Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 12:27, 03 lut 2012

Lutowe słońce jednak czyni cuda. To jest termometr sfotografowany przed chwilą w mojej szklarence, gdzie grzejnik jest wyłączony, co podkreślam:

A na zwykłym termometrze na zewnątrz, po cienistej stronie aż -19 stopni. Brrr.
Dobrze chociaż że jest trochę śniegu.

Zasiewy poczyniłam, ale nie w ziemi, zachęcam do uprawy kiełków, najlepsza jest rzodkiewka i lucerna. Ciąg dalszy nastąpi

babopielka 12:34, 03 lut 2012

O w takiej szklarence, to bym mogła posiedzieć .Ciepłolubny stwór jest
A kiełki jesz takie same, czy do sałatek wykorzystujesz ?
Nie wiem jak smakuje lucerna - zawsze mi się z krowami kojarzyła ::
Da się to zjeść ?
Gabriela 12:48, 03 lut 2012

Rzodkiewka smakuje jak rzodkiewka, jest dość ostra, a lucerna delikatnie, słodkawo.
My dodajemy do białego serka - wymieszane lub grubo nałożone na kromkę chleba z masłem i twarożkiem. Taka porcja z kiełkownicy jest u nas góra na dwa razy, więc do sałatek już nie zostaje, ale oczywiście można posypać surówkę.
Kiełki mają mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, no i takie zrobione w domu są o niebo lepsze od tych ze sklepu, które leżą ileś tam dni w lodówce.
A wodą z przelewania kiełków podlewam roślinki w domu, bo podobno to też skarbnica wszelkiego dobrego
Hm, zdaje się że trzeba to było wpisać na wątku kulinarnym.
justi 13:19, 03 lut 2012

Dobrze, że zajrzałam do Ciebie Gabrysiu. Przypomniałaś o kiełkach, a ja je też bardzo lubię i hoduję czasem. Dobre są też słonecznikowe, takie dorodne rosną. Jutro polecę do sklepu po nasionka.
Basiaw 13:34, 03 lut 2012

Kiełki o tej porze roku to świetne źródło witamin i innych potrzebnych składników. U mnie kiełkownica pracuje na okrągło, wysiewam głównie lucernę, razem zmieszaną rzeżuchę z rzodkiewką, czerwoną kapustę, brokuła a osobno, w słoiku fasolkę mung, adzuki i soczewicę. Jak kiełki są podrośnięte na tyle, ile trzeba, to przekładam je do plastikowego pojemnika i do lodówki a na tackę kiełkownicy leci następna partia
Mam wrażenie,że jak się regularnie spozywa kiełki, to człowieka nie ciągnie do kupnych nowalijek na przedwiośniu, tylko spokojnie się czeka na właściwy sezon.
monteverde 14:58, 03 lut 2012

Gabrysiu czy coś aktualnie już rośnie w szklarence?, a kiełki zawsze były skarbnicą witamin, ja czasami kiełkuję rzodkiewkę i soczewicę, rzeżuchy nie znoszę
Gabriela 15:10, 03 lut 2012

Aniu, w szklarence rosną oleandry, cytrusy, mirt, rozmaryn, fikusy, bugenwille, gardenia i inne rośliny w doniczkach, to jest taki ogród zimowy, przy domu, stąd ta temperatura, sporo zdjęć wklejałam wcześniej.
Z grubsza tak to wygląda, przekleiłam zdjęcie z października. Oczywiście jest ogrzewana, ale dzisiaj ogrzewanie wyłączyło się samo, bo tak mocno mimo mrozu zagrzało ją słońce.

W drugiej szklarence oczywiście ziemia zamarznięta, tam się nie ogrzewa i są tylko zadołowane donice z rozchodnikami i młode roślinki, które dostałam jesienią od Łucji.
justi 18:08, 03 lut 2012

Śliczny jest taki ogród zimowy. Da się tam zimą posiedzieć? jaką utrzymujesz temperaturę w czasie takich dużych mrozów jak są teraz?
Gabriela 18:42, 03 lut 2012

Oczywiście że da się siedzieć, to jest nasz drugi salon i jadalnia, jemy tam śniadania i obiady jak jesteśmy razem, czytamy, można się zdrzemnąć na rattanowym szezlongu pod fikusami. Ponieważ nie jest to szczyt techniki i nie ma klimatyzacji, w upały nie da się tam siedzieć, trzeba czekać do wieczora. Teraz, wieczorem przy tych dużych mrozach jest tam 20 stopni, właśnie sprawdziłam.
Juzia 18:45, 03 lut 2012

Elegancko
Jak będę obrzydliwie bogata to se takie cuś zrobię... hehe