Aggaa
20:31, 06 paź 2016
Witaj Toszka

Czekałam na Ciebie

Wątek ogrodu Ursy przestudiowałam przedwczoraj w nocy od dechy do dechy

Zrobię plan działki, może jeszcze dzisiaj się uda...
Rabatka przy tarasie jest ... no może nie największa, ale jakoś tak wyszło

wydawało nam się, że tak będzie wygodnie poruszać się przy tarasie..., ale chyba nie będzie tak źle bo owszem tak jak mówisz chcemy zrobić rabaty dookoła domu

Chciałabym, żeby ogród był jakby wtopiony w las. Żeby były piętra, od najwyższego przez średnie do najniższego, żeby zmieniał się wraz z porami roku. Żeby w miarę możliwości ciągle coś kwitło.
Brzozy uwielbiam to fakt, śmieciuchy z nich to też fakt.
Widzę u siebie rabaty przed tujami wokół ogrodzenia i rabaty pod brzozami z tyłu działki. Nie pokazywałam przodu działki, tam też jest sporo do zrobienia, też są drzewa brzozy i sosny

Aha co to znaczy dla mnie swobodny ?

tak mniej więcej raczej nieograniczenie swobody

Ale uwielbiam symetrię, konsekwencje kolorystyczną. Ulubione kolory w ogrodzie to biały, limonkowy, fioletowo niebieski. Rożowy bardzo mi pasuje w rozchodnikach.
Podobają mi się ogrody w których jest dużo traw swobodnie poruszających się na wietrze. Uwielbiam połączenia traw z kwitnącymi roślinami np. lawendą,rozchodnikami, szałwią, jeżówkami, werbeną. Jeśli iglaki to gdzieniegdzie. Zawsze mi sie podobały rabaty pod brzozami z wykorzystaniem właśnie funkii i innych cienistych roślin, których nazw nie znam;-( Bardzo lubię też wrzosy i kosodrzewinki (mieszkam na ulicy kosodrzewiny - to zobowiązuje

Jeśli chodzi o warunki glebowe to jest to ziemia raczej przepuszczalna, piaszczysta. Pewnie lekko kwaśna (choć przyznam się, że nie sprawdzałam)
Codo rabaty przy tarasie to jakoś chyba napaliłam się na te rozchodniki i rozplenice. Mam rozchodniki w dwóch kolorach jasny i ciemny róż. Malutkie rozsadzone w tym roku, ale są. Do tego rozplenica... no właśnie tylko jaka? ... hameln za duża... jakaś miniaturowa..., ale jaka odmiana? Myślałam żeby z tyłu dać rozplenice i przed nią lekko w nią cofnięte rozchodniki ułożone w dwóch kolorach na przemian. Coś małego może jeszcze z przodu by się przydało. Kupiłam dziś do przymiarki dwa carex morrowi variegata... ale sama nie wiem
W niedalekiej odległości od tarasu, także w słonecznym miejscu planuję duuużą rozciągniętą, rabatę z wyższymi miskantami, werbeną, stipą, jeżówką, małą trawką i szałwią

Mam nadzieję, że jest trochę więcej informacji

Plan zrobię, obiecuję