Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 21:06, 11 sty 2012

Do góry
Nic się u mnie ciekawego przez te ostatnie cztery dni nie działo.
Jednak dwa storczyki zrobiły mi niespodziankę, wczoraj jeszcze w pączkach a dziś już wyglądają tak:

Ten storczyk bardzo mnie ucieszył, bo ratowałam go przed zmarnowaniem.
W takim stanie go dostałam, z tym że ten najmłodszy liść wyrósł już u mnie!

Drugi ma tego samego koloru kwiaty, dostałam go dwa lata temu w prezencie
Wizytówka - Ogród w Tarnowie 20:55, 11 sty 2012

Do góry
Jesień
To przedłużenie lata w ogrodzie. O tej porze królują wrzosy,hortensje i przebarwiające się liście i igły.
Dnia zaczyna ubywać, szybciej zapada zmierzch a oświetlenie ogrodu włącza się wcześniej nadając mu osobliwy urok.

Pikowanie siewek 20:50, 11 sty 2012

Do góry
Wiem coś o tym

W tym roku odpuszczę chyba sobie tą zabawę

Pikowanie siewek 20:43, 11 sty 2012

Do góry
Przy okazji pikowania niektóre rośliny uszczykujemy czyli urywamy paznkociami delikatnie wierzchołek. Wtedy rośliny zaczną się krzewić i będą miały więcej kwiatów.

Np. robiłam to u dalii karłowych.

Pikowanie siewek 20:35, 11 sty 2012

Do góry
Różne rośliny balkonowe kwitnące. Po wysiewie, przed pikowaniem

Po pikowaniu. Z lewej aksamitka

U Przemka w ogrodzie. 20:33, 11 sty 2012

Do góry
Aniu ta jabłoń nie zajmuje dużo miejsca, a jest prawdziwą ozdobą

To na zakończenie przeglądu moich klonów
Acer palmatum "Bloodgood" pięknie wybarwione liście nie zieleniejące nawet w cieniu, niestety mocno uszkodzony przez majowe mrozy a potem za dużo wilgoci w minione bardzo deszczowe lato i klonik padł nie są to jednak łatwe rośliny w uprawie

Drugi mój palmowy to "Garnet"
ten póki co ma się dobrze mam nadzieję że się zadomowi i bedzie rósł.

Trawy sucholubne 20:32, 11 sty 2012

Do góry
Corynephorus canescens - szczotlicha siwa

Konkurentka dla kostrzew, którą bez problemu można sobie wybrać samemu - mniej lub bardziej niebieskawą - nawet nazwać i mieć swoją odmianę. Każda z siewu jest niepowtarzalna
Gdzie szukać - pobocza suchych dróg, nasypy kolejowe, stare żwirownie. Tam, gdzie nic nie chce rosnąć powinna być szczotlicha.
Pikowanie siewek 20:30, 11 sty 2012

Do góry
Pikować można petunie, begonie, pelargonie, sałatę a nawet pomidory i ogórki.
Pikowanie dotyczy roślin rozmnażanych generatywnie, czyli przez sianie nasion.

Sadzonkowanie to sposób wegetatywny, czyli przez odcięcie kawałków roślin, najczęściej pędów, ale też liści (sadzonki liściowe) czy korzeni (sadzonki korzeniowe).

Pomidory po pikowaniu rosną w oddzielnych doniczkach bo są duże

Petunia rośsnie w multiplatach (wielodoniczkach) aby zaoszczędzić na miejscu w szklarni

Wizytówka - Ogród w Tarnowie 20:17, 11 sty 2012

Do góry
Lato
to pora w której większość roślin się ukształtowała i wybarwiła, trzeba tylko odpowiednio je pielęgnować.

Maja w moim ogrodzie

Pikowanie siewek 20:14, 11 sty 2012

Do góry
Skład podłoża do pikowania to całkiem inna sprawa.

Może to być piasek, mieszanka ziemi z piaskiem lub perlitem, które stosuje się celem poprawy przepuszczalności podłoża aby przepikowane siewki nie gniły.

Oto przyrządy do siewu nasion i pikowania

Deseczka z uchwytem do uklepywania podłoża, patyczki do pikowania

Doniczki torfowe, z którymi można sadzić potem rośliny do gruntu żeby nie uszkodzić korzeni

Tak wyglądają roślinki, które kwalifikują się do pikowania, bo już się stykają ze sobą liśćmi

Ogród Sylwii od początku :) 20:10, 11 sty 2012

Do góry
Elfik napisał(a)

Sylwia, nic tym fotkom nie brakuje. Nic a nic! A urządzone masz wszystko cudnie, aż wzdycham. A powiedz, co to takie śliczne iglaste na nóżce? I jak sie nazywają te rudziaki z przodu? Bo mam takiego, on się potem robi taki złoty - tak?

No dzięki bardzo Już odpowiadam , to na nóżce to pierwsze drzewko sadzone w ogrodzie przy użyciu poziomicy musiałam sobie sama z tym poradzić aby było prosto posadzone . To sosna czarna szczepiona Marie Bregan, a to na pierwszym planie to jałowce płożące Limeglow - polecam
Pikowanie siewek 20:07, 11 sty 2012

Do góry
Najpierw kupuje się nasiona

Potem wysiewa się je do skrzyneczek lub do specjalnych doniczek torfowych.

Sieje się lobelię, która po jakimś czasie wschodzi gęsto. Trzeba je przepikować, gdyż w takiej gęstwinie nie będą rosły. Te lobelie są już po przepikowaniu i wcale nie muszą być posadzone do doniczek, lecz do skrzyneczek czy tzw. multiplatów czyli wielodoniczek.

Lobelie są drobne i podobnie jak begonie wiecznie kwitnące pikuje się po kilka sztuk naraz, tyle ile się wyciągnie.

PIKOWANIE to jakby rozsadzanie roślin z gęstego nasadzenia do rzadszego rozstawu lub w pojedyncze doniczki. Ma za zadanie poprawę warunków roślinom.

Masz przyrząd do pikowania lub zwykły ołówek lub łyżeczkę.

Podważasz roślinki zaostrzonym patyczkiem chwytając delikatnie za listki. W ziemi robisz dołeczek, wkładasz roślinkę uważając aby nie zawinąc korzeni, dociskasz i podlewasz. Gotowe, przepikowane.

Wichrowe wzgórze 19:59, 11 sty 2012

Do góry
Zimy w tym sezonie jak na lekarstwo. W ciągu ostatnich dni kilkakrotnie spadł śnieg, ale już na drugi dzień znikał.

Kupiłam więc wiosnę w konewce i ciekawa jestem jaki kolorek tego hiacynta zakwitnie. Liczę na biały. Jak troszkę urośnie to zaraz wiosenniej będzie w domu.

Pochodziłam też po ogródku - widać już w niektórych miejscach przebijające się cebulowce. Niestety sporo cebulek znalazłam wykopanych przez krety, leżących na rabatach. Muszę je jak najszybciej wkopać, to moze zakwitną.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:59, 11 sty 2012

Do góry

Czerwony tulipan nazywa się Rococo.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:57, 11 sty 2012

Do góry
I moje ulubione czerwone przy czerwonym mostku

Ogród z Czerwonym mostkiem 19:56, 11 sty 2012

Do góry
Tulipany

Ogród z Czerwonym mostkiem 19:55, 11 sty 2012

Do góry
Tulipany botaniczne

Kwiat jabłoni

Kwiat RH

Ogród z Czerwonym mostkiem 19:48, 11 sty 2012

Do góry
Śliwa ozdobna

Grujecznik japoński

Modrzew

Bez

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies