Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mirkowy ogród (początki) 15:56, 15 lut 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
i posiałaś to co miałaś dzisiaj? ja dziś odpuściłam, ogarnęłam domek i walentynkowo spędzałam popołudnie i wieczór z rodzinką jutro mus nadrobić zaległości
ale za to em kupił mi 2 książeczki, u mnie zobaczysz jakie
pozdrawiam
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje
Ogrodowe przygody 11:44, 15 lut 2015

Do góry
apal100 napisał(a)
Iwonka melduję, że podarowana przez Ciebie szałwia muszkatałowa pokazała pierwsze kiełki. Dziękuję jeszcze raz za nasionka.

nie wiem czy w tym roku zakwitnie ale będę trzymać kciuki
Mirkowy ogród (początki) 22:59, 14 lut 2015

Do góry
Witaj Kasiu też jutro posieję to co mi zostało z kwiatów tz.Orliki ,szałwia trójbarwna ,rudbekia i rozwar.Bedę robiła również sadzonki z patyków Tawuły i co jeszcze to się jutro okażeDobrej nocki
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 16:24, 14 lut 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ewunia strasznie się cieszę, że jesteś i, że jest szansa na to, że będziecie mogli zostać. Dereń super Ci się trafił . Przytnij go mocno wiosną bardzo nisko, to wypuści młode, żywo czerwone pędy. Poczytaj zresztą w wątku o dereniach, tam Danusia objaśnia co i jak. Ja lekturkę odrobiłam bo marżami się dwa derenie . N Kochana, ziemniaczki pierwsza klasa, jak z ogniska . Można poczuć się jak na biwaku . Ja też uzbroiłam się już w nasiona i trochę nawet wysiałam - kosmos, łubin, kobeę pnącą werbenę patagońską. Buziaki. W kolejce czeka bazylia, orliki, szałwia omszona i poszukuję jeszcze nasion stipy. Rukolę, roszponkę wysieję wprost do gruntu. A co do cukinii to kupię gotowe sadzonki, bo w zeszłym roku wysiałam nasionka, ładnie wykiełkowały, podrosły, a potem... padły. Więc poszłam na łatwiznę, i kupiłam właśnie gotowe sadzonki. Pomidorki koktajlowe też kupię gotowe sadzonki. No i jeszcze na bank posieję fasolkę szparagową karłowa. Ona co rok ładnie się udaje, a ja ją uwielbiam . Fajny pomysł ze żwirowymi ścieżkami. W takie ścieżki można powtykać jakieś znalezione, polne kamienie i będzie jeszcze fajniejsza. Ostatnio w Mai projektant zaprojektował ścieżki żwirowe właśni i mówił, że bardzo dobrze się sprawdzają. Buziaki. Ale się rozpisałam

Kasiu z dereniem zadziałam,jak chcesz to po obcięciu mogę ukorzenić i Ci wysłać
U mnie verbenka zasiana .Z warzywami czekam do marca.Cukinia u mnie rosła super z nasionek w tamtym roku a tym razem będę miała debiut jeśli chodzi o fasolkę szparagową karłową bo syn prosił o te nasionka. Odnośnie ścieżki to owszem pokombinuję coś z kamieniami żeby była ciekawasza,dziękuję.Buziaki
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 11:13, 14 lut 2015

Do góry
Ewunia strasznie się cieszę, że jesteś i, że jest szansa na to, że będziecie mogli zostać. Dereń super Ci się trafił . Przytnij go mocno wiosną bardzo nisko, to wypuści młode, żywo czerwone pędy. Poczytaj zresztą w wątku o dereniach, tam Danusia objaśnia co i jak. Ja lekturkę odrobiłam bo marżami się dwa derenie . N Kochana, ziemniaczki pierwsza klasa, jak z ogniska . Można poczuć się jak na biwaku . Ja też uzbroiłam się już w nasiona i trochę nawet wysiałam - kosmos, łubin, kobeę pnącą werbenę patagońską. Buziaki. W kolejce czeka bazylia, orliki, szałwia omszona i poszukuję jeszcze nasion stipy. Rukolę, roszponkę wysieję wprost do gruntu. A co do cukinii to kupię gotowe sadzonki, bo w zeszłym roku wysiałam nasionka, ładnie wykiełkowały, podrosły, a potem... padły. Więc poszłam na łatwiznę, i kupiłam właśnie gotowe sadzonki. Pomidorki koktajlowe też kupię gotowe sadzonki. No i jeszcze na bank posieję fasolkę szparagową karłowa. Ona co rok ładnie się udaje, a ja ją uwielbiam . Fajny pomysł ze żwirowymi ścieżkami. W takie ścieżki można powtykać jakieś znalezione, polne kamienie i będzie jeszcze fajniejsza. Ostatnio w Mai projektant zaprojektował ścieżki żwirowe właśni i mówił, że bardzo dobrze się sprawdzają. Buziaki. Ale się rozpisałam
Ogrodowe przygody 07:22, 14 lut 2015

Do góry
Iwonka melduję, że podarowana przez Ciebie szałwia muszkatałowa pokazała pierwsze kiełki. Dziękuję jeszcze raz za nasionka.
Mój nowy stary ogród 23:01, 13 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Przed domem z przodu, ten ładny przed oknem kuchennym, reszta przed drugim oknem. Teraz mnie olśniło, że szałwia im zbytnio rosnąć nie dawała!!!
O proszę, a kiedy wysyłać zaczynają? już trudno wytrzymać A orliki to chodziły za Tobą już trochę
Ja nic nie zamawiam, wyruszę do szkółki wiosną Gosia mnie ukierunkowała odpowiednio

No ta szałwia to się nieźle wypasła na biednych ciemiernikach
zakupy wysyłają od marca, to już aby dotknąć
Ewa ja na szkółki też nalot zrobię, ale orliki musiałam, no musiałam zamówić
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:48, 13 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????

Ale tego
Zawsze jak się nie zmieści można upchnąć w innym miejscu

Jakbym miała limitowany internet to pasja ogrodnicza zimą do bankructwa by mnie doprowadziła. Ciągle cos oglądam, albo w sklepach internetowych siedzę
Mój nowy stary ogród 21:19, 13 lut 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)

A gdzie masz posadzone te chyba białe?

A ja zamówiłam sobie orliki: biały pełny, Winki double red and white, Wiliam Guiness- biało-bordowy

i kosmos czekoladowy

sezon wiosennych zamówień rozpoczęty

Przed domem z przodu, ten ładny przed oknem kuchennym, reszta przed drugim oknem. Teraz mnie olśniło, że szałwia im zbytnio rosnąć nie dawała!!!
O proszę, a kiedy wysyłać zaczynają? już trudno wytrzymać A orliki to chodziły za Tobą już trochę
Ja nic nie zamawiam, wyruszę do szkółki wiosną Gosia mnie ukierunkowała odpowiednio
Moja codzienność - ogród Oli 20:41, 13 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Ola 42m moja długość dzialki to 100m możesz mi opisać jeśli to nie problem ile czego posadziłaś i jak byś fotki calej długości pokazała dzięki

100 metrów wow

Początek rabaty

na rogu buk Purple Fountain i dłuższa strona limkowej L-ki 13 szt.przed nimi żuraka Berry Smothie 7szt. cisy Hicksii przy słupie i carex Amazon Mist chyba 16szt

Dalej miskanty ML 10szt. z jeżówkami, przed nimi żurawka Palace Purple 12szt, bergenia 12szt. hosty nn 6 szt.

za ML dereń Elegantissima 3 szt. przed nimi szałwia niska różowa 7 szt.

W cieniu - zacieniona 14:38, 13 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Bogusi jaka to szałwia którą pikowałaś i ile czasu wschodziła U mnie dziś bardzo słoneczny i cieplutki dzień
Pikowałam szałwię trójbarwną i muszkatołową.W tej chwili nie widać różnicy miedzy nimi...Wzeszła po tygodniu.Gorzej jest z szałwią omączoną,nie nadaje się jeszcze do pikowania,siedzi przy ziemi i kilka zamarło...Byłam na Z. rano,słoneczka nie było.
W cieniu - zacieniona 14:32, 13 lut 2015

Do góry
Bogusi jaka to szałwia którą pikowałaś i ile czasu wschodziła U mnie dziś bardzo słoneczny i cieplutki dzień
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:07, 12 lut 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Bylinki, a nie jednoroczne, goździki i zawciąg to maleństwa zawsze się zmieszczą do wypełnienia na brzeg rabaty, czy za dużo, każdy by miał inne zdanie, ta rabata nie jest chyba mała.
Ja mam obecnie z niskich przy różach carex FC i hakone, stipy w tamtym roku nie miałam na tyle by ją zastosować, w tym już ma być.
Zastanawiam się czy między Louise a Larissami nie zaplanować stożka z bukszpanu, nie wiem czy masz.
Przy Red Leonardo jakieś drobne białe kwiatuszki może albo ta mała szałwia w trawce.

Agatko, oczywiście, że byliny dzięki (jak coś kwitnie to dla mnie jednoroczne )
Trawki zanotowałam, podobają mi się obie - pewnie zamówię w internecie bo w swoich sklepach na pewno nie znajdę Co do stożka to nie mam, ale tez mi tu pasuje coś zimozielonego - stożek byłby super. Muszę gdzieś poszukać. A sąsiad ma takie wypasione bukszpany, rosną zaniedbane, chyba zajdę kiedys i zapytam czy nie zechce sprzedać
A do Red leonardo może biały len??? Liatra ?, jakieś dzwonki ? (są białe?), może margerytki ? (ale te mają żółte środeczki), a może jeżówki?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:10, 12 lut 2015

Do góry
Bylinki, a nie jednoroczne, goździki i zawciąg to maleństwa zawsze się zmieszczą do wypełnienia na brzeg rabaty, czy za dużo, każdy by miał inne zdanie, ta rabata nie jest chyba mała.
Ja mam obecnie z niskich przy różach carex FC i hakone, stipy w tamtym roku nie miałam na tyle by ją zastosować, w tym już ma być.
Zastanawiam się czy między Louise a Larissami nie zaplanować stożka z bukszpanu, nie wiem czy masz.
Przy Red Leonardo jakieś drobne białe kwiatuszki może albo ta mała szałwia w trawce.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:28, 12 lut 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Mam taki świeży zakup z jesieni z targów, ale nie pamiętam odmiany, myślę jeszcze dokupić. Znasz bylinowy raj? Mają tam ciekawy ich wybór.

Piszesz o floksach ? Znam Bylinowy Raj, zaraz sprawdzę
Ale tego mają !!! Nie wiedziałam, że aż tyle odmian Będę u nich zamawiała jeżówki Southern Bell , to i floksy chyba też, może gozdziki i zawciąg na tę rabatkę różaną I coś jeszcze z niebieskich - pewnie po parę krzaczków lawendy i szałwi. Ale jak to posadzić to już nie wiem.
Coś juz czuję, że za dużo mi się pomysłów namnożyło.
Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:07, 12 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Wię z długokwitnących to chyba głównie lawenda i szałwia?

Violu,

Lawenda kwitnie tak naprawdę w lipcu i ma burzę kwiatów, wygląda to cudnie a jak pachnie. Potem powtarza kwitnienie ale już bardzo słabo, przynajmniej u mnie. Na wiosnę jest paskudna, i wtedy jej nie lubię. Trzymam ja u siebie głównie za zapach.

Szałwię miałam w zeszłym roku na próbę 1 krzaczek - powtarzał kwitnienie lepiej niż lawenda i to bez przycinania.
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:35, 12 lut 2015

Do góry
Anito, pamiętaj, że zdjęcia często kłamią To kwestia zrobienia odpowiedniego ujęcia Po lewej stronie, tuz za tymi wysokimi irysami jest pusty placyk - warzywnik. Jest w najgorszym z możliwych miejsc w moim ogrodzie. Nie jestem już niestety w stanie przenieść go gdziekolwiek indziej. Nawiasem mówiąc ten irys rośnie w tym miejscu dwa lata, żurawka drugi rok. Tak samo chyba szałwia. Bardzo szybko uzyskasz efekt, jaki chcesz mieć
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:00, 12 lut 2015

Do góry
rozark napisał(a)
niestety krótko, ale kwiat mają cudny

Wię z długokwitnących to chyba głównie lawenda i szałwia?
Kosolkowa Pasja 12:05, 11 lut 2015

Do góry
Szałwia przekwita i później jest mało atrakcyjna wg mnie. Lepiej lawenda albo kocimiętka.
Kosolkowa Pasja 11:59, 11 lut 2015

Do góry
Jeszcze raz pergola i róże które na niej rosną. Po drugiej stronie tarasu giardina.

A szałwia w nogach? Ale wyższa. Może tawułki andersa? Albo jednak powojnik (jaki?) ale co do niego gdybym nie chciała bukszpanu?? Pod obiema pergolami dalabym to samo (przeciwległe boki tarasu). Tu naprawde jest mało miejsca, ok 40cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies