Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek AsiP 10:07, 20 mar 2012

Do góry
Witam Was Drodzy Ogrodnicy,
Moja przygoda z ogrodem zaczęła się za sprawą mojej fantastycznej teściowej - szalonej ogrodniczki. To ona kupowała dla mnie gazety o tematyce ogrodniczej, potem wyhodowała dla mnie piękne kule bukszpanowe i przywiozła mi hosty ze swojego ogródka.
No i się zaczęło, przepadłam, zaczęłyśmy razem namiętnie oglądać „Maję w ogrodzie” i „Rok w ogrodzie”, potem odkryłam ogrodową moc Internetu. Na pewnym forum ogrodniczym zakochałam się w „ogrodzie z czerwonym mostkiem” i ta miłość przywiodła mnie na „Ogrodowisko”. A na ogrodowisku, co tu mówić…, sami doskonale wiecie, stąd nie ma ucieczki. Ogrodowisko jest jak nałóg. No więc z największą przyjemnością oddaję się temu nałogowi i podziwiam zapał i efekty pracy forumowiczów.

Sama mam niewiele do pokazania forumowiczom, ale za to ogromny zapał do pracy. Całe życie mieszkałam i nadal mieszkam w bloku, ale jeszcze w tym roku mam nadzieję przeprowadzić się do własnego ogródka. A tak wyglądało w tamtym roku moje jeszcze trochę chwastowisko a trochę plac budowy…

Mój ogród :) 10:02, 20 mar 2012

Do góry
Miłego dzionka dla wszystkich

Ogródkowe perypetie:) 09:55, 20 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
A może pod hakuro zawijasek z bukszpanu po linii tamtych aksamitek podsadzony tojeścią?

Coś jak w jednej z realizacji Danusi - tylko tam jest żywopłocik i kulka - za nią jest laurowiśnia pienna chyba.

Zawijasek będzie po drugiej stronie tarasu, chyba będzie go za dużo, zaraz Ci wkleję co ma tam być. A pomysł z kulką bukszpanu i czym jeszcze?
aksamitek tam nie będzie nie patrz na nie.
Ogródkowe perypetie:) 09:50, 20 mar 2012

Do góry
A może pod hakuro zawijasek z bukszpanu po linii tamtych aksamitek podsadzony tojeścią?

Coś jak w jednej z realizacji Danusi - tylko tam jest żywopłocik i kulka - za nią jest laurowiśnia pienna chyba.

Tagetes - aksamitka 09:49, 20 mar 2012

Do góry
Ja w tym roku zakupiłam kremową aksamitkę i ma być o zapachu wanilii... zobaczymy czy się sprawdzi

Przedogródek Agniechy973 09:45, 20 mar 2012

Do góry
Pokażę jeszcze postępy przy wykrajaniu pierwszego półkola. Zaczęliśmy od odwracania przekopanej darni, ale strasznie dużo roboty będzie z odzyskaniem ziemi spod darni, więc zdecydowaliśmy przykryć folią, żeby zgniło i wtedy przekopiemy. 3 tygodnie wystarczą, żeby zgniło czy trzeba czekać dłużej?

Mój przyszły ogród 09:35, 20 mar 2012

Do góry
Witaj Ewo, fajnie że opanowujesz język. U mnie prace ziemne już się rozpoczęły. wytyczyłam te rabaty na przód i zebraliśmy część trawy z rabaty i warzywnika.Okazało się ze ziemia jeszcze zamarznięta więc z przesadzaniem czekam. Muszę te wierzby gdzieś wcisnąć. Duża wyszła mi ta okrągła rabata pod oknem i tak myślę co z nią począć sensownego i czy tego kamienia tam nie będzie zbyt dużo. Może dam go tylko na szerokość murka a na resztę korę?Domówiłam te trawy do cienia, o których pisałaś. A to efekty prac.
Kubusiowo 09:27, 20 mar 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Kurdę z tego wszytskiego zapomniałam jak to się nazywa, to na dole (ehhh te emocje, nazwę mam na końcu języka)

To mi wygląda na przywrotnik ostroklapowy, też często zapominam jego nazwę a potem się głowię jak to się nazywało.
Fajne energetyczne fotki działki, tak samo jak fotki ogrodniczki gotowej do działania
Mój kawałek raju 09:18, 20 mar 2012

Do góry
Pozdrawiam wszystkich przy porannej kawce, a teraz do roboty miłego dnia wszystkim życzę, będę wieczorem
Pogaduchy skowronków 09:16, 20 mar 2012

Do góry
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:13, 20 mar 2012

Do góry
Aniu! Cisy beda jutro dopiero! Dzwonilam do dzialu ogrod, jutro rano jeszcze potwierdze - zadzwonie ponownie! Nie ma co jechac bez potwierdzenia, dostawa sie im znow opozni i bedzie klops, a dla mnie to godzinka przynajmniej jazdy...

Moje wczorajsze zakupy w biedronie - niedrogo calkiem, lilie biale srednie cebule, 3,5 zl/3 szt. Liatra 12 malutkich 2,5 zl, nerine (tego jeszcze nie mialam, zasadze do donicy na tarasie bo moze przemarzac w zimie) - 3,5 zl/1 szt. I nawoz do trawnika. Juz jeden lezy w garazu, powinno wystarczyc.

Biale kwiatki na rabate przed domem - na niej 15 roznych bukszpanow (kule, kule na pniu i stozki) i biale kwiaty pomiedzy. Musze znalzezc jeszcze cos okrywowego na suche sloneczne stanowiska, chetnie zimozielonego... trzemielina? Jeszcze cos?
Rabata bedzie sie tworzyc od soboty. Pod toporek idzie brzoskwinia, zbieram kore, wyrzucam wloknine i sadze bukszpany. A potem kombinuje co pomiedzy nie

Pogaduchy skowronków 09:08, 20 mar 2012

Do góry
A wiecie, że dziś jest pierwszy dzień astronomicznej wiosny? Zaczął się o 6:14

Pozdrawiam

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 09:06, 20 mar 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Wiater dzięki za gratulacje.Kwiatek naprawdę przedni
Wianek widziałam wcześniej bardzo ładny i twój .Duża satysfakcja jak człowiek wykona coś swoimi rencami prawda ?
Wypiłeś coś u mnie zauważ,że pomyślałam o najmłodszych )))))))

duża - na prawdę

A przyjęcie widziałem - super
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:43, 20 mar 2012

Do góry
Aga ,o "stół" będę musiała pognębić wykonawców. A prezent trochę duży Pytano się i M. powiedział, ze chciałby kilka małych sosenek takich karłowatych, ale temu kto kupował się nie spodobałyi postanowił kupić coś takiego. Pewnie znajdziemy jakieś miejsce.
Haniu,masz rację. Można go wyeksponować. Musimy poszukać dobrego miejsca.

Słuchajcie, mam problem. W poniedziałek zaczynamy kostkę. Mam jedno miejsce, na które mam pomysł, ale nie do końca.
Przy domu będę miała ścieżkę 2,2m szerokości. Chciałabym wkomponować w nią rabaty.

Mój szybki szkic.

Myślałam, że może coś w takiej kombinacji, ale nie jestem przekonana. Może mi coś dziewczyny podpowiecie.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:22, 20 mar 2012

Do góry

A tutaj kwiatuchy - znowu zapomniałam nazwy ( muszę lecieć na stryszek, żeby przeczytać - później ) + kabea 5 szt.

Brukselka wyciąga się do światła - popołudniu chyba ją wystawię na zewnątrz, bo podobno nie być już przymrozków. Zrobię jej namiacik foliowy.

i moja chołubiona gardenia cała w kwiatach a raczej w pąkach
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:12, 20 mar 2012

Do góry
Moje sałatki na dzień dzisiejszy porozsadzane. Nawet się nie spodziewałam, że jest ich aż tak dużo. Będzie sałata na okrągło.

Cały stryszek obłożony doniczkami różnej maści. A w każdej sałata.
Trzy doniczki wyladowały w jadalni na oknie.
Pogaduchy skowronków 07:41, 20 mar 2012

Do góry
Góra mapy melduje,że u nas mróz nie grasuje!
+ 6 na wskaźniku,idę z psem,on -fiku-miku!
Po takim rannym spacerze chęć do życia się bierze!
Pogody i sił do pracy,ogrodowi maniacy!
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 07:32, 20 mar 2012

Do góry
Z okazji 500-tki Martek

jotka napisał(a)

Kolorowe rabaty,
ogród cały w kwiaty,
a w nim blondyneczka,
to chyba "sóweczka"

Sówka czy skowronek
zagladam ja do niej.
Czasem coś napiszę
lub... uszanuję ciszą.

Dziś się odezwałam,
parę rymów dałam
dorzucę i kwiaty
VIVAT Kolorowe rabaty!!!

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:26, 20 mar 2012

Do góry
Wczoraj zamówiłam jeszcze 75 ton CZARNEJ ziemi. Teraz ta normalna wygląda jak piasek w porównaniu z tą czarną. Będą ją rozgarniać po założeniu siatki na krety. Dużo więcej pracy jest przez tą siatkę, ale mamy pewność, że na naszej nowej trawce nie będzie kopców.
Dzisiaj już bardziej prosto. Wczoraj Panowie pracowali caly dzień. Jak widzicie, taras jest straszny, ale w poniedziałek Panowie zaczynają z pracami!!!

Wczoraj w prezencie urodzinowym M. dostał takie drtzewo od pracowników.

Teraz muszę poszukać co to dokładnie jest i pomyśleć nad dobrym miejscem. Podobno to jakaś karłowata odmiana, ale jak dla mnie to trochę duża jak na karłowatą.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:06, 20 mar 2012

Do góry
Dziękuję!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies