Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju 12:34, 23 mar 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za życzenia, no i do ogrodów kochani żeby w tym roku wszystko nam dobrze rosło jak ta wczorajsza sadzonka mojego bukszpaniku
życzę milego dnia, będę wieczorem
Ogródkowe perypetie:) 12:31, 23 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)
A to coś mi chyba zmarzło..

To jest irga. Nie zmarzła. Wypuści nowe listki. Nadetnij gałązkę i zobacz czy w środku płyną soki (powinna być zielona).
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 23 mar 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Fotki mojej wczorajszej pracy - zasadzone dwadzieściakilka cisów Jeszcze niecałe 50 przede mną
Będą podsadzone pachysandą (runianką japońską), a w słońcu czymś innym - jeszcze nie wymyśliłam czym...

Karolina a co ile sadziłaś cisy ? czy podsypiesz je kora ? a gdzie kupujesz runianke japońską ja tez potrzebuję jej duzo
Ogród - pomoc w tworzeniu 12:27, 23 mar 2012

Do góry
Dziś postęp w tworzeniu, udało mi się nanieść "coś" na wstępny szkic. "Mapka" oddaje wymiar działki i usytuowanie najważniejszych rzeczy - a więc dom, ścieżki, taras, studnie, szambo, kompostownik. Dodałem też płot lemelowy (kratkowany), który będzie ciąnął się przez cała długość podjazdu (wytyczony pas o szerokosci 60cm) i dodatkowo oddzielał podjazd od dalszej części ogrodu. Podobnie będzie osłonięty śmietnik i niewykluczone że puszczone na nim jakieś pnącza, ale to plany przyszłościowe.
Szkice wyglądają nastepująco:

i

W odbu przód jest nieco inny - jeszcze sie nie zdecydowałem do końca jaki kształt będzie miał, ale chciałbym aby miał coś w postaci cisów - kule, stożki itp rzeczy. Do tego jakies "fajne zdobiące drzewko" . Pomiędzy tarasem a płotem żywopłot z cisa. Tył ogrodu w obu przypadkach jest takie same. W lewej części umieściłem kompostownik, przed nim jest szambo i wkomponowany warzywnik, a na samym dole będzie rabata. Dodatkowo szambo zasłoniętę będzie drewutnią (wys. max 1-1.2 m i dł około 3 do 3.5 metra). A te dwa niebieskie kółka: lewe to część ogniskowo-grillowa; prawe - część zabawowa.
Za domem obok tarasu wymyśliłem kolejna rabatę.
Pytanie moje takowe z prośbą o sugestie i ewentualne póżniejsze uzytkowanie - czy lepszy przed(o)gródek 1 czy 2? I gdzie ewentualnie mogłyby byc drzewa owocowe...
Nasz mały raj na ziemi :) 12:19, 23 mar 2012

Do góry
Udało się mi przesadzić canny
Zobaczcie jak już podrosły

Ogrodnik mimo woli 12:18, 23 mar 2012

Do góry
I pracusie...... ostatni pracuś wkłada te zdjecia i bierze się za robotę Dziekuję tym co obejrzeli moją dzisiejszą sesję fotograficzną

Hirutkowy raj:)) 12:17, 23 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A oto bateria do wsadzenia w sobotę o ile jeszcze coś nie dokupię

Ten ilex to nie Golden Gem, nie jest to nawet Ilex crenata tylko Ilex aquifolium.
Zobacz obrazki

Danusia wielkie dzieki :* a aa coś mi nie grało ,ale ogrodnik wmawiał ,że to Ilex crenata Golden Gem a dopiero po popatrzeniu w domu miałam wątpliwości ech całe szczęście ,że kupiła tylko dwie sztuki
Ogrodnik mimo woli 12:16, 23 mar 2012

Do góry

Ogrodnik mimo woli 12:14, 23 mar 2012

Do góry
I jeszcze inne pismo obrazkowe:

Ogródek Hanusi po zimie 12:13, 23 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A krokusy szaleją.......

Haniu oniemiałam z zachwytu pozdrawiam wiosennie
Ogrodnik mimo woli 12:11, 23 mar 2012

Do góry
A ja rozkoszuję się moimi krokuskami Wiem, wszycy już je macie.... ale tego kwiecia nigdy dość
Zamiast gadania moejgo bedzei pismo obrazkowe..bo pora nastałą na prace ogrodowe, a nie ogrodowiskowe

Ogródkowe perypetie:) 12:11, 23 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Narysowałam coś w rodzaju planu rabat .....

Moja propozycja to murek tak na 50cm - w to miejsce można dosypać ziemi i wówczas zniwelujesz stomość skarpy. Wówczas możesz posadzić rośliny szpalerowe dla przysłonięcia sąsiedztwa ....

Sylwia, plan zostanie taki chyba jak rysowałam. W prawym górnym rogu musi być warzywniak, to jedyne miejsce. Potem róże.. i dalej będą Rh, śliwa wiśniowa i coś dużego w rogu tak jak narysowałaś.
O kole żwirowym myślałam, ale żwirek odpada, może jak dzieci podrosną.
Murek jest tak właśnie na ok. 50 cm, może tego nie widać ale jest.

Ogród na skraju sadu 11:56, 23 mar 2012

Do góry
Nesko, piękne te twoje dekoracje, nie potrafię tak robić ale dostałam robione tą techniką jajko i drzewko szczęścia od zaprzyjaźnionej dziewczyny

jak obejrzysz usuń
Nasz mały raj na ziemi :) 11:40, 23 mar 2012

Do góry
W naszym mini sadzie dosadziliśmy jeszcze gruszkę Klapsa i czereśnię

Warzywnik przygotowany na sadzenie ale u nas jeszcze za wcześnie... W nocy przymrozki.... Świerki serbskie, które kupiliśmy okazyjnie chyba troszkę przemarzły... Zobaczymy...

Mój M. spróbował po raz pierwszy zaszczepić jabłonkę Ciekawe czy się mu uda Jak tak to będziemy mieli dwie odmiany na jednym drzewku Duża oszczędność miejsca

Crocus - krokus (szafran) 11:35, 23 mar 2012

Do góry
Crocus Ard Schenk

Crocus Romance
Crocus - krokus (szafran) 11:34, 23 mar 2012

Do góry
Witajcie wiosennie, trochę krokusów z mojego ogródka

żółte to Crocus Romance (trochę je przymroziło)

białe to Crocus Ard Schenk
Nasz mały raj na ziemi :) 11:25, 23 mar 2012

Do góry
Z ziemi wychodzą liliowce

Rozchodniki też pokazują już śliczne młode przyrosty

Hortensja którą dostałam w zeszłym roku od Teściowej pięknie się przyjęła, ale niestety w tym roku nie zakwitnie bo wszystkie zeszło rocznie pędy poobgryzane przez zająca chyba, bo tylko on może przejść przez ogrodzenie z przodu domku.... Chyba że to sprawka Soni

Co jakiś czas pojawiają się też pojedyncze kwiaty pierwiosnka

Mój ogród :) 11:17, 23 mar 2012

Do góry
Dzisiaj na niektórych tujach zauważyłam takie ciemno szare końcówki. Co to może być ???
Czy to jest objaw jakiejś choroby ? Dla ułatwienia pokażę jak taka gałązka wygląda ...

Nasz mały raj na ziemi :) 11:17, 23 mar 2012

Do góry
Piękna pogoda sprzyja pracom na zewnątrz. Udało się nam wygrabić trawnik, poprzycinać wrzosy, część z nich niestety chyba wymarzła ale połowa ma się całkiem dobrze. Na razie nie będę ich ruszać, może odbiją.

Przycięłam też trawy i zrobiłam porządek na rabacie przy studni... Tyle udało się zrobić z dzieciakami...

Znalazłam pierwsze oznaki wiosny

Troszkę nieśmiało ale pokazują już główki

Cieszę się bardzo

W cieniu - zacieniona 11:12, 23 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

ale pięknoty Bogusiu

Ale szkółka niedzielna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies