Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:13, 30 wrz 2016

Do góry
Dzięki Agato za rady Chociaż liczyłam na bardziej pozytywna opinie Musze Ci powiedzieć i wszystkim ewentualnym zainteresowanym ,że moje brzozy rosna właśnie ...od zachodu! W moim regionie najczęściej są wiatry zachodnie i może to ma wpływ a może po prostu jednak strona świata nie ma znaczenia ? Hmm,szkoda

Pozdrawiam serdecznie
Czyżykowy zakątek 07:33, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Domi, ciekawa działka i duży potencjał, będę podglądać.
Teraz jest bardzo dobry czas na zapoznanie się z Ogrodowiskiem - jesień się zaczyna, roboty w ogrodzie mniej, to więcej czasu na forumowanie i obmyślanie planu

Tylko właśnie z tym planem... Czy Ty masz koncepcję całościową na działkę? Taką: tu rabata, tu basen dla dzieci, tu ognisko. Tu taki kształt, a tu śmaki. Bo na razie idziesz po jednej rabatce po kolei, a już Ci Dominika - Hindsight napisała, że to nie najlepsza metoda.
Jeśli byś potrzebowała pomocy w planowaniu, to my tu bardzo chętnie, ale ten plan, który załączyłaś nie wystarczy

A tak na marginesie - czy ja dobrze doczytałam, że domek już po remoncie? To bardzo fajnie, bo znaczy że nie będziecie go oszpecać np.: podniesieniem dachu czy zrobieniem okapów. Taki jak jest jest super.
Tylko styl formalno-nowoczesny do niego.... to duże wyzwanie

makadamia domek jest zrobiony tylko w środku (żeby można było mieszkać, wszystko do poprawy), zostało jeszcze wszystko na zewnątrz ale kształt ogólny zostanie. Dojdzie jeszcze taras, powiększenie okien, cała elewacja i duuużo innych rzeczy, które ze wzgl. finansowych będą robione za kilka lat.
Ogród robię rabatka po rabatce bo już mam pomysł na kształt nasadzeń ( oczywiście jestem otwarta na nowe pomysły). Nie wychodzi mi tylko dopasowanie roślin. Chcę najpierw zrobić ramy ogrodu ( stąd rabaty przy ogrodzeniu). Mam pomysł aby każda rabatka miała swój rarytasik a reszta nasadzeń będzie się powtarzać. W rabatke przy wjeździe akcentem są klony,a na kolejnej rabacie będą się wyróżniać brzozy
Jak feniks z popiołów 23:03, 29 wrz 2016

Do góry
U mnie lawenda na stronie nr.2
A jak Ci Makusiu mało tej lawendy to zajrzyj na półkową u siebie pod te brzozy co ich jeszcze nie ma. Tam zdaje się, że całe stadko
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:46, 29 wrz 2016

Do góry
natka098 napisał(a)

Można mieć i lawende i brzozy,

Można - jeśli wszystko jest utrzymane w tonacji bieli i srebra. Wtedy mój odbiór koloru liści lawendy się zmienia i z trupioszarego meandruje w srebro. W towarzystwie zieleni, ciemnej zieleni na powrót odbieram go jako trupioszary.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:43, 29 wrz 2016

Do góry
Anbu- mi też leży- jako koncepcja, ale przenieść to na real, to już czuję te miotły i donice....Łatwo na zdjęciu ustawić, ale w rzeczywistości, ani rośliny nie mają od razu takich proporcji, ani ustawienie ich tak idealnie nie jest proste...

Bea- przesyłam buziaczki

Właśnie HAniu pisałam do Gosi, że mi się musi podobać, ale czerpać z Waszego doświadczenia chcę i będę Bo widzisz- ja w praktyce nie umiem powiedzieć jak wysoka rośnie werbena, i czy nie zostanie zagłuszona.Zbieram rady
Rozplenice i inne roślinki będą ustawiane, przestawiane-milion razy zapewne Zobaczymy jakie okazy brzozy uda mi się znaleźć- musze je zobaczyć. Ich przez net nie kupię!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:37, 29 wrz 2016

Do góry
Ło Matko- ależ szaleństwo pomysłów- d z i ę k u j ę ! ! !

Spróbuję po kolei- hurtownię werbeny wszelkiej już zostawiam, bo ustalone, że są trzy dealerki: Iwonka i dwie Anie

Plany:
Asia, Dominika- ja chyba cenię tę symetrię, mimo, że się o to nie podejrzewałam...
Co jednak istotne- do tej pory nawet nie wiedziałam o istnieniu symetrii w ogrodzie. Sadziłam jak popadnie i gdzie popadnie- co popadnie. I stało się chyba tak, jak dzieje się często- zasmakowałam w dobrej czekoladzie, i do wyrobów czekoladopodobnych wracać już nie chcę- choć zdarza się, że czynię to nieświadomie

Natka, na moje oko, to chyba powinna być liczba nieparzysta- albo 3 albo 5
Zimozielony ogród przy białym domu widziała, zapisałam w pinach. mam też sporo pinów z Ogrodu z lustrem. Tam są wrzosy, ale dla mnie jest stanowczo zbyt kolorowo.
brzozy+wrzosy

Aniu, czosnki traktuję jako dodatki- jak będzie wiadomo, co ma grać drugie skrzypce (że pierwsze będą grały brzozy, to oczywiste ), to będziemy myśleć nad dodatkami sezonowymi Ale przyznaję, że wygląda to fajnie- i widać w tym Twoje zamiłowanie do bieli

Gosiu staram się od Was czerpać garściami, bo niejednokrotnie otwieracie mi oczy. Chodzi chociażby o zestawienie roślin, która koło której rosnąć nie może, która do cienia, a która do słońca. Macie też wiedzę ogromną w zakresie jak one -te rośliny- wyglądają za kilka lat. Uważam, że macie dużo większe wyczucie, wiedzę i smak.

Toszka, brzozy wielopienne są śliczne, ale ja wolę te jednopienne Czytałam,że podobno Doorenbosy często bywają wielopienne, ale co ja na to poradzę, żem ze wsi i brzoza ma jeden pień?
Brzozy w kulkach są pośrodku- za formalnie. Gdyby było ich mniej...a tak widzę już cięcie tych kulek...a tego nie umiem. Kulki zdecydowanie tak, ale nie tak

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:05, 29 wrz 2016

Do góry
Marta mam tu coś dla Ciebie

Można mieć i lawende i brzozy, skoro szefowa tak ustaliła, to tak jest dobrze
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:59, 29 wrz 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam Przyszłam w poszukiwaniu ogrodów z brzozami Doorebons Niestety nie jestem w stanie prześledzić całego watku(ponad 1500 stron! ) ,ale wiem ,że jesteś posiadaczka tych brzóz .Mogłabyś mi powiedzieć jak się sprawdzają?Chodzi mi przede wszystkim o śmiecenie nasionkami.Czy mniej śmieca niż zwykłe brzozy?
Ja z moimi zwykłymi już rady nie daje i chcę wymieć na Doorebons...co radzisz?

Cześć i witaj

Mam jedną brzózkę dorenboos już 5 metrową, wystarczy mi jedna...z brzozami jest tylko problem bez względu na odmianę, wtedy, gdy rosną od wschodu u mnie przed domem, nasiona mam wszędzie, na froncie, na tarasie od strony zachodniej i w domu, codziennie zamiatam i nie mam czasu na ogród i zawsze mam syf, o liściach nie wspomnę, gdyby tymi siłami natury zostali zasypani moi sąsiedzi po drugiej stronie z moich drzew, to bym z sądu cywilnego nie wyszła, jak coś sadź od zachodu jak najdalej od domu i od sąsiedztwa

Pozdrawiam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:22, 29 wrz 2016

Do góry
a może takie wielopienne?
trzy brzozy w kulkach

Ogród Nety- moje marzenie 17:18, 29 wrz 2016

Do góry
Sasiada brzozy czy nie - tło robią Oby tylko zostały.
Ja Ciebie nie namawiam do rezygnacji z Gumbalii i ambrowcó w ogole - mieszkasz w regionie Polski, w którym będą pewnei pieknie rosły. Zazdroszcze Tylko nie jestem pewna czy dla nich to najlepsze miejsce.
A ile masz metrów od tarasu do tej rabaty przed domem sasiada? I jak wysoko chcesz prowadzic zywopłot?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:00, 29 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Półka wersja "enta"

Trzy brzozy+ rozplenice, kulki z cisa+ w szlaczek rozchodniki, przy kulkach "coś"- chodziło o inną fakturę i kolor.

Kręcę się w kółko trzymając tej samej koncepcji, że brzozy mają być ustawione właśnie tak, a kulki mają być trzy i dokładnie tam, gdzie je umiejscowiłam. Zmieniam tylko dodatki.

A może macie jakiś rewolucyjny pomysł? (Ale brzozy mają zostać ).
Gdzie jest Asia?

Dziewczyny jeśli coś Wam świta w głowie, to proszę o sugestie

Nie za bardzo symetrycznie te brzozy? Jakoś tak mi nie naturalnie to wygląda . A może ja przyzwyczaiłam się do widoku moich niesymetrycznych .
Ogród Nety- moje marzenie 15:17, 29 wrz 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

te brzozy to juz nie u Ciebie?
sa nadal czy ich nie ma?

Te ze zdjęcia są, ale to nie moje, tylko sąsiada.
Ogród Nety- moje marzenie 15:11, 29 wrz 2016

Do góry
Nett napisał(a)

te brzozy to juz nie u Ciebie?
sa nadal czy ich nie ma?
Ogród Nety- moje marzenie 15:06, 29 wrz 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aneta, a brzozy (chyba?) za gumballami dostrzegas? Tło kochana, tło. U Ciebie jest dom sasiada. A brzozy tez masz i to chyba u siebie?

Wszystkie brzozy są sąsiadów. Trzy największe rosną na granicy, ale są jego. Wcześniej był tam cały las, ale sąsiad, a właściwie developer je wyciął i po stronie tego sąsiada (to bliźniak jest) zostawił 20 sztuk.

Edit - te brzozy w tle, dalej, to właśnie taki las, jak był koło mnie, ale to też zwykła działka budowlana, więc kiedyś pewnie ktoś je wytnie i dom postawi. Nie liczę więc na nie jako tło.

Ogród Nety- moje marzenie 14:59, 29 wrz 2016

Do góry
Aneta, a brzozy (chyba?) za gumballami dostrzegas? Tło kochana, tło. U Ciebie jest dom sasiada. A brzozy tez masz i to chyba u siebie?
Ogród w remoncie 14:04, 29 wrz 2016

Do góry
Asiu - trawę trzeba zawsze trochę przerzucić widłami z resztą kompostu, żeby właśnie nie zagniwała. Świeża, wilgotna trawa zbija się, powietrze nie ma do niej dostępu i zamiast próchnieć - gnije. Jeśli nie ma zgnilizny jakoś nadzwyczajnie dużo, to bym przemieszała z resztą kompostu i zostawiła skrzynię uchyloną na parę dni. Powinno się przekompostować.

Elegantissima będzie jak znalazł - pod warunkiem, że poradzisz sobie z z korzeniami brzozy. Dereń nie jest wymagający ale brzozy to naprawdę trudne towarzystwo. Bluszcz sobie poradzi bez problemu, ale dłużej trzeba będzie czekać na zasłonięcie tej siatki.

Co tam o swoich kółkach pisałaś na moim wątku? Chcesz całkiem na nowo zagospodarować ogród? To bez dokładnego planu się nie obejdzie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:14, 29 wrz 2016

Do góry
Witam Przyszłam w poszukiwaniu ogrodów z brzozami Doorebons Niestety nie jestem w stanie prześledzić całego watku(ponad 1500 stron! ) ,ale wiem ,że jesteś posiadaczka tych brzóz .Mogłabyś mi powiedzieć jak się sprawdzają?Chodzi mi przede wszystkim o śmiecenie nasionkami.Czy mniej śmieca niż zwykłe brzozy?
Ja z moimi zwykłymi już rady nie daje i chcę wymieć na Doorebons...co radzisz?
Mój ogród pod lasem 11:53, 29 wrz 2016

Do góry
Toszko , widziałam Ogrodzie Nety ze doradzałaś Anecie brzozy Doorenbos...powiedz mi czy te brzozy smieca nasionami tak jak te zwykłe brzozy?
Bo jak może zauważyłaś u mnie jest trochę brzóz w ogrodzie i mimo ,że bardzo mi się podobają to wykańcza mnie sprzatanie tych paprochów! Z tarasu,z rabat, z kanapy w salonie ...nawet koty chodzą posypane nasionami brzozowymi! Chciąłąbym posadzić w ich miejsce odmianę ozdobną...mniej smieca?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:45, 29 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Półka wersja "enta"

Trzy brzozy+ rozplenice, kulki z cisa+ w szlaczek rozchodniki, przy kulkach "coś"- chodziło o inną fakturę i kolor.

Kręcę się w kółko trzymając tej samej koncepcji, że brzozy mają być ustawione właśnie tak, a kulki mają być trzy i dokładnie tam, gdzie je umiejscowiłam. Zmieniam tylko dodatki.

Gdzie jest Asia?

mi się podoba bardzo
widze ze komponujesz symetrycznie jak ja
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:32, 29 wrz 2016

Do góry
Półka wersja "enta"

Gdzie jest Asia?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies