Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

aga_pe 11:00, 01 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)

Dziewczyny doradźcie co posadzić na podmokłym gruncie za płotem. Myślałam o sosnach aby wypiły wodę? Swierki serbskie za drogie, tuje za wolno rosną?

Jeśli mogę coś doradzić to Serby w wilgotnej glebie nie wytrzymają. Sprawdziłam u siebie

To szukam zatem dalej, wszelkie sugestie mile widziane

a.... to u mnie też padną. Mam ten sam problem
Madzenka 11:13, 01 kwi 2012

Dziewczyny wszystkim dziękuję za odwiedziny w niedzieeny poranek. U mnie już taka nowa tradycja wiosenna powstała, rano Maja w ogrodzie i śniadanie, kątem oka czytam ogrodowisko, potem od 9:00 na tenisie konserwuję ubytki w kręgosłupie powstałe dzień wcześniej w ogordzie Potem sobie wracam na ogrodowisko i piję kawkę. Och jak przyjemnie.....
Zdjęcia zrobiłam za chwilę wszystko wkleję
U nas trochę mniej wieje, słonce na przemian z deszczem ze śniegiem i przenikliwe zimno....
Madzenka 11:24, 01 kwi 2012

Szpaler bambusowy od strony ulicy - niestety widok psują materiały budowlane do ściany wodnej

Wiatr je wygina, ale w maju trochę je przytnę na wysokość

I widok od strony domu
Madzenka 11:26, 01 kwi 2012

Magnolia gwiaździsta rozchyla pąki, czy ją okryś na noc? Przez 3 lata nic z nią nie robiłam poza nawożeniem i słabo kwitła. Jak teraz ma tyle pąków to może w mroźną noc o nią zadbam?
marzena 12:58, 01 kwi 2012

Marzenko, no bardzo interesująco, oryginalnie i pięknie u Ciebie, gabiony, bambusy itd a zaczęło się od niesztampowego domu !
no, nieźle się tez napracowałaś z tym wszystkim...
Sebek 13:05, 01 kwi 2012

Świetnie wyglądają te bambusy A magnolię bym okrywał w razie przymrozków...
Madzenka 13:40, 01 kwi 2012

Sebek napisał(a)
Świetnie wyglądają te bambusy A magnolię bym okrywał w razie przymrozków...

Sebek zatem magnolię dzisiaj opatulę.
Bambusy będą dopiero fajne jak je przytnę i wyeksponuję łodygi oraz gdy się rozrosną w calych kwaterach za rok pewnie już będa rosły jak szalone chyba że zimą wymarzną......
Madzenka 13:41, 01 kwi 2012

marzena napisał(a)
Marzenko, no bardzo interesująco, oryginalnie i pięknie u Ciebie, gabiony, bambusy itd a zaczęło się od niesztampowego domu !
no, nieźle się tez napracowałaś z tym wszystkim...

Marzenko skoro nie ma widoków takich jak ty to musze innymi elementami nadrabiac
Madzenka 13:43, 01 kwi 2012

Wieloszka napisał(a)
A ja nie obejrzałam Mai, bo mi dzieci telewizor okupują . Ale za to nadrabiam zaległości w wątkach. Dolnoślązaczki twarde są, żadna pogoda im nie straszna, Ty też wczoraj się napracowałaś, tym swoim ADHD mogłabyś obdzielić parę osób, nie dziwię się, że M. nie może za Tobą nadążyć .

Agnieszka wiesz, ze wszystkie odcinki moźesz w necie obejrzeć?
Madzenka 13:49, 01 kwi 2012

Joaska napisał(a)
Marzenko,
mam pytanie czy w jakis specjalny sposób zabezpieczyłaś miejsce dla bambusów przed ich inwazyjnością (blokady dla korzeni??) bo ja sie tego bardzo w bambusach boję że jak się toto rozpełźnie to sobie nie dam rady. Cyknij kilka fotek bambusom jak wyglądają

Joaśka nawet barierę kupiłam. Ale jak zaczęliśmy wykopywać ziemię pod bukszpany, w tych wąskich paskach między podjazdem! to się okazało, że brukarze poszli na łatwiznę i po całości posypali kruszywem i podsypką. Tylko tam gdzie ich przypilnowałam było więcej ziemi niż kruszywa. Mój M caly dzień spędził na wyciaganiu tego kruszywa to nei mialam sił go jeszcze z ta barierą męczyć. A jej założenie nie jest proste bo jest twarda jak blacha. Jak mi zaczną przechodzić przez to kruszywo i rozwlać podjazd to zamówię firmę, ktora to założy. Ale może to kruszywo granitowe z obu stron troche je powstrzyma i będą wyłazić na wierzch. Zobaczymy, kupiłam bamabusy dzrewiaste, ktore są bardzo ekspansywne. W ogródku bym się nie odważłyla ich bez bariery posadzić ale liczę, ze granit ni jest ich żywiołem. Bariera póki co idzie do garażu a ja planuję w przyszlości bambusami wszystkich obdzielać