Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:19, 14 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Przekopiowałem

Jak wiadomo ta rabata w sierpniu przeszła demolkę, ale szałwia z przywrotnikiem nadal są w duecie, tylko inaczej ułożone

A teraz spadam na trening się sponiewierać

oooo matko mam takie zestawienie na przedpłociu i już się boję jak to takie wielkie będzie
Moja codzienność - ogród Oli 20:12, 14 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
A to spalilam bo zaczelyscie o kocimietce lawendzie..myslalam ze w ta strone idziesz

dziewczyny się rozgadały u mnie są już berberysy pod grabami i nie planuję tego zmieniać

Jagodaa napisał(a)

haha, moje zdanie zwykle niepomocne

sesleria bardzo mi się podoba i mam ją na liście, na przyszłość

Do Bagatell bardziej pasowałaby mi taka, jak ma Motylek, a nie wiosenna, chodzi mi o odcień zieleni.

Inspiracja boska . Jak byś Ty chciała Ola te trawy?, taki całkowity łan? Pytam, bo sobie myślę, że w reszcie ogrodu masz raczej poprzeplatane rośliny i nie wiem, czy taki wielki łan będzie pasować. Mówię serio, nie wiem, a nie że nie będzie. Nie potrafię jeszcze takich połączeń oceniać .

ja Ci dam niepomocne

myślałam również o seslerii którą ma Motylek, nawet do kupienia na miejscu ale ona jest niższa, kwitnie o innej porze i nie wiem czy jej kolor pasuje ?
Myślę obsadzić taki właśnie łan a jak nie będzie grało zawsze można coś dorzucić wbrew pozorom nie jest to jakaś gigantyczna przestrzeń

Tess napisał(a)
To jeśli sama selseria to za mało (ja nie podzielam tego poglądu) to może selseria i szałwia, i jakieś kulki bukszpanowe gdzieniegdzie?
Tu bez kulek
https://www.pinterest.com/pin/284430532689477543/

Tesiu cieszę się, że wyrażasz swoje zdanie, cały czas nad tym myślę.. intuicja mówi mi że będzie ok a jak wyjdzie zobaczymy, najwyżej będą korekty, przecież to lubimy
W seslerii na pewno będą czosnki to już dawno postanowione, szałwia mnie nie zachwyca póki co..(mam różową, niebieska i tak mi nie pasuje) więc nie biorę jej w ogóle pod uwagę kulkom nie mówię nie

Marzena2007 napisał(a)
Seslerię mam, piękna jest i berberysami będzie rewelacyjnie wyglądać

to mnie cieszy jaka wysoka jest u Ciebie ?

beta napisał(a)
oddaję głos na seslerię+berberysy...a wiosna masę cebulowych

miłego dnia

Beatko planuję zaminować cały teren czosnkami

Jagodaa napisał(a)

Nie ma to jak wizualka, też jednak fajnie .

no nie ? od razu się umysł rozjaśnia zresztą sama przecież tego połączenia nie wymyśliłam

Ewa, Tess, Beatka - dziękuję ! obyście miały rację

Moja codzienność - ogród Oli 22:53, 13 sty 2015

Do góry
To jeśli sama selseria to za mało (ja nie podzielam tego poglądu) to może selseria i szałwia, i jakieś kulki bukszpanowe gdzieniegdzie?
Tu bez kulek
https://www.pinterest.com/pin/284430532689477543/
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:16, 12 sty 2015

Do góry
Przekopiowałem

Jak wiadomo ta rabata w sierpniu przeszła demolkę, ale szałwia z przywrotnikiem nadal są w duecie, tylko inaczej ułożone

A teraz spadam na trening się sponiewierać

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:07, 11 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Mozesz skopiować donicę Syli... Szałwia, carex frosted curls, kule cisowe... A proso sobie zostaw, w donicy, posadż najblizej ściany domu.

Nakierujcie mnie na Sylę pliss bo ten skład donicy kuszący mocno
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:27, 11 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Oj tak pamietam szalwie u sylwi, ta za jej sprawa bedzie u mnie ta odmiana czyli deep blue.

A czemu mam pogonic ? Wlasnie zwiąże zebyś nigdzie nie poszla !

Mozesz skopiować donicę Syli... Szałwia, carex frosted curls, kule cisowe... A proso sobie zostaw, w donicy, posadż najblizej ściany domu.
Ogród do kwadratu 22:10, 11 sty 2015

Do góry
Ana, Marzenko - man już grujecznika - na poprzedniej stronie ostatnia fotka, na rabacie podwyższonej. Jak nie znajdę odpowiednich pissardi będą klony.

Kasiu u mnie rośnie szałwia omszona. Pierwsze mocne kwitnienie ma w MAJU/czerwcu później powtarza ale dużo słabiej.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:18, 11 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
To sesleria z lawendą?
Myślę o podopobnym połączeniu u siebie.
Szałwia u Sylwii kwitła z krótką przerwą, pamiętacie?

Siakowa mnie pogoni.

Oj tak pamietam szalwie u sylwi, ta za jej sprawa bedzie u mnie ta odmiana czyli deep blue.

A czemu mam pogonic ? Wlasnie zwiąże zebyś nigdzie nie poszla !
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:30, 11 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
To sesleria z lawendą?

Siakowa mnie pogoni.

Sesleria jesienna z szałwią
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:22, 11 sty 2015

Do góry
To sesleria z lawendą?

Siakowa mnie pogoni.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:05, 11 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Kasiu, dziewczyny dobrze radzą. Za dużo gatunków.
Bez zimozielonych donica będzie zimą i wczesną wiosną smutna i pusta.

Te prostokąty bukszpanowe są świetne wypisz, wymaluj, jak tu, 18.28 munuta.

https://www.youtube.com/watch?v=EU9WVj6PjEU
Tylko cztery gatunki, a cudne. Żeby nie była taka zielona, można zamiast runianki dać brunerę, a zamiast zielonych traw (Heavy Metal) - ML, bo jest srebrzysty.

A szałwię to ja chciałabym mieć w takim towarzystwie.
http://followpics.me/autumn-moor-grass-sesleria-autumnalis-with-salvia-potters-fields-park-london-garden-design-by-piet-oudolf/

Kiścień Zeblid sama mam, lubię go, ale kiepsko go się komponuje. Jest bardzo czerwony jesienią.

Kostki bukszpanowe - bomba i towarzystwo dla szałwii również przednie - to fajny pomysł na takie zestawienie jak z tą szałwią na dużą rabatę, nie wiem jak długo szałwia kwitnie... ale w tym towarzystwie wygląda super.
Ogród do kwadratu 14:57, 11 sty 2015

Do góry
Dla Siakowej ... - zimowa odsłona niektórych roślinek To głównie byliny - one zdecydowanie mają za zadanie zdobić wiosną i latem - nie teraz Wygląda to na niezły bajzelek, ale te suche listki osłaniają roślinę przed mrozem w bezśnieżną zimę. A nigdy nie wiadomo jaka zima będzie. Na wiosnę wszystko ścinam by rosło i cieszyło od nowa

przywrotniki...

irysy...

szałwia...

paprocie...

liliowce...

hakone... (te lubię nawet w takim stanie )
i dla wzmocnienia efektu to samo ujęcie latem
hakone w sezonie

tyle zostało po ścięciu jeżówek - ja ścinam na zimę by się nie rozsiewały zanadto

Może wątek "cztery pory roślin" miałby sens ...

Z utęsknieniem czekam na...

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:29, 10 sty 2015

Do góry
jagoda to to ! te inspiracje to klucz! tak jak mówisz rózne rodzaje zieleni różne struktury lisci plus gdzieniegdzie mimochodem baldachy kwiatów, taka mieszanka łąkowo-leśna.
wiem ze może byc misz masz bo w koncu próbuje dorownac ogrodom światowym projektantów ale bardzo mnie do tego ciagnie.

a poza tym mówicie wiecej minimalizmu... zdjęcie moze przekłamuje, rysunki tez ale tam jest 15 mb donicy na szerokość w wiekszosci 2,5 m ! to przeciez jest wielki plac i mowicie 3 trawy, bukszpan i szałwia? szalwi bedzie dużo cała plama na koncu donicy w sloncu.

a z przodu domu jest zupelny cień, więc nawet trawy za bardzo nie dadza rady stąd ten kiścień. wiem że marzenka odradza i proponuje zeblida ale zeblid maly więc pojdzie bardzoej do slonca zeby się wybrawil a tu chcialam większy kszaczek żeby wszytsko nie bylo takie niskie.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:30, 09 sty 2015

Do góry
polinko to proso wykopane od moich rodziców i się raczej nie pokąłdało nigdy, zobaczymy. szałwia tez od rodziców to chyba szalwia lekarska zwykła więc taka srednia raczej
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:27, 09 sty 2015

Do góry
Proso rózgowe lubi się pokładać. Mam nn i tak właśnie się dzieje... Wiem, że Ola szukała takiego sztywnego

Szałwia niska czy wysoka będzie? Też myślę, że dobrze powtórzyć szałwię i kostkę

A te niebieskie prostokąty na ścianie donicy to lustra?
Co z tym ogródeczkiem począć 16:46, 08 sty 2015

Do góry
Tesiula pocieszam się tylko ze te zdjęcia były robione kilkanascie lat temu ,teraz już takich drastycznych widoków u mnie brak

Marzenko ciekawa jestem gdzie Ty te wstydliwe zakątki masz
Chyba trochę ściemniasz dla dobra sprawy

Juziu niby masz racje i niby ja o tym wszystkim wiem ale .......
Ot widzisz taki durak ze mnie

Aniu Mała MI nic ciekawego Cię nie ominęło ,uwierz mi na słowo

Reniu teraz na murze zadebiutują dwie róże które nie zdążyły pokazać się w zeszłym sezonie ,jakieś tam Edenki .
Uważam że cegła ,róża, szałwia czy lawenda to jedno z najcudowniejszych połączeń ,i cieszę się że trochę tego muru mam .

Beaciu jeżówki od Ciebie oczywiście posadzone i okryte siedzą w ziemi i czekają do wiosny .
A nasionka wszystkie wysiałam do małej trumienki tak abym nie zapomniała gdzie posiałam i zobaczymy co wyjdzie .
Trochę ciekawych odmian nabyłyśmy w tym Hortulusie
Raczkujący ogród Iwony 22:02, 07 sty 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Witaj Iwonko ,prześledziłam Twoje poczynania w ogródku. Efekt wspaniały, trawnik jak marzenie, hortensje obłędne, szałwia omszona bujnie Ci kwitnie. Wszystko pięknie wygląda.

Dziękuję Dorotko, już wcześniej pisałam, że w imieniu rabat jestem zazdrosna o pochwały dla trawnika Bo trawnik to działka męża
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:02, 07 sty 2015

Do góry
A może jakieś pomysły na zawartość donic do wiejskiego ogrodu .... .

Tak sobie koncertuję z Nowym Rokiem na Twoim wątku Danuś.
Zdrowiej (szałwia do płukania gardła konieczna)!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:13, 04 sty 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Przyszłam śnieg pooglądać a tu same kwiaty Lato już ?
Szałwia piękna.
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok i na 2 setkę

Chciało by się oj chciało, ale mus przezimować jeszcze trochę
Dziękuję za życzenia, buziaki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:52, 04 sty 2015

Do góry
Przyszłam śnieg pooglądać a tu same kwiaty Lato już ?
Szałwia piękna.
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok i na 2 setkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies