Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

IPM Essen 2012 12:48, 29 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Red Bentley

Fado

Suez

Mnie zauroczyły róże SUEZ, i nie tylko. Dziękuję Danusiu.
Obrazki włoskie 'Marmoratum' syn. 'Pictum' (Arum italicum) 12:30, 29 sty 2012

Do góry
Wymaga stanowiska półcienistego do cienistego. Kwitnie IV - V. Kłosy z jagodami, które czerwienieją i pozostają po uschnięciu liści, są może ważniejszą ozdobą niż liście. Przynajmniej u mnie, sąsiedzi dopytywali się często "a co to?"
Jesienią wyrastają nowe liście, które zimują. Rozmnażanie przez podział bulw w czasie spoczynku a u gatunku też przez nasiona. U mnie, jak widać rośnie między paprociami.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 12:28, 29 sty 2012

Do góry
A ja mam pytani dotyczące możliwości cięcia cyprysika „Elwoodi„.
Mam posadzone dwa w ogrodzie i przyznam, że nie bardzo podobają mi się takie rosnące jak im natura przykazała. Oglądając różne Wasze ogrody widziałam, że cięcia iglaków potrafią zdziałać cuda. Czy mogę uformować również mojego „Elwoodi„? Ma ok.40 cm wys. i rośnie jak krzew. Najchętniej formowałabym z niego kulkę na pniu. Dałoby się to zrobić?

Po lewej stronie jeden z nich

Ogród irci 12:16, 29 sty 2012

Do góry
Na północy też zaczęła się zima...

a wydawało się, że wiosna tuż, tuż...

Kubusiowo 12:09, 29 sty 2012

Do góry
Gosik nie zaglądałam jakiś czas i przegapiłam Twoje urodzinki....
Ale już się poprawiam!
Spełnienia marzeń i dużo zdrówka i sił żeby troszkę pomóc tym marzeniom...
BUZIALE!!!

W prezencie przynoszę dyniowe kwiatuchy

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:01, 29 sty 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Witajcie, ale mi miło! Oby jeszcze trochę takich setek przed nami - żeby ogród się rozwijał czekamy na wiosnę!

u nas dzisiaj rano było minus 12... kupiłam sobie dzisiaj ciemiernik (5ty z kolei, Helleborus Niger). Śliczny, kwitnący.. wniosłam go do domu i stwierdziłam że głupota straszna, bo co niby mam z nim zrobić? W domu zmarnieje, w ziemię nie wsadzę bo zmarznięta na kość... i stoi owinięty w tekturę i folie, okutany, na tarasie - kwiatka nie widać, tylko jakiś pakunek... Moze jutro uda mi się wygrzebać dziurę w ziemi, zasypię ogrodniczą, ale też okrytego zostawię, bo zimno straszliwie... a on pewnie ze szklarni... głupota
pozdrawiam Was serdecznie

Ja też kupowałam ciemiernik o tej porze. Był oczywiście ze szklarni. Stał całą zimę w miszkaniu i pięknie kwitł. Wiosną przesadziłam do ogrodu i tam ma się dobrze już drugi sezon.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 11:55, 29 sty 2012

Do góry
Wiesz Sebek, całkiem fajnie może wyglądać jako soliter. Ma niezwykle ozdobne liście, no i z okien mogłabym go podziwiać, kiedy przybiera cudne, jesienne barwy.

Myślałam też , żeby gdzieś włączyć go z innymi.

Może przy ścianie domu...

...albo na tle ścianki tarasu.....

.Ale jak na razie, to myślę i myślę....

To właśnie tu 11:43, 29 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja mam tylko te najprostsze

Ja też je mam . Były tymi pierwszymi i bardzo je lubię.
Bogdziu, Jolu, Aniu, Sebku , zapraszam ponownie.

Ruffed Storm

Baja
Ogród Ewy :) 11:35, 29 sty 2012

Do góry
madlen napisał(a)
Proszę opowiedz jak kwitnie Mary Rose.? Masz posadzony szpaler niedaleko tej ławeczki i chyba tylko masz tam je, jak długo masz taki piękny efekt?

Mary Rose, jest różą która pierwsza pokazuje kwiaty w moim ogrodzie, jest to często 2 ga połowa maja, to zdjęcie róży z 17 maja. Kwitnie u mnie w 3 rzutach, kończy kwitnąć wraz z przymrozkami. Każde kwitnienie jest bardzo długie. Jednak kwiaty nie są zbyt trwałe., jest ich mnóstwo, ale szybciutko opadają, w ich miejsce pojawiają się nowe. Prawnik przy krzewach zasypany jest płatkami.

( 17 maj)

Pogaduchy skowronków 11:30, 29 sty 2012

Do góry
Ja dzisiaj jak zobaczyłam o 7.00, że na termometrze - 23 C, to szybciuteńko się ubrałam i naszykowałam ptakom śniadanie. Dostały: płatki owsiane, kaszę jaglaną, ryż i potłuczone ziarna orzechów włoskich, a to wszystko zatopione w topionej słoninie. Trudno opisać co się działo na ganku. Najlepsze były moje koty, które siedziały na parapecie i przez szybę oglądały biesiadników. Pewnie koty dostały nerwicy.

Tak wczoraj zachodziło słońce.

To właśnie tu 11:23, 29 sty 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Też Cię wzięło na liliowce?

Lepiej nie dopytuj na ile mnie wzięło

Ogród Ewy :) 11:12, 29 sty 2012

Do góry
Wracając do opowieści ogrodowych, pokażę Elmshorn, róża piękna trochę kłopotliwa, okropnie kolczasta, łapiąca mączniaka, co rzadko zdarza się w moim ogrodzie, podatna też na czarną plamistość. Nie mam jej już w ogrodzie, powędrowała do sąsiadki

Wspomniana wcześniej Iceberg

Pięknie pachnie, miodowo, u mnie jednak przemarza trochę co zmusza mnie do niskiego przycięcia po zimie, dzięki temu tworzy zwarty, kwitnący od dołu krzew. Łapie ją też plamistość, jednak rekompensuje to, nieprzerwanym kwitnieniem od wiosny do przymrozków, ma tylko 3 tygodniowe przerwy między kwitnieniami.

Kubusiowo 11:12, 29 sty 2012

Do góry
Ela dziekuję bardzo

Wczoraj zjechała rodzinka na moje urodziny Wiedzą przecież żem zakręcona ogrodowo więc prezenty ogrodowe Cieszę się niezmiernie.

W piątek zadzwoniła do mnie moja Ciocia i pyta mnie przez telefon "słuchaj co to jest umbrafrajera"?, zgłupiałam.... Ona mi na to, że moja mama mówiła coś o liście i że tam jest taka pozycja... Parsknęłam śmiechem, że aż mi telefon wypadł

A to niektóre z upominków pochwalę się a co!

Piekna kartka od mojej Mamy i Babijki (oczywiście z "wkładką" coby lista się mogła zrealizować )

Książki o Teściów

...no i oczywiście koperta od Cioci i Wujka na "umbrafrajere" hahahahha

A mój stroczyk zrobił mi frajdę i własnie zaczyna kwitnienie

To Phalaenopsis Mini Mark

Ogród w Tarnowie 10:47, 29 sty 2012

Do góry

Witam jaka roślina jest na 1 zdjęciu - ten żółty iglak
Ogród Ewy :) 10:14, 29 sty 2012

Do góry
Ewuś pokarz mi tą pergolkę dopóki nie ma róż na niej

Moje storczyki 09:57, 29 sty 2012

Do góry
Haniu - właśnie ostatni z mojej kolekcji wygląda tak jak Twój

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:18, 29 sty 2012

Do góry
Karolinko - gratulacje setkowe również. Samych sukcesów życzę.

Ogródek Hanusi po zimie 07:38, 29 sty 2012

Do góry
O ,Ania w rozjazdach!
Trzeba pusty dom ogrzać,żeby rury nie popękały......W taki mróz wszystko możliwe!
Przyjemnego pobytu i odwiedzin zimowego ogrodu.Tylko co pod śniegiem można zobaczyć?

A u mnie wczoraj pod blokiem rejwach na rajskiej jabłonce, z jabłuszkami jak perełki.

Stado kwiczołów posilało się przez cały dzień,na deser poprawiając żółtym rokitnikiem.Niestety z komórki ,to żadne zdjęcia,więc nawet nie schodziłam na dół.Martwiłam się ,że tyle dobra się zmarnuje,a tu proszę.Przyszła i na tę spiżarnię pora.Wystarczyło trochę śniegu i mróz i stołownicy nie próżnują!
Jarzębina już bez koloru,a rokitniki jabłonki tez pomału go tracą!

Muszę kupić baterie do aparatu.Może choć jedno pamiątkowe zdjątko uda się jeszcze cyknąć?

Pogaduchy skowronków 07:22, 29 sty 2012

Do góry
Hej! Skowronki! Balowaliście wczoraj? Wstaje dzień!
Miłego życzę!
U mnie na minusie SZÓSTKA! Czyli jakby zelżało........
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 07:18, 29 sty 2012

Do góry
Joanko! Cierpliwości i wytrwałości!Jestem z Tobą w tych ciężkich chwilach! Pozdrowienia dla M.On,to dopiero musi przeżywać ten stan zdrowotny swojego ojca.....
Życzę poprawy zdrowia.
Mam nadzieję,że w końcu będziesz miała chwile odsapki!Kwiatki dla Ciebie.Tegoroczne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies