Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:08, 01 maj 2012

Wczoraj ok 21wszej znów pstryknęłam parę fotek. Ale mam słabiutki aparat, słonko zachodziło a on już lampy błyskowej używał... trudno

Tulipany Carnival de Nice kwitną wszędzie Trudno je objąć...

Te w żwirku - zotały tylko żółte, białe przekwitły:

Hortensja Limelight ma sporo listków już. Mam tylko jedną duża, pozostałe 7 wzdłuż płotu jest maleńka. Ale te maleństwa zaskakująco dobrze sobie radzą

W warzywniku szałwia i coś jeszcze przyprawowego dobrze rośnie - zimę przetrwało

Pergole stoją, czekają na fasolę posiana, ma rosnąć

zbigniew_gazda 09:13, 01 maj 2012

Karolino świetny pomysł z pergolami na fasolę. Życzę dużych urodzajów.
majkel0326 09:19, 01 maj 2012

Karolinko,piękne masz te tulipany.Ja mam takiego aż jednego
popcorn 10:02, 01 maj 2012

Zbyszku dziękuję! Myślę że lepsze toto niż kije bambusowe, które po wichurze się poprzewracały w ubiegłym sezonie...
Ale nasion fasoli mi sporo zostało, kombinuje gdzie by tu je jeszcze wysiać Tylko kije bambusowe musiałabym dokupić i wiązać np po 3 ze sobą (na szczycie). Pyszna jest ta fasola - fioltowa, po ugotowaniu robi się zielona

Majeczko - dziękuję Dobrze że wszystkie są takie same, nie robią bałaganu
Agacia 12:21, 01 maj 2012

hahaha, Młoda świetna! Proszę więcej fotek z wygibasami, gęba sama się śmieje!

Rododendron - ojej! Ale to tak nagle, czy już po zimie tak wyglądał? Widzę, że kwitł przecież... edit: już doczytałam co napisała Bogdzia

Funkie na tarasie (obok drzwi i latarenki) - normalnie jeszcze żadne mi się tak nie podobały! Jaka to odmiana!? Fantastyczne połączenie kolorów!!

Jakbyś kupowała nową 'małpkę' to polecam Canona serii Ixus. I to wcale nie te najdroższe, za 500zł można kupić. Ja mam już drugi i ten starszy model robi wg mnie lepsze zdjęcia. Nowszy ma więcej ciekawych funkcji, ale np. gorzej łapie makro. Tak czy inaczej z obu jestem b. zadowolona. Miałam jeszcze Practicę i robiłam na Kodaku, ale Canony zdecydowanie najlepsze.
popcorn 20:31, 01 maj 2012

Agatko na życzenie:

Rh chyba do kosza Załatwiłam go nawozem, dałam zdecydowanie za dużo Inne nie ucierpiały, ale ten młody, podpędzony... w garażu wszystko było ok, dopiero jak go w ziemię wsadziłam... dzisiaj opadła mu połowa liści

Funkie na tarasie - gdzieś pisałam jaka to odmiana, muszę poszukać. Prince cośtam chyba... dam znać jeszcze. Też mi się podobają

Dzięki za info nt aparatu. Ten jest nowy, więc chwila musi minąć

pozdrawiam!!!

Dziękuję Krysi (Krys) za sadzonkę funkii, już w ziemi! I astry! Popikuję jutro
popcorn 22:33, 01 maj 2012

Rabarbar szaleje - w końcu się przyjął, może jakiś placek upiekę jak podrośnie?

Czosnkom schną końce liście, ale niedługo zakwitną

Z 25 cebulek szachownic kostkowanych tylko 2 wyrosły, a tylko jedna kwitnie - za to jak ładnie

Tawułki migiem wyrosły

Winorośle mają już zawiązki kwiatów

Funkie w donicy z bratkami szaleją

Bez lada dzień zakwitnie

Bieło-zielone funkie wychodzą

Klon palmowy ma już duże listki

dobrej nocy!
Agacia 23:03, 01 maj 2012

Na rabarbarotkę, moje ulubione ciasto (i dalej długo długo nic) mam przepis, chcesz czy może już masz?
popcorn 08:22, 02 maj 2012

Chcę! Mam na drożdżowe z rabarbarem i takie raz w roku robię
popcorn 10:55, 02 maj 2012

Wczoraj walczyłam z mniszkiem w trawniku. Usuwam jednak tylko część korzenia, żeby dostać się do całości musiałabym zniszczyć część trawnika... nie żeby było co niszczyć, ale i tak mi szkoda Mam nadzieję że jeśli mniszki odrosną to słabsze. Piątek - sobota planujemy kosić trawę po raz pierwszy. Rośnie, ale tylko miejscami, są jednak miejsca - łyse, suche placki z ledwo kilkoma źdźbłami przebijającymi się przez nie. Chyba dokupię nasion i tam podosiewam? Tylko najpierw trzebaby wydrapać starą do ziemi... zobaczymy czy mi się chce
Ale przynajmniej trawnik już nie kwitnie

Powoli 6 bukszpanów spisuję na straty. Suche. Te z obwódki, sadzone w sierpniu ub roku. Czas wybrać się do Tracza - Przemek Shrekol dał mi cynk że takie jakich potrzebuję są po 6 złotych. Tyle że mam tam kawałek i nie po drodze Ale się wybiorę - kiedyś

Dzisiaj biorę pół dnia wolnego, bo żywcem nie mam co robić. Skończyłam jakieś niedobitki, dokumentacji robić nie mogę bo nie mam dobrych plików... dostanę jutro, więc w piątek będę mogła się zająć.
Do 12 jakoś dociągnę i potem zabiorę Młodą wcześniej z przedszkola.