Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dolina Tęczy 21:04, 08 sty 2012

Do góry
Epodlas - dziekuję za miłe powitanie I całkowicie się z Tobą zgadzam w sprawie ogrodu i fotografowania !

Mnie dziś ogród natchnął wiosennie - tyle roślinnych nosów wyściubionych z ziemi

Do pokazania zostało mi jeszcze trochę - więc zaczynam od rabaty za domem - tam znajduje się plac zabaw moich sikorek - rabata okala działkę, zamierzeniem bylo zrobienie tam leśnego zagajnika, nasadziliśmy więc sporo iglaków - rabata powstała w ubiegłym roku, więc większośc roślin jest młoda, choć są i takie, które rosną już 3-4 lata, tylko były wtykane w trawnik

Na jesieni wsadziłam tam kilka sztuk wrzosów i barwinek w nadziei, że zadarni trochę, bo nie mam sily walczyć z chwastami, które nasiewają się od pola - a włókniny nie lubię :/

Jak pisałam w tej części znajduje się plac zabaw i królują tam Nasze Córy

Ja jednak w tym roku planuję tam ( w słoneczny róg, który widać na pierwszym zdjęciu) wstawić warzywniakowe koryto i spróbować pobawić się we własne nowalijki

A jak już dzieciaki znacie to poznajcie i nas - główna pomysłodawczyni i główny wykonawca

Ogród w Alei Lipowej... 20:50, 08 sty 2012

Do góry
tak kwitł u mnie grudnik

Mój kawałek raju 20:48, 08 sty 2012

Do góry
Jestem zdrowa i nic mi nie jest, musiałam zrobić kolację U Marysi Kalinowskiej śnieg, a ja wczoraj zebrałam całą beczkę deszczówki do podlewania domowych bo u mnie wiosennie rozmawiałam z przyjaciółką z Niemiec u nich kwitną forsycje koreańskie, śnieżniki i krokusy i jedna róża jej zakwitła w ogrodzie
Wielkanoc 2011
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:18, 08 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Pod hortensjami pachysandra - ok, ale rogownica - nie
Kosaćce za lawendą też nie. Raczej coś żółtego nawet Ilex c. GG.

Ostróżki koniecznie ciemny granat, a jeśli chcesz malwy - to białe, Dałabym bez malw. Kolor ostróżek będzie doskonale współgrał z pomarańczowymi kannami. Różowe obok pomarańczowego - nie będzie dobrze.

Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:11, 08 sty 2012

Do góry
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Rododendronowy ogród. 20:09, 08 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Pan zięba śpiewa i patroluje swoje terytorium

Jaka szkoda, że do mnie nie zawitał.
To właśnie tu 19:37, 08 sty 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)
Naprawdę nie wiem ? Czy ich widok ma mnie cieszyć, czy też nie .

Nie do wiary że takie duże juz urosły, musisz miec tam zacisznie. Pewnie że się ciesz bo drugi raz w tym roku i tak nie zakwitną niezależnie czy mróz bedzie czy nie. W telewizji powinnaś pokazac.
Berberys - Berberis 19:31, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Harlequin

Danusiu czy wiesz że takie harlekiny wyszły mi siwki z green carpet
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:29, 08 sty 2012

Do góry
Oto co wymyśliła Danusia. Pięknie to wygląda, ale mam wiele rozterek. Jeśli ktoś może pomóc zapraszam do wątku w projektowaniu ogrodów.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1359-przedogrodek-agniechy973?page=3#post_26

Narysowałam rysunek poprawiony z naniesioną wersją Danusi. Proszę o podpowiedzi gdzie czym podsadzić a gdzie ma zostać kamyczek?

Przedogródek Agniechy973 19:11, 08 sty 2012

Do góry
Rozrysowałam wersję Danusi bez poprzednich linii. Bardzo proszę o pomoc w obmyśleniu nasadzeń. Dodałam więcej szczegółów, tj. okna, studzienki. Dorysowałam resztę domu, ponieważ myślę, że na tym etapie trzeba przynajmniej zaplanować linie rabat dookoła domu aż do tarasu.

Jeśli chodzi o wersję rozrysowaną przez Danusię pomóżcie mi zdecydować o nasadzeniach w poszczególnych płaszczyznach. Jeśli Sebek dobrze rozszyfrował ciurkadełko, to myślę, że wokół niego na pewno mamy żwirek. W tej chwili na całej przestrzeni pomiędzy chodnikiem a drogą dojazdową jest wysypany kamień. No właśnie nie jest to drobny żwirek tylko kamienie jasnego koloru.

Czy ktoś ma ochotę pokolorować? Albo podpowiedzieć kolory i rośliny?

Pogaduchy skowronków 18:55, 08 sty 2012

Do góry
Bardzo blisko, następne.

Hirutkowy raj:)) 18:47, 08 sty 2012

Do góry
Byliśmy dzisiaj na działce ,prawie wiosna.Krokusy,tulipany,hiacynty,żonkile zaczynają już sie wybijać
Nie będzie zimy ,Hiro gubi sierść to znak ,że mu za gorąco i nie przewiduje zimna

Berberys - Berberis 18:36, 08 sty 2012

Do góry
Orange Rochet jest piękny

To właśnie tu 18:31, 08 sty 2012

Do góry
Naprawdę nie wiem ? Czy ich widok ma mnie cieszyć, czy też nie .

Po prostu ogród... 18:24, 08 sty 2012

Do góry
Moja ulubiona Juanita

i jeszcze raz Golden Sunset
Różane wspomnienie lata 18:21, 08 sty 2012

Do góry
madlen napisał(a)
Ja też spróbuję wkleić wspomnienie mojego różanego tarasu i pięknych letnich chwil

Klimaty jakie lubię. I cudowne róże.
Czekam na ukazanie i innych zakątków.
Po prostu ogród... 18:16, 08 sty 2012

Do góry
Golden Lights

Feuerwerk

Soir de Paris (niesamowicie pachnie)

Sunte Nectarine

W ogródku Ani 18:11, 08 sty 2012

Do góry
Sadziec plamisty jest trochę niższy od purpurowego.

A sadziec konopiasty się rozsiewa.

W ogródku Ani 18:04, 08 sty 2012

Do góry
Jeszcze jedna roślina należąca do gigantów,

Sadziec purpurowy

Po prostu ogród... 18:01, 08 sty 2012

Do góry
Azalie z mojego ogródka:

Golden Sunset

Cannon's Double

Klondyke

Schneegold

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies