Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Roocika 15:06, 18 cze 2022

Szkoda, że zielsko takie szybkie jest, niczego nie potrzebuje i raz dwa rośnie.
Bez chwastów rabaty prezentują się bardzo elegancko.
Śliczna ta Lady Emma, kolor ma przepiękny.
Agatorek 19:44, 18 cze 2022

Rabaty jak spod igły

Martuś, nie wiem, czy widziałaś kiedyś taką trawę jak drżączka (briza media). Mam u siebie, ale strasznie ciężko jest ze zrobieniem jej dobrego (czy nawet średniego) zdjęcia. Na żywo zachwyca. Dół podobny do molinii, jednak na końcach kłosów mają takie jakby „dzwoneczki” . Wpisz w Google, znajdziesz dobre zdjęcia .

Lady Emma zachwyca kolorem ❤️
Iwona100 21:58, 18 cze 2022

Wstawiłam fotki derenia w mojej wizytówce. Jest to jego pierwsze kwitnienie u mnie .Jestem bardzo zadowolona . Jak Ci już pisałam, nie wiem jaka to odmiana.

Piękne masz rabaty i śliczne róże. Super ,że nie zawiodłaś się na Alexandrze.
Juzia 19:12, 19 cze 2022

Z traw mogę polecić drżączkę średnią.
Ma fajne delikatne kwiatostany. I po zasuszeniu się ładnie trzymają w bukietach

Lady E. H. chyba sobie kupię. Zastanawiałam się też nad Lady of Shalott... ale chyba Emma ładniejsza.
tulucy 21:50, 19 cze 2022

Drążczkę i ja bardzo chwalę. A dziś zobaczylam, że mój szarobródek kwitnie. Też jest bardzo dekoracyjną trawą. Mnie się bardzo spodobał u Agaty Pszenicznej i aż go sobie kupiłam.
Alija 22:34, 19 cze 2022

Marto, Twój ogród wspaniale się rozwija, jest coraz piękniejszy. Masz cudne róże, Desdemona
zachwyca subtelnością, Lady Emma H. ma ciekawy kolor, widziałam ją już w kilku ogrodowiskowych ogrodach,
też mi się podoba, wszystkie piękne. Gaury świetnie u Ciebie rosną, zachwycił mnie penstemon Husky Red,
w połączeniu z różami cudo. Przypomniałam sobie też o gilenii, miałam się za nią rozejrzeć i zapomniałam,
a taka śliczna.
LIDKA 22:45, 19 cze 2022

Ładne masz te rabaty. Nie do wiary że to tylko 2 sezon.
Bużki Marta
Wiaan 00:00, 20 cze 2022

Martka napisał(a)

Podoba mi się to połączenie kolorów, taka różyczka pasowałaby mi do Novalis

Wyczarowałaś piękny ogród
Martka 16:24, 21 cze 2022

Basiu, dziękuję, z czasem roślinki na rabacie przy oranżerii nabiorą masy. W tym roku już tak się nie spieszę z ogrodem i nasadzeniami. Tempo slow-motion

Łucjo, dwuletnia plantacja szczawiku, to jak w najgorszym śnie Bajka powiadasz? Dziś w tej bajce dojrzałam za żywopłotem ze świerków piękne, białe baldaszki. Zajrzałam w głąb zachwycona, a to… baldaszki podagrycznika!!! plantacja się szykuje jak nic! wydawało mi się, że w kwietniu wszystko wypieliłam. Ale fakt, ogród szybko się zmienił, duża w tym zasługa moja i obornika

Judith, może to kwestia wilgoci? I oczywiście kupa być musi. Szczerze mówiąc nie chcę, by już odpalały, dopiero zaczęły róże. A w międzyczasie mam już kwiatostany na wszystkich Annabelle...

Haniu, bardzo energetycznie z Emmą  To stanowisko cukiniom podoba się bardzo, mam je jeszcze na rabacie z hortensjami, tam przyrastają wolniej. Plus tu więcej kupy, dobrały się do niej, jak widać. Bardzo czekam na omiatanie - ta jedna rabata mocno mnie „frustruje”, co 2 tygodnie nowa darń z chwastów. Wiem, że później będzie lepiej. Wtedy nie będę miała czasu na narzekanie, bo omiatanie będzie czasochłonne

Asiu, Lady Emma rozkręca się, ma bardzo ciekawy kolor listków i pędów, czym mnie także urzekła. Czekam jeszcze na sąsiadującą Jude de Obscure, pąki już są, tak bardzo jestem jej ciekawa na rabacie.

Aguś, kroimy co się da, przymierzam się jeszcze do jednego zakątka w ogrodzie, do ogarnięcia północno-wschodniej strony działki. Jedak wciąż jeszcze nie mogę, mus podziwiać róże a nie biegać z taczką i łopatką w pocie czoła. Przez chwilę chciałam tak jak April mieć plan „do końca czerwca posadzić co trzeba i potem tylko podziwiać”, ale to było przez chwilę Briza media nie znałam, dopisuję do listy "na próbę"

Iwona, dziękuję! Piękny dereń Ma już ładny krzaczek, za rok będzie jeszcze większa chmura. Przy okazji jeszcze raz zerknęłam na Twoją Aleksandrę. Piękna. Żadna róża nie ma u mnie tak wielkich pąków jak ona

Juziu, Lady Emma Hamilton też mi się wydaje ciekawsza, LofShalott szybko przechodzi w rozbieloną brzoskwinię, pąk bardzo krótko ma na sobie brzoskwinię. Zaraz wrzucę więcej fotek LEH.

Lucy, a czy ten szarobródek nie rozłazi się? Jak duża jest ta trawa docelowo? Fajnie wygląda na zdjęciach, taki palmowaty. Miałabym dla niego miejsce na jednej rabacie.

Alicjo, dziękuję  gaury rosną jak szalone, potem pędy zamieniają się, jak to Ryska tranie określiła, w "plątaninę kabli", jest ich wiele. Kwitną do końca sezonu, więc warto posadzić. Gillenia lubi półcień i cień, u Ciebie odnalazłaby się 

Lidko, dziękuję Doświadczony ogrodnik wie, że pierwszy sezon to tak naprawdę tylko wiązanie butów w szatni z nosem przy ziemi, dużo stresu, niepewności, bez widocznych efektów Tymczasem gra rozkręca się dopiero w drugim i kolejnych sezonach

Aneto, Novalis i LEH to może być dobre połączenie. Dziękuję za uznanie, to bardzo miłe uczucie, gdy Twoja praca podoba się także innym W tej kwestii możemy na siebie na forum liczyć
Martka 16:33, 21 cze 2022

Mamy lato! Już oficjalnie przecięło wstęgę, zapowiada wysokie temperatury, w ogrodzie pełno zapachów, kwitną róże, nie można ruszyć się bez sekatora, wszędzie czeka ogławianie, przycinanie, wycinanie...

oraz PODPIERANIE! Po deszczach sprawa stała się pilna. Jestem ciekawa, jak u Was. U mnie spadło 20 l na m2, nie jest źle, ale patrząc na prognozy pogody myślę, że podlewanie będzie konieczne wnet.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies