Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Mala_Mi 10:27, 01 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Będziecie wtedy na 4 ręce pisać

Wiem że czeka na mnie piękny wiersz Zbyszka ale jak nie b edę po kolei odpisywac to znów się pogubie i niektórzy pomyslą że mi na nich nie zalezy a tak absolutnie nie jest.

Aniu jak nam się nie udało tak pisac to z innymi pewnie będzie tak samo.

Trudno ...... ogrodowisko poczekało chwilke dłużej na relację....... napięcie urosło....było ciekawiej
Za to teraz mają dwie wersje spotkania , a tak by mieli jedną ustaloną wspólnie
U mnie dziś snieżyca i bialuśko.....zaraz pójdę lepic bałwana
hanka_andrus 10:31, 01 kwi 2012

Bożenko.ja też zaczynam czytanie od dołu i po kolei.Tak wygodniej.
Pozdrawiam.
Bogdzia 10:32, 01 kwi 2012

jotka napisał(a)
Bogdziu, zimnica dziś okrutna, więc rękaw długi

Jolu ja wogóle od urodzenia jestem zmarzlak. U mnie wczoraj było tak.

a dziś jest tak.

ale ten śnieg i tak zimy spowrotem nie sprowadzi i to jest najwazniejsze. Pozdrawiam.
Bogdzia 10:33, 01 kwi 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Ja dopiero wieczorem mogłam usiąść do komputera i nie mogę nadążyć, tyle tu się dzieje. Obejrzałam zdjęcia, które wstawiła Ania..... zgadzam się z jej opinią całkowicie.... Twój ogród prezentuje się super o każdej porze roku Bardzo sympatyczne z Was dziewczyny

A ja akurat poszłam spac jak Ty przyszłaś. Pozdrawiam Agnieszko.Tu sympatycznych dziewczyn nie brakuje i Ty tez jesteś tego przykładem.
Bogdzia 10:37, 01 kwi 2012

ircia napisał(a)
Poczytałam o Waszych spotkaniach Szkoda, że ode mnie tak daleko

Irenko wszystko ma dobre i złe strony . Zła to na pewno to że nie możesz sie z nami spotkac a dobre jest to ze mozesz nam pokazywac piekno Danii a dla Ciebie np to ze masz poidełko a my nie mamy gdzie kupic. Ja zawsze mam te poidełko w głowie ale moja zazdrosc nie jest zawistna tylko motywujaca.
Pola 10:37, 01 kwi 2012

Chciałam zapytać fachowca od różaneczników, czy są jakieś zasady przy sadzeniu większych okazów myslę nad przysłonięciem widoku pod werandą i zastanawiam się czy to dobry pomysł. Co sądzisz Bogdziu zdj. w moim wątku?
Bogdzia 10:38, 01 kwi 2012

Yen napisał(a)
Bożenko, bardzo dziękuję za zaproszenie. Czuję się zaszczycona . Dopiero pierwsze kroki na Ogrodowisku, ale tu wszyscy tacy mili...no teraz to sie ogólnie podlizałam. Jak się uda to biorę dwa aparaty foto, na wszelki wypadek

Ciesze sie ze przyjedziesz.
Bogdzia 10:41, 01 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko Gaś strzyże azalię japońską na żywopłot.... Na wzór japońskich ogrodów. Przycinalaś kiedykowiek azalie ?

Jego ogród jest bardzo blisko ode mnie jakieś 3-4 km ale nie byłam w nim .Jakbyscie chcieli to jak będziecie u mnie mozna by się do niego wprosic tylko trzeba by się wczesniej umówic. Ja azalii nie ścinam bo wtedy nie kwitną. Słyszałam juz wczesniej że Japończycy wolą ciąc niż miec kwiaty ale ja odwrotnie do nich wole kwiaty.
ana_art 10:43, 01 kwi 2012

w "Maji" byla własnie informacja, że można obejrzeć ogród wcześniej umawiając się
Bogdzia 10:45, 01 kwi 2012

Jagna napisał(a)

Przepiekny ogród. Az dziw, że trafiłam dopiro dziś. I zazdroszcze spotkania i już czekam na relację z maja.
Jeśli mogę dopytać; potrzebuję Rh biały, fioletowy i różowy do ogrodu w którym jest mnustwo słońca. Jakie odmiany powinnam wybrac?

Biały może byc Album novum-wysoki lub Eskimo lub Cuningham's White. Fiolet:blutopia,lub Catawbiense Grandiflorum lub Lee's dark purple i różowy moze byc Haaga, lub Helsinki University lubPohjola's Daughter lub Roseum elegans.Te które pogrubiłam lepiej by jednak było żeby były trochę miedzy krzewami by przez częsc dnia miały troszke cienia.

Bogdziu bardzo dziękuje. Te które potrzebują lekkiego osłaniania też w kilka miesc mogę dac. Ponieważ dopiero zakładam ogród to wsadzę je w osłoniete miejsce, takie niewielkie a za rok jak juz moje świerki będa na swoim miejscu przesadzę.
Niestety teraz u mnie sa miejsca gdzie jest jak na patelni.
Mam kuzynke mieszkająca niedaleko która rośnie w lesie, i jej Rh rosna jak na drożdzach. Rh kupiony za 9 zł w Biedronce do jesieni był 3krotnie większy. Jednak te rośliny wiedzą gdzie im najlepiej. A ja muszę sobie radzić inaczej, zatem jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówkę.

Wszystkie rh bedą rosły szybciej w cieniu chociaz niezbyt głębokim bo w głebokim chorują i dużo gorzej kwitna. Masz rację mozna spokojnie nawet trzy lata podhodowac rh w cieniu i przesadzic potem i ma sie o wiele większy krzak.