Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kosolkowa Pasja 09:22, 10 kwi 2015

Do góry
Irga, klon Ginnala, zawilce i startująca szałwia Marcus.

Pod Laskiem 10:46, 09 kwi 2015

Do góry
Na tej fotce jest i szałwia i kocimiętka Przywrotnik na pv
Na jesień znany nam szkółkarz będzie miał doktorka tanio,więc zostaw miejsce jeszcze dla niego
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:04, 08 kwi 2015

Do góry
Podnoszę, może ktoś doradzi
Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje
Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.

Do dyspozycji mam torchę roślin, które rosną już w moim ogródku ale muszą zmienić miejsce.
5x szałwia omszona
3x liliowiec stella de oro
4x jałowiec blue star
3x filifera nana
5x filifera aurea nana
czerwony perukowiec
mogdałek ma pniu
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:33, 08 kwi 2015

Do góry
Siewki werbeny ruszyły po pikowaniu.

Szałwia

kosaciec bródkowy

petunia

U mnie, na wsi 12:02, 08 kwi 2015

Do góry
No to wrzucam to co wymyśliłam, czekam na krytykę

1. tuje szmaragdowe
2. hortensje ogrodowe niebieskie
3. trojeść rozesłana lub runianka japońska (nie mogę się zdecydować)
4. jakiś w miarę niski iglak (niższy od hortensji)
5. 3 kulki bukszpanowe
6. lawenda
7. róże okrywowe białe
8. 3 hortensje białe a dookoła nich ostróżki niebieskie lub fioletowe
9. żurawki key lime lub lemon chiffon, jak będzie łyso to trawkę kostrzewę dodam do żurawek, tą niską
10. trzmielina
11. na wiosne cebulowe potem jednoroczne zwieszające się: wilec, nasturcja zółta, groszek pachnący i to samo na tej konstrukcji pośrodku długiego boku.
12. trzmielina europejska - krzew
13. parzydło leśne
14. tawuły japońskie wzdłuż schodów
15. berberysy wzdłuż schodów

Na dole schodów - pnąca się po pergoli róża żółto - różowa, a u jej stóp może szałwia omszona lub kocimiętka.

Biała plama to rogownica kutnerowata
Fioletowa plama to floks szydlasty

Po prawej stronie na białym tle to kłoda drzewa porośnięta rojnikami i trojęścią rozesłaną (schody też będą tym porośnięte - pomiędzy kamieniami).

Po lewej stronie to dzban z którego "wylewają się" filoetowe kwiaty (floks).

Ta czarna kreska wzdłuż całej rabaty to wąska ścieżka a wzdłuż niej na całej długości mają być wsadzone trawy z z kwiatami, chce uzyskać taki efekt, żeby ktoś kto stoi na drodze nie widział do końca co tam jest wsadzone wyżej (oprócz fragmentu z białymi hortensjami ) Pozatym jak te trawy i kwiaty będą kwitły to te niskie zadarniające już nie będą atrakcyjne, będzie widać tylko niebieskie hotensje.

Przed białymi hortensjami myślałam, żeby wsadzić irysy bródkowe - fioletowe, jak hortensja i ostróżki zaczną kwitnąć to irysy prawie przekwitną.

Co do kwiatów i traw to bardzo podoba mi się taki efekt, aby wzajemnie się przerastały, aby kwiatostany wysawały nad trawę, ja chciałabym rozplenice japońska 'Hameln' - a do niej bodziszek łąkowy, liliowce żółte, jarzmianka fioletowa, chabry, kocimiętka... i nie wiem co jeszcze, żeby nie było za dużo, może margaretki białe, nie wiem wogóle czy te kwiaty będą dobrze wyglądły z trawą?
Możecie pomóc w tym temacie?

No i został mi mały fragmencik ze znakiem zapytani, nie wiem co tam dać? Może już te trawy z kwiatami wrzucić?

No i proszę oczywiście o ocenę mojego "projektu" ( projektu w cudzysłowiu bo nie wiem czy to można tak nazwać).

Co i jak? Nowicjuszka 23:37, 07 kwi 2015

Do góry
Ja miodunkę i jakieś inne kwiatki (sama jeszcze nie wiem co) dostałam od mamy, która dostała je od znajomej z ogródka działkowego. Dziś wygooglowałam nazwę, bo sama nie wiedziałam co to jest Pojechałam dziś do lidla po róże - normalnie głupota nie boli Na dodatek byłam w 2 lidlach, bo w 1 pani stwierdziła, że nie dowieźli natomiast dopiero w 2 lidlu pani uświadomiła mnie że róże będą dopiero od czwartku. Więc pojechałam do obi, po ziemię, bo muszę posadzić mój biały łubin (na razie do doniczek) i w obi dziś przywieźli różne lawendy, no nie mogłam musiałam kupić chociaż 1 będzie przy brzozie posadzona razem z trawami. Kurcze jak mogły Ci lawendy paść? Ja mam je posadzone na skarpie, gdzie mają mało wody, podłoże zrobiłam im ziemia+piasek w marcu podsypałam je obornikiem, bo kilka lawend moja sunia wykopała- nawet nie wiem kiedy. Szałwia mi fajnie zaczyna rosnąć - na pewno ją rozsadzę na kilka sadzonek i trawy też z nasion fajnie już są. Aga, a nie myślałaś o wrzoścu jest bardziej malowniczy. Pozdrawiam i dobranoc
Jeszcze będzie przepięknie... 14:51, 07 kwi 2015

Do góry

Witajcie,

no to teraz sobie narobiłam bałaganu. Nie dość że skopałam (nie mylić z "przekopałam" największą rabatę, to ugrzęzłam na rabacie przed domem.
Latem nawet znośnie wyglądała, bo i szałwia kwitła, krzewuszki nana purpurea dawały kolor, a tawuła golden princess żołte plamy. No, ale donica wciąż nie wymurowana (zaczynam się wahać, czy powinna być) i patrząc na miejsce gdzie miało byc drzewo widzę tylko rynnę (jakoś wcześniej mi nie przeszkadzała. Miała być śliwa dziecięca, ostatnio zastanawiałam się nad grujecznikiem (ale podobają mi się te wielopniowe, a tam nie ma miejsca na takie wielki chaszcz. Ze szczepionych brałam pod uwagę wiąza Camperdownii (PA na ok. 2 m, wiśnie Kanzan i ew. grujecznika) Potrzebuję świeżego spojrzenia...
1. może te tawuły zamienic na Golden Gem (na wiosne nie byłoby tak pusto)?
2. co z donicą murowaną, dawać? Jeśli nie, co w zamian?
3. Drzewo, krzew? Co pod nim.

Poratujcie...

Dwa ogrody 23:33, 02 kwi 2015

Do góry
Mariolu, szałwia niebieska mi wschodzi

Ogród z widokiem na jezioro 19:35, 02 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
myślę.... do juk pasuje pójść w kolory szare, stalowe, lawenda, szałwia pasuje, ale róże bym już dała białe lub w kolorze takim szaro-różowym.. i tu mi pasuje Pastella (ale ona jest dość niska), i brakuje mi wysokiego elementu i patrz co wynorałam.. trawki mogą być wysokim akcentem.
https://pl.pinterest.com/pin/494621971551305691/

Bardzo ładna kompozycja warto skorzystac. Pozdrówka.
Ogród z widokiem na jezioro 19:33, 02 kwi 2015

Do góry
myślę.... do juk pasuje pójść w kolory szare, stalowe, lawenda, szałwia pasuje, ale róże bym już dała białe lub w kolorze takim szaro-różowym.. i tu mi pasuje Pastella (ale ona jest dość niska), i brakuje mi wysokiego elementu i patrz co wynorałam.. trawki mogą być wysokim akcentem.
https://pl.pinterest.com/pin/494621971551305691/

Ogród z widokiem na jezioro 17:33, 02 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Inspirki super, z szałwią i rozchodnikami bajeczna, u mnie testowałam te czerwone rozchodniki, nie bardzo chcą u mnie rosnąć,, tylko odmiana Brilant spoko rośnie, szałwia ze stipami super wygląda

Zaczymam własnie mysleć o szałwi,
Ogród z widokiem na jezioro 17:29, 02 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)

A może obwódka z lawendy..? I cała rabata taki bardziej suchy charakter by miała, by do jukk pasować. Obwódka z lawendy, a w środku rabaty rośliny na słońce znoszące suchsze warunki, czyli kosodrzewina (np. 2-3 sztuki), a wokół niej rozchodniki, trawki (rozplenice?), szałwie, może jeżówki..? Taki miks jak tutaj. Albo coś jak tutaj. Szałwie byłyby super, pięknie się komponują z żółtymi kwiatkami - jak tu albo z trawami jak tutaj

Rabata różana (np. z obwódką lawendową jak ta) chyba by nie pasowała do jukk...

Dzięki za fajne podpowiedzi, lawenda z szałwia spodobała mi się szczególnie. szałwia też super wygląda, tylko nie wiem co to te żółte rośliby

Ogród z widokiem na jezioro 12:45, 02 kwi 2015

Do góry
Inspirki super, z szałwią i rozchodnikami bajeczna, u mnie testowałam te czerwone rozchodniki, nie bardzo chcą u mnie rosnąć,, tylko odmiana Brilant spoko rośnie, szałwia ze stipami super wygląda
Ogródek Iwony 09:37, 02 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa i szałwia to cudowne zestawienie
Koleżanka moja zupełnie nieogrodowa patrząc na moje sadzonki stipy powiedziała ostatnio: "ta trawa twoja to się już pod kosiarkę nadaje"
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:25, 02 kwi 2015

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Cześć!

Pytałaś kiedyś o roślinkę na zdjęciu z kocimiętką i różami. Nie mogę znaleźć tamtego wątku, więc tu piszę

przypadkiem znalazłam katalog z tym zdjęciem i opisem...

to nie kocimiętka tylko szałwia omszona Deep blue field,
ta jasnozielona roślina to przywrotnik alchemilla mollis,
róża Alexandra princesse de luxembourg

tak było w katalogu

pozdrawiam

dziękuje za odpowiedź i poprawkę co do kocimietki pozdrawiam
Ogródek Iwony 20:47, 01 kwi 2015

Do góry
Kasiu, Olu, faktycznie fajnie wygląda szałwia ze stipą. Dosadzę stipę do szałwii w tym roku
Dziewczyny, macham do Was
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 18:43, 01 kwi 2015

Do góry
Cześć!

Pytałaś kiedyś o roślinkę na zdjęciu z kocimiętką i różami. Nie mogę znaleźć tamtego wątku, więc tu piszę

przypadkiem znalazłam katalog z tym zdjęciem i opisem...

to nie kocimiętka tylko szałwia omszona Deep blue field,
ta jasnozielona roślina to przywrotnik alchemilla mollis,
róża Alexandra princesse de luxembourg

tak było w katalogu

pozdrawiam
U mnie, na wsi 15:24, 01 kwi 2015

Do góry
Taki mam pomysł - proszę o wyrozumiałość co do wykonania i pomysłu.

Nie wiem czy to ma wogóle sens, proszę o opinie.

1 tawuła japońska
2 berberysy
3 lawenda
4 werbena patagońska
5 róża pnąca na pergoli kolor zółto-różowy
6 piwonia żółta kwitnie
7 margaretki białe
8 floks a w środku dziewanna
9 lilie zółte
10 kosaciec fioletowy
11 parzydło leśne
12 dereń
13 horteNsja biała

od samej góry chciałam wsadzić niskie roślinki zadarniające np. floks szydlasty, rogownice, runiankę, żeby też tam coś kwitło

powyżej ścieżki(bo to czarne to ma być ścieżka + mały placyk)chciałam wsadzić jakieś niskie rośliny np. hosty, lawendę, maciejkę, niezapominajkę, gdzie niegdzie może bukszpan

na murze rośliny zwieszające się - trzmielina, wilec, nasturcja itp.

Przed tą kolorową rabatą dobrane kolorystycznie rośliny aby rosły piętrowo - np. wilczomlecze, krwawniki, szałwia omszona

w puste miejsca np. jakiś dzban i niby wylewające się z niego kwiaty (to to białe z brązowym)
spruchniałe drzewo obsadzone np rozchodnikami.

zupełnie nie w stylu ogrodowiska, nie wiem POMÓŻCIE!!!
Ogródek Iwony 14:48, 01 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa, szałwia i ta biała kora brzozy w tle
Pięknie
Ogródek Iwony 08:20, 01 kwi 2015

Do góry
No.. Szałwia i stipa super!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies