Dziś postęp w tworzeniu, udało mi się nanieść "coś" na wstępny szkic. "Mapka" oddaje wymiar działki i usytuowanie najważniejszych rzeczy - a więc dom, ścieżki, taras, studnie, szambo, kompostownik. Dodałem też płot lemelowy (kratkowany), który będzie ciąnął się przez cała długość podjazdu (wytyczony pas o szerokosci 60cm) i dodatkowo oddzielał podjazd od dalszej części ogrodu. Podobnie będzie osłonięty śmietnik i niewykluczone że puszczone na nim jakieś pnącza, ale to plany przyszłościowe.
Szkice wyglądają nastepująco:
i
W odbu przód jest nieco inny - jeszcze sie nie zdecydowałem do końca jaki kształt będzie miał, ale chciałbym aby miał coś w postaci cisów - kule, stożki itp rzeczy. Do tego jakies "fajne zdobiące drzewko" . Pomiędzy tarasem a płotem żywopłot z cisa. Tył ogrodu w obu przypadkach jest takie same. W lewej części umieściłem kompostownik, przed nim jest szambo i wkomponowany warzywnik, a na samym dole będzie rabata. Dodatkowo szambo zasłoniętę będzie drewutnią (wys. max 1-1.2 m i dł około 3 do 3.5 metra). A te dwa niebieskie kółka: lewe to część ogniskowo-grillowa; prawe - część zabawowa.
Za domem obok tarasu wymyśliłem kolejna rabatę.
Pytanie moje takowe z prośbą o sugestie i ewentualne póżniejsze uzytkowanie - czy lepszy przed(o)gródek 1 czy 2? I gdzie ewentualnie mogłyby byc drzewa owocowe...