Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 15:18, 27 mar 2012

Do góry

Ciekawy ten ul, kto malował tego kwiatka?
Super to wygląda .
Ogród Ewy :) 15:12, 27 mar 2012

Do góry
RH nie wyglądają najlepiej po zimie, ale tutaj to chyba słoneczko przyświeciło za mocno, a mój aparat nie najlepszy, muszę wymienić.

Tak jak wspominałam zaczęłam robić, przerabiać rabatę. Przesadziłam wszystkie RH, które rosły wokół tarasu, dałam im mnóstwo torfu, tanio udało m się dostać, wielkie baloty po 30 zł sztuka.

Po działaniach sobotnich rabata wygląda tak:

Rabata właściwie jest pusta... na pewno puszczę bluszcze na ogrodzenie, na pewno dosadzę 2 wiśnie ozdobne, na pewno wiem, że za mało jest roślin i nie wiem, czy mi sie to do końca podoba, raczej nie...

Jedno co jest pewne to to że RH tam zostaną, ale pewnie będą przesadzone..że potrzebuję tam coś wysokiego zielonego, szczupłego, żeby coś się działo na rabacie, RH się ucieszą bo torfu mnóstwo dostały, przesadzam je prawie co rok.... muszę je dożywić koniecznie

Co jeszcze wiem? Chcę posadzić tam runiankę, żeby zadarniała, bo nie podobają mi się te łyse placki ziemi, oczywiście będzie tam kora, ale to nie załatwia sprawy. Przed RH będą konwalniki pomieszane z liriope. Całkiem z prawej strony są hortensje, mam tam jeszcze 2 metry i na pewno wyląduje tam Anabelle i jakaś jeszcze.

Czekam jeszcze aż tulipany zakwitną, dlatego tam tak chaotycznie, poprzesadzam potem dalej..No a teraz wymyślajcie...
Ogród Leny. 14:59, 27 mar 2012

Do góry

Ogród Leny. 14:58, 27 mar 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Dzisiaj naszła mnie kolejna fala pomysłów i chęć zmian :

Nie podoba mi się kształt tej rabaty i tak sobie myślę ,czy nie zrobić dwóch kółek ,otaczając drzewka na pniu (Morwa i Wiąz górski) żywopłotem z bukszpanu - już tam rośnie,a między płytą betonową a kołami, puścić pas trawnika?
Beton musi zostać bo jest głęboko w ziemi - pamiątka po grillu ogrodowym.
Co sądzicie?

A ja popieram Hanię! Toż to wymarzone miejsce na ławeczkę. Szkoda tylko, że to dwa różne drzewa a nie jednakowe (Wiąz i morwa). Złagodziłabym tylko linię tej rabaty
Mój mały raj na ziemi :) 14:46, 27 mar 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
a ja wczoraj wieczorową porą zrobiłam wianuszek ozdoby czekały i się doczekały !

Anula... Aż się normalnie zalogowałam jak zobaczyłam Twój wianek!!!!! BO zrobiłam prawie taki sam tzn inne kolory, ale koncepcja ta sama!
Cóż to ogrodowisko z ludzi robi
Wieczorem wstawię zdjęcie. Ja jeszcze nie zawiesiłam na drzwiach, czekam jeszcze kilka dni
Ogród irci 14:43, 27 mar 2012

Do góry
Kolejnych stóweczek życzę
Ogród Ewy :) 14:38, 27 mar 2012

Do góry
Sprzęt rekreacyjny wykorzystany był na moment picia drinka w słoneczku Krokusy pewnie masz w cieniu dlatego jeszcze nie zakwitły, ale za moment na pewno będą, chyba, że coś je zjadło, albo sunia przesadziła do swojej budy?

Widać, że i tulipanki chcą pokazać swoje piękne kwiaty

Zaczęłam robić rabatę, wschodnia strona ogrodu.Wykopałam posadzone w zeszłym roku malutkie cisy i postanowiłam zrobić z nich kulki na pniu, nie wiem czy coś z tego będzie czekam na opinie tych co się znają. Z lewej strony jeszcze nie ogolony cis

Tu inna odmiana cisa, nie wiem jaki to? Ma krótsze igły i jest gęściejszy, z niego też robię kulkę, to znaczy staram się, nie wiem czy jeszcze niżej ciąć, czy dać mu czas na zagęszczenie? Proszę o poradę

Kiedyś będzie tu pięknie ... 14:26, 27 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ach te drzewka laurowe Nie mogę się napatrzyć

Abiko a widziałaś jak ucierpiały laury Danusi? Moje zimują w oranżerii a w innych warunkach moga nie przeżyć....

Widziałam, ale mogę je zawsze w mojej łazience przechować jak nie przezimują w garażu. Muszę poszukac pewnie jakichś małych, bo duże odpadają wiadomo..
Ogród Ewy :) 14:19, 27 mar 2012

Do góry
Chyba będziesz musiała powiększyć jej budę Irenko

Minął kolejny piękny weekend, jaka przyroda teraz łaskawa dla pracujących ogrodniczek, pogoda w weekend, zawsze było na odwrót

Tak jak każda z was śledziłam w ogrodzie ślady wiosny i przesadzałam i robiłam przycinałam fryzurki bukszpanom

Najwięcej czasu zajął mi największy oczywiście, bardzo trudno równo go przyciąć
Pojawiły się kwiaty ciemiernika, biedaczek ma tylko 1 listek, ale postanowił zrobić mi przyjemność i zakwitnąć

Krokusiki kwitną tak jak w każdym ogrodzie, niektóre już przekwitają.

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 14:10, 27 mar 2012

Do góry

A teraz dla Irci i wszystkich zainteresowanych pikowaniem lobelii.
Moje są jeszcze malutkie, więc zrobiłam tylko jedną doniczkę, żeby Wam pokazać.

...przygotowujemy doniczkę z ziemią i robimy palcem dołeczek...

...ostrożnie podważamy siewki, aby uzyskać małą kępkę...

...przenosimy do doniczki....

....lekko ugniatamy....

...i gotowe.
Mój mały raj na ziemi :) 14:04, 27 mar 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
dziękuję Aniu !

a ja czekam na ciepełko już mój M wyciągnął leżaczek, fotele czekają na tarasie - tylko wciąż za zimno aby usiąść z kawką ...., a podobno w weekend ma nawet śnieg padać

[img

Anula, Twój taras i leżaczek na trawce tak kuszą i zapraszają...
Ja na swoim tarasie wczoraj wieczorem kawkę piłam, mimo, ze mój nie jest tak zacisznie osłonięty roślinami jak Twój. No wygwizdów po prostu, w kurtce siedziałam i nogi kocem owinęłam, ale ta kawa i tak duuużo lepiej smakowała . A o prognozach pogody na weekend lepiej nie rozmawiać, bo po co sobie psuć humor... .
Ach, zapomniałabym - wianek CUDNY!!! Zazdraszczam talentów
Ogrodnik mimo woli 13:44, 27 mar 2012

Do góry
A to inne fotki z dzisiaj...

Ogród z lustrem 13:18, 27 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękujemy całą brygadą Takie wzruszające wpisy

Fajnie, zaglądam a tu taka niespodzianka. Ostatnie wydanie miesięcznika "Ogrody" zamieściło moje zdjęcia z zakładania trawnika z rolki. Pochodzą one właśnie z ogrodu z lustrem. Jest nasza niezawodna brygada w akcji: Zdzisio, Sławek a na końcu Grześ.

Właśnie wczoraj dostałam gazetkę i od razu poznałam
Mój mały raj na ziemi :) 13:17, 27 mar 2012

Do góry

miłego dzionka wszystkim odwiedzającym mój malutki raj .....
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 13:14, 27 mar 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Pieknie!! I te klatki i osłonki - oj bardzo w "moich" klimatach Jak różyczki przetrwały zimowe zawieruchy?

Róże przetrwały zimę w 100%.
Te z zeszłego roku, prawie nie umarzły i zapowiada się, że w tym roku będę miała ładne rzaczorki. Zobaczymy Szczególnie świetnie zimę zniosły angielki!\

Safoyo, miło widzieć Twoje poczynania. Jak zwykle pięknie, romantycznie i w moich ulubionych klimatach. A jak wiatry na Waszym wzgórzu? Mi głowę urywają, lecą przez cały potok. Nijak nie idzie się zasłonić.

Wiatry - jakby lepiej. Przybyło u nas parę domów no i te sietki siewek wierzb zamieniły się w drzewka. Jest duuużo spokojniej.
Zrobiliśmy też na terenie zielonym aleję lipową. Uadło nam się posadzić okolo 100 lip! Jak wypuszczą listki to zrobię zdjęcie.
Żeby nie było, że u nas na działce nic się u nas nie dzieje
Cieszę się, bo robimy schody i umiocenienia skarpy z podkładów kolejowych. Kiedyś będzie to kostka, ale na razie mamy inne wydatki i nie możemy sobie na nią pozwolic w takich ilościach. Drewno zawsze ładnie w ogrodzie wyglada
Na dole widać koła obsadzone cisami. Trzmielin na skarpie prawie nie widać. Z tej perspektywy wyglądają raczej jak chwasty No i widać na rózance w rogu nową obsadę. Wygodniłam niektóre białe krzaczki do góry a na rózankę wsadziłąm różowe. Między innym różę La Reine Victora, której jestem bardzo ciekawa.

Ogrodnik mimo woli 13:12, 27 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Irenko, nie narzekam, bo i tak jak na takiego rozpieszczonego psa to on jest bardzo grzeczny
Krokusów mam bardzo dużo przed domem...... w końcu je wygniecie niechcacy, ale zdążą oczy nacieszyć....a i Misiek w takim kwieciu to widok rozwalajacy na łopatki
Szukałam MIska w krokusach...ale to grubsza robota...zaraz koniec przerwy. Ale znalazłam foto z 27 marca....

A to sprzed chwili czyli rok później...ależ zimno i wieje brrrrrr.......wolę dziś pracować w biurze niż na polu. Jeden rząd krokusów dopiero wychodzi z ziemi, a drugi jeszcze nie w pełni..... Rok temu jednak było cieplej.... tylko w jednym miejscu mam krousy szybciej niz w poprzednim.

Szybki bieg (tradycyjnie nie ubrałam się cieplej, bo tylko na sekundke wyskoczyłam)
Łezka przy tarasie zakwitła... rura do przestawienia.....tu nie miało być żadnych kwiatków tylko trawa...

musiałam to powtórzyć, bo to raj dla oczu; skopiuje twój pomysł w tym roku i na wiosnę 2013 może i u mnie takie widoki będą takie krokusiki mam na rabacie przy salonie, ale tam późno słońce więc jeszcze nie kwitną; a na trawniku mam jakię inne, w ogólnym bałaganie, który narobił kret, ale cos już niebieskiego wyłązi; jak zrobiłam foto w zbliżeniu to kwiatek się rozmył; pewnie za 2 dni już wylizą
Mój mały raj na ziemi :) 13:12, 27 mar 2012

Do góry
a krokusy pomału zaczynją się pokazywać nieśmiało, po kolei ale i tak mnie to cieszy ! jest pięknie

Moje roślinki 13:10, 27 mar 2012

Do góry
A to część mojej ekipy z kogutem Ferdynandem na czele (jeden z moich trzech facetów wśród tylu dziewczyn )

I kocur Węgielek,który po ogrodzie chodzi za mną jak cień

Moje roślinki 13:07, 27 mar 2012

Do góry
Tu widać między tulipanami jedną z moich szachownic cesarskich.W tym roku z jednej posadzonej cebulki są już dwie rośliny

I moje żurawki

Mój mały raj na ziemi :) 13:06, 27 mar 2012

Do góry
dziękuję Aniu !

a ja czekam na ciepełko już mój M wyciągnął leżaczek, fotele czekają na tarasie - tylko wciąż za zimno aby usiąść z kawką ...., a podobno w weekend ma nawet śnieg padać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies