Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:33, 03 lut 2012

Do góry
Wyszłam dzisiaj na chwilę do ogrodu... minus 14 obecnie, brr...

Wychodzące pąki hiacyntów przysypałam ziemią, ale chyba za późno.. ciekawe czy zakwitną...

Niektóre mają białe odmrożone czubki :/

Róże mają takie kopczyki - nie wiem czy nie powinny być większe, ale ziemi mi zabrakło :/

Juki i bergenie wyglądają na nieźle zmarznięte.. ciekawe czy bergenie zregenerują te liście? Czy tylko nowe wypuszczą?

Przed domem mam same otulone bukszpany, mój M się załapał na fotkę

Liliowce zaczęły w międzyczasie kiełkować..

I chyba narcyzy?

Rododendrony wyglądają okropnie... dobrze że za domem przy tarasie, a nie z przodu - nie straszą tak bardzo

A na deser - dostałam właśnie przesyłkę od Danusi - dziękuję bardzo!!!

Ogrodnik mimo woli 13:24, 03 lut 2012

Do góry
Trochę kolorów na osłodę mrozu (mam nadzieję, że się nie powtarzam ze zdjęciami)

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:18, 03 lut 2012

Do góry
Agnieszko,Bogdziu,dziękuję.
Alinko,zaraz sobie pooglądam na spokojnie,ale widziałam już jak masz pieknie i kolorowo.

Dzsiaj kupiłam sobie w ogrodniczym kolejne nasionka.Jakie macie doświadczenie w wysiewie bratków,jak to się robi,żeby zakwitły jeszcze w tym roku?

Kiełkujemy! 13:13, 03 lut 2012

Do góry
Zasiewy poczyniłam, ale nie w ziemi, zachęcam do uprawy kiełków, najlepsza jest rzodkiewka i lucerna. Ciąg dalszy nastąpi

Rzodkiewka smakuje jak rzodkiewka, jest dość ostra, a lucerna delikatnie, słodkawo.
Dodajemy do białego serka - wymieszane lub grubo nałożone na kromkę chleba z masłem i twarożkiem. Taka porcja z kiełkownicy jest w mojej 3-osobowej rodzince góra na dwa razy, więc do niczego już nie zostaje, ale oczywiście można posypać surówkę i co tam jeszcze przyjdzie do głowy.
Kiełki mają mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, no i takie zrobione w domu są o niebo lepsze od tych ze sklepu, które leżą ileś tam dni w lodówce.
A wodą z przelewania kiełków podlewamy roślinki w domu, bo podobno to też skarbnica wszelkiego dobrego.
Ale po co ja to wszystko wypisuję. Są pyszne i już!

Przedogródek Agniechy973 13:04, 03 lut 2012

Do góry
Narysowałam tą linię tak jak biegnie kostka, ale powstał teraz spory teren do zagospodarowania. Strzałki pokazują jak spada teren - to właśnie skarpa. Poniżej skarpy już w miarę równo.
Ja bym tam najchętniej posadziła te roślinki, które wcześniej zostały odrzucone w części pod domem, a podobały mi się. I np. widzę tu przy samej kostce tawułę brzozolistną, za nią pas berberysu purpurowego, ale już nie niskiego tylko zwykłego, a za nim np. jakieś bardzo wysokie trawy. Byłoby piętrowo i zasłoniłoby to widoki na dalszą część. Zimą nic by tam nie było ładnego niestety.Tylko nie umiem tego zaaranżować przez tą skarpę. Może drzewka skończyć tak jak teraz narysowałam? Albo zejść po tej linii do samego dołu?

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:44, 03 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
przejrzałam już wszystko na temat kantów; bardzo mnie męczyło robienie ich sztychówką, więc zamówiłam sobie u Danusi porządny sprzęt a to moje kanty robione sztychówką

Irenko super decyzja - ja też mam już szpadelek w domu. Patrzę na niego i się zastanawiam czy mi te kanty ładnie wyjdą
Ogrodnik mimo woli 12:43, 03 lut 2012

Do góry
Ja też nie wywalam, bo należę do tych co się przywiązują jak pies do wszystkiego....
a to wszystko ciągnie do naszego karmnika
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:35, 03 lut 2012

Do góry
przejrzałam już wszystko na temat kantów; bardzo mnie męczyło robienie ich sztychówką, więc zamówiłam sobie u Danusi porządny sprzęt a to moje kanty robione sztychówką

Ogród w budowie - nieustającej 12:27, 03 lut 2012

Do góry
Lutowe słońce jednak czyni cuda. To jest termometr sfotografowany przed chwilą w mojej szklarence, gdzie grzejnik jest wyłączony, co podkreślam:

A na zwykłym termometrze na zewnątrz, po cienistej stronie aż -19 stopni. Brrr.
Dobrze chociaż że jest trochę śniegu.

Zasiewy poczyniłam, ale nie w ziemi, zachęcam do uprawy kiełków, najlepsza jest rzodkiewka i lucerna. Ciąg dalszy nastąpi

Przedogródek Agniechy973 12:13, 03 lut 2012

Do góry

Tak, za garażem ma być stolarnia i inne królestwa mojego M, ale tam będzie wjazd pomiędzy garażem a szambem i cały tył garażu to ma być to królestwo. A ta część o którą teraz męczę jest do niczego konkretnego. Tam dosadziliśmy sosny i dęba i po prostu zalesimy, ale przy kostce tą stronę muszę ugrzecznić. Tam na ten las za skarpą jeszcze sporo ternu zostaje
Ogród w parkowym stylu 12:10, 03 lut 2012

Do góry
Agata - Ble Bird jeśli rośnie w cieniu, to ma kwiaty w liściach ,jeśli na słonecznym stanowisku, to
kwiaty są bardziej widoczne .Moja w cieniu rośnie i ma kwiaty w liściach, ale jakoś nie zwracam na to uwagi, nie przeszkadza mi to

Kolejna bukietowa
Great Star Le Vasterival

Przedogródek Agniechy973 12:07, 03 lut 2012

Do góry
Byłam na podwórku i zrobiłam zdjęcia. Jeszcze zimne

Skarpa tylko na początkowym odcinku jest płaska. Dalej nie da się normalnie kosić. Bardzo zależy mi na tym, żeby ją czymś zadarnić, bo trawa tam zawsze straszy, a to jest na przeciw drogi. W okolicach garażu i za nim jeszcze pracujemy nad uformowaniem terenu, bo u nas nie było tak równo. Tu było dość spore zagłębienie a za garażem jest rowek, który biegnie przez całą naszą działkę, ale pod boiskiem i w całej części dochodzącej do garażu został przez nas "obudowany" i zasypany. Teraz kończymy za garażem.
Wzdłuż kostki betonowej ziemia będzie podebrana na równo z kostką. Przy samej bramie też jest rozkopane, bo tam będzie studzienka zbierająca wodę płynącą z całego podwórka i dalej odprowadzenie tej wody do rowka.

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 12:01, 03 lut 2012

Do góry
Haniu, dzięki

Bożenko, bardzo dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością przyjadę na takie spotkanko i zwiedzanko. Mam rodzinę w Brodnicy, a więc niedaleko ciebie

Pogaduchy skowronków 12:01, 03 lut 2012

Do góry
Wiem, ze to nie news dnia, ale Wam pokażę - u mnie od wczoraj też biało Mróz popuścił - teraz tylko -7, swieci słonko. Wychodzę na spotkanie z zimą

Pogaduchy skowronków 11:52, 03 lut 2012

Do góry
Marysiu,dzięki za info o Zbyniu!
Zapłakałabym się ja,a Bari byłby nieutulony z żalu,że na dłuższy spacer nie może....
Dobrze,że wszystko cacy,i pierogi już na tacy!
Ja dziś świętuję imieniny Błażeja!
Bo choć na Błażeja ,słaba wiosny nadzieja, ale choć słaba,to jednak jest!
Miłego słonecznego!

Ogród w parkowym stylu 11:50, 03 lut 2012

Do góry
Łucja - moja Bretschneideri ma 10 lat i nie jest taka mała, może tak na zdjęciu wygląda , ale w rzeczywistości ma około150 centymetrów wysokości
Kwitnie bardzo wcześnie -najwcześniej ze wszystkich hortensji, już pod koniec maja ma kwiaty .

Bogdzia - Ewerbloom-y kupiłam w tamtym roku i to jest ich pierwsza zima u mnie, więc niewiele mogę o nich powiedzieć . Mają mieć kwiaty na starych i młodych pędach, a jak będzie, to się okaże po zimie

Gosia - ja pisałam ,że mam trochę więcej, niż dwadzieścia hortensji. Nie piszę dokładnie ile mam bo
wiem, że przesadzam z ilością ,ale co zrobić jak jest tyle pięknych odmian
Gosia zawsze jesteś u mnie mile widziana.

Oczywiście zapraszam wszystkich chętnych, którzy będą chcieli zobaczyć mój ogród na żywo

Wanda- miło mi będzie Ciebie gościć w moich skromnych progach .
Myślę ,że najlepiej będzie spotkać się w lipcu, wtedy już większość hortensji kwitnie

Agnieszka - staram się jakiś porządek zachować w tych moich roślinach .
Podpisywanie to konieczność, nie pamiętam gdzie co rośnie i póżniej jak coś sadzę, to wykopuję już rosnące rośliny - zwłaszcza cebulowe

Uwielbiam bukietowe odmiany hortensji, trochę ich już u mnie rośnie .
Dokładnie( to 33 oznaczone odmiany i 4 NN )napisałam ,żeby Gosia się nie czepiałam
Brussels Lace - dla mnie, to jedna z ładniejszych odmian

Ogród w Alei Lipowej... 11:49, 03 lut 2012

Do góry
Gosiu, Sebek, Sylwia dziękuję za odwiedziny i fajnie, że Wam się podoba moja hiacyntowa kompozycja.
Te niech sobie pachną jak najdłużej, a w kolejce są następne w zimnym pomieszczeniu dopiero kiełkują.

fajnie im widać korzonki, oczywiście jak sie całkiem rozwiną kwiatuszki wstawię fotki

Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 11:43, 03 lut 2012

Do góry
Danusiu,kolekcja nasza jest spora i ciągle się powiększa ...wpadliśmy jak śliwki w kompot...pięknych roślin iglastych jest tak dużo,że nigdy nie będzie ich dość.
Małgosiu,ten niebieski świerk to Picea glauca Pendula.Piękny jest i co ciekawe nie potrzebuje podpory.
Jolu Picea pungens The Blues też jest cudny,zdjęcie poniżej

Danusiu,iglaków ,które są żółte zima jest sporo i są chyba najbardziej znane.Są też sosny dwubarwne przez cały sezon bądź świerki żółte przez cały rok

Pozdrawiam Marzena
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:34, 03 lut 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Racja, zapomniałam o dębie. Pod swoim też posadzę kiedyś, a dookoła jeszcze liliowce, widziałam taką kompozycję w Wojsławicach.Żeby tak chciał rosnąć ten mój trochę szybciej, mam dęba czerwonego.

O to dokładnie jak ja. Pod dębem chcę hosty i liliowce, no i jakaś tam jeszcze drobnica
Gabrysiu, twój dąbek to młodzieniaszek, on jeszcze cienie specjalnie nie daje

Dzisiaj w wiosennej tonacji biało-żółtej.

Ciemierniki i pierwiosnki

Kwiat jabłoni

Pragnia syberyjska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:31, 03 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne prymulki A co zrobić ,aby tak szybko nie usychały?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies