Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:06, 27 mar 2022

Do góry
Piwonie łądnie wypuszczają kły. To takie małe kłącza z torebek w ogrodniczym kupione, więc parę lat im zajmie zanim zaczną kwitnąć, ba - zanim zbudują ładny krzak. Kupiłam je zanim znalazłam fajną grupę i sprzedawcę piwnoni [ z polski]. Może kiedyś i u Moniki zamówię.
Rabarbar, jeżówki, klony, czereśnie, ba - zagon pietruszki - wszystko chce rosnąć i dorodnie się prezentować
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:05, 27 mar 2022

Do góry
Mam zmartwienie, bo coś mi się zdaje, że nie obudzi się po zimie szczepiona śliwa wiśniowa. W ubiegłym sezonie już w sierpniu zaczęła zrzucać liście, a teraz brakuje jej pączków. Te cieńsze gałązki są suche. Średnie gałązki po przecięciu nie wykazują charakterystycznych na werticiliozy pierścieni.

Śliwa lekko na prawo od drewnianego klocka w centrum zdjęcia.

W sezonie tworzyła fajny akcent i przesłonę.

Zamierzam przyciąć jakąś grubszą gałązkę i sprawdzić, czy są tam oznaki życia.
W moim małym ogródeczku II 22:04, 27 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dmuchawiec Kozibród, nie wiedziałam nawet, myślałam, że to mniszek, nasz zwykły mlecz
Mniszek ma o połowę mniejsze dmuchawce.

W moim małym ogródeczku II 22:03, 27 mar 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Dorotko, zachwycam się wiosennymi kwiatami, ale te Twoje dmuchawce to prawdziwe dzieła sztuki.
Pozdrawiam.
Dziękuję, dmuchawce mają bardzo delikatne żółte kwiatuszki, ale dmuchawce mają całkiem spore.
Zaczynają mi kwitnąć kolorowe zawilce.

W moim małym ogródeczku II 22:01, 27 mar 2022

Do góry
AlinaP napisał(a)

Dorotko, mam swój ogród, nie wyobrażam sobie, żeby go nie było. Chociaż ostatnio różne rzeczy można sobie wyobrażać. Piękne zdjęcia ciemierników
Aha, kozibród to salsefia. Znam tą nazwę. Warto się zainteresować warzywem. Twój kwitnie na żółto?
Alinko, dlaczego nie masz wątku ogrodowego? Chętnie bym do niego zaglądnęła.
Za pochwałę ciemierników dziękuję
Sprawdziłam tę nazwę salsefia, nie wiedziałam, że to jest warzywo. Widzę u siebie młode siewki, liczę na sporo dmuchawców. Moja kwitnie na żółto.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:54, 27 mar 2022

Do góry
Napia napisał(a)
Mnóstwo prac za Tobą. Mnie też się udało sporo zrobić, ale z nawożeniem czekam na deszcze, bo sucho u nas bardzo. I wiosna jeszcze nie tak ładna jak u Ciebie

Trawnik po nawiezieniu podlałam, a i wczoraj trochę popadało. Patrzyłam dzisiaj i większość kuleczek nawozowych się rozpuściła.

Ten ciepły tydzień bardzo podpędził wegetację.

tawlina jarzębolistna

dereń jadalny

forsycja Maluch

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:48, 27 mar 2022

Do góry
Sucho jak nie wiem co. Dziś truskawki zostały przykryte cieniutką kołderką. Małe są, ładnie ruszyły, ale powinny dostać wilgoci. Oby popadało w najbliższych dniach.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:46, 27 mar 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
O rety, zmęczyłam się samym czytaniem . Super podziałałaś! Ja też miałam pracowitą sobotę.

Lecę z tymi robotami ogrodowymi, bo lada moment trzeba się będzie zabrać za omiatanie wnętrz po zimie, przygotowanie wędzonek i innych kulinarnych specjałów. Marzy mi się już zwisanie na hamaczku bez wyrzutów sumienia, że jakaś ogrodowa robota wisi mi nad głową. Dzisiaj kicałam po trawie i oczyściłam truskawki. Potrzebuję jeszcze 2-3 dni, żeby zakończyć przygotowanie ogrodu do wiosny.

U mnie wciąż kwitną przebiśniegi i krokusy. Te drugie tworzą fajny duecik z białymi ciemiernikami.

Mam jednego ciemnego ciemiernika. Nie wiem do końca, czy on mi się podoba. Kwiatki zwisają w dół i na rabacie w ogóle go nie widać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:26, 27 mar 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te fotki na wiosenny Avatar
Ogród z zegarem 21:21, 27 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
A tu zaznaczyłam siewki bordowych ciemierników od Sylwii
Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Tym moim to zostaw wolnego miejsca na każdego tak po 80-100 cm, bo choć teraz jeszcze tego nie widać to giganty rosną i wszystko wokół Ci przykryją
Dobrze by było dać tym ciemiernikom choć trochę cienia. Ciemierniki wolą półcień i cień niż zupełne słońce. Latem na pełnej patelni mogą nie dać rady, chyba, że upilnujesz wilgotności gleby...
Ranczo Edy 21:14, 27 mar 2022

Do góry
wyczekany bo sadzony jesienią i jest

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:05, 27 mar 2022

Do góry
edi75 napisał(a)
Faktycznie miałaś pracowitą sobotę,bardzo wcześnie startujesz z sianiem warzywek.Co to za miksturą do jagód itp?

Na torebeczkach z nasionami sporo warzyw ma informację, że można je wysiewać już w II połowie marca. Zdarzały się takie lata, że pogoda pozwalała to robić już w połowie miesiąca. W tym roku uczyniłam to dopiero pod koniec miesiąca.

Bogdzia z Rododendrowego ogrodu każdej wiosny opryskiwała dolistnie, a po 2-3 tygodniach podlewała swoje kwaśnoluby roztworem z Pinvitu, chalatu żelaza i Florovitu. Przepis można znaleźć w forumowej wyszukiwarce. Jagody kamczackie są kwaśnolubne.
Ogrodowe wariacje 21:05, 27 mar 2022

Do góry
Wrzośce kolejny rok mnie nie zawiodły

Zakończyłam sprzątanie, mam wrażenie że tej wiosny było więcej niż zwykle. Wertykulacja też zaliczona, zostały jeszcze kanciki, a trawnik w wielu miejscach wygląda strasznie. Rożanka na razie smutna, ale wysprzątana

Pojawiły się bratki w kilku donicach
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:59, 27 mar 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Nie było, było piękne słońce i ciepełko i zaplanowani goście Na cześć tych ostatnich domostwo ogarnięte i nawet okna umyte przy okazji Same plusy

Mnie też udało się umyć zewnętrzne okna. Mycie wewnątrz zostawiłam sobie na mniej korzystną aurę.
Piękne słońce i ciepełko dają wiele radości. A jeśli dodatkowo pojawiają się kolejne zwiastuny wiosny, to radość jest zwielokrotniona.
Pękają pąki na magnolii Stellacie.

Zakwitła puszkinia cebulicowata

i zawilce gajowe.

W brzeziniaku zakwitły sadzone w zamierzchłych czasach miniaturowe narcyzy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:48, 27 mar 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Siedze i smieje sie do kompa, a Zon spod oltarza patrzy co wyrabia jego baba Dialog wysmienity i jaki prawdziwy.
Prace piekne poczynilas

Czasem warto się pośmiać, choćby z całkiem głupich powodów.

Dziś uroczyście zakończyłam temat przygotowania trawnika do wiosny. Zeszły mi przy tym bite cztery dniówki. A mam go niewiele.
Ku pamięci (relacja fotograficzna)
Używam wertykulatora elektrycznego. Ma dwa wymienne wałki: do wertykulacji i do areacji. Ten drugi niestety u mnie się nie sprawdza. Ma za miękkie kolce i one nie dają rady wbić się w gliniaste podłoże. Areację robię w takich sandałkach z kolcami. Nakłada się je na buty i przywiązuje do kostki. Wyglądam w nich idiotycznie, ale sandałki robią dobrą robotę. Trzeba tylko pamiętać o podpieraniu się kijkami podczas kicania. Dla lepszego utrzymania równowagi.

W trawie było sporo mchu (mimo wapnowania gleby dolomitem). Starałam się go wyczesać. Jak mówi klasyk: "Musi być gorzej, żeby było potem lepiej".

Dobrze, że pogoda w minionym tygodniu sprzyjała. Każdego dnia świeciło słoneczko, na niebie nie było chmur, nie wiało. Pracowało się z przyjemnością. Niektórzy nawet znaleźli czas na odpoczynek.

Sałatka pokrzywowa 20:38, 27 mar 2022

Do góry

Ranczo Edy 20:37, 27 mar 2022

Do góry
Witajcie w słoneczną niedzielę po zimnej sobocie
piątek bardzo ogrodowy wykopywanie dziurawca zimozielonego i wycinka irgi ... dziurawiec poprawka jeszcze w sobotę i pewnie jeszcze od poniedziałku dziabanie trawnika w poszukiwaniu łętów ale cieszę się że już prawie po

to fota 2021 ta irga wycięta

dziurawiec wykopany fota teraz 2022

Sałatka pokrzywowa 20:34, 27 mar 2022

Do góry
Sobota to był jeden z tych paru dni w roku, kiedy robię wszystko. Podlałam ogród, umyłam szklarnię (przy okazji podlałam siebie), posprzątałam chałupę, zrobiłam obiad, przesadziłam domowe, zrobiłam sałatkę i zakupy zwertykulowałam grabiami trawnik. To jest genialna gimnastyka, WSZYSTKO mnie boli.

M. pomógł z nową rabatą, która jest przedłużeniem/uzupełnieniem zaczętej różano-pachnącej. Oraz potencjalną miejscówką dla dalii. Ja tylko dopieściłam kształt obrysu. Mam też postanowienie na ten sezon, a może i następne: ŻADNYCH nowych rabat.
Ale, o dziwo, mam ochotę na nową różę.

Nowe ciemierniki w większości trafiły przed wejście. O tej porze roku tylko one tu kwitną

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:33, 27 mar 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Też miałam dziś taki piękny zachód słonka
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:30, 27 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

To tulipan botaniczny Little beauty.
Muszę jeszcze tych maluszków dokupić jesienią ,bo co roku niezawodnie kwitną ,a z tymi większymi to różnie bywa

No cudeńka Piękny kolorek mają.
A wiesz że jak kupowałam cebulki czosnków to się zastanawiałam nad botanicznymi ale
żółtymi i w końcu nie wzięłam . Mus jesienią wrzucić do koszyka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies