią jeszcze jednego miskanta i rozplenicę. Wszystkie w.w. trawy na początku kwietnia przycięłam i w niedziele, nie widziałam jeszcze oznak życie. Boję się czy nie zmarzły?
A może one tak mają i późno się budzą.?
A to jeszcze moje wiosenne kwiatki.
Szafirki jak zwykle nie sprawiły zawodu.
Miodunki jakieś w tym roku niskie, ale oblepione kwiatkami.
Najzwyklejsze liliowce, te to są pewniaki.
A tulipan Greigii pozował mi do portretu.
Martwi mnie moj rh , chyba znowu nie zakwitnie .. w tamtym roku juz liczylam na kwiaty ale okazalo sie ze to tylko mlode przyrosty lisci .. ma kolo pakow bialy nalot co to moze byc ?
a tak wyglada w calosci
inne rośliny za to maja sie dobrze i rosna jak szalone
serduszka
orlik biały
a teraz mój problem - jest wynikiem tego że planowałam zmianę a Ogrodowisko przyspieszyło decyzję
sprawa dotczy małej rabatki ale najważniejszej bo bezpośrednio przy wejściu do domu i kazdy kto wschodzi zauważyłam że tam się gapi /?/
pierwotna moja koncepcja na etapie budowy domu była taka: jest to rabatka pod oknem Dorotki i będą tam rh różowe aby kwitło i było zimozielone bo mi się wydawało że tam jest raczej cienisto -
a to jest załamanie muru, to jest południowy wschód i do 13 tej lampa i od muru ciepełko
rok 2008- z przodu 2 rh oczywiście 2 różne kolory, azalia wcześnie kwitnąca której już nie ma i z tylu wystaje patyczek kaliny sztywnolistnej, która miała zasłonić rynnę bo nie lubię rynien
a to już 2010 - dowtykało się równo - 2 hosty, pieris, azalię a kalina szybko urosła
Wróciłam własnie , zaczyna sie burzyc powoli ale trochu deszczu by nie zaszkodziło posadzilam dalie i truskawki ktorych nie podlalam dlatego licze na deszcz Karolciu dla Cb obiecane fotki cebulki i czosnku moze trochu nie wyraźne ale zawsze to cos
a tutaj nasze truskawki