Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

jotka 12:34, 25 sty 2012

Haniu, Bogdziu, Marzenko - dziekuję
A tak przy okazji powiem co mnie absorbuje myslowo ostatnio. Przy bramce wejściowej z jednej strony posadziłam powojnik, który widac na powyższych zdjęciach, a z drugiej strony miała rosnąć pnąca rózowa róża. Niestety róża okazała się być karminową i nijak kolorystycznie mają sie do siebie obie te piekne rosliny.

Zastanawiam sie co mnie ucierpi przy przesadzaniu - róża czy też clematis - obu byłoby mi okropnie żal, bo pieknie kwitły zeszłego roku.
A może rozwiazaniem byłoby wprowadzenie pomiędzy białego elementu tz. albo powojnika albo rózy pnacej. Co myslicie?
Bogdzia 14:28, 25 sty 2012

Ja bym zostawiła tak jak jest ,szkoda roślin bo na pewno to odchorują a mnie takie zestawienie nie razi.
monteverde 14:45, 25 sty 2012

może bialy nie tyle co lekki róż chociaż jak róże wykopiesz szeroko to nie ucierpi
jotka 16:04, 25 sty 2012

Bogdziu, czasami też mam wrażenie, że w naturze wiele kolorów pasuje do siebie Przez dwa lata mi to nie przeszkadzało, ale teraz śledząc różne wątki zastanawiam sie nad uporzadkowaniem moich nasadzeń. Zresztą może martwie się przedwcześnie - najpierw niech doczekają w dobrej kondycji do wiosny. Zimy prawie u nas do tej pory nie było, ale to dopiero styczeń ...
Ale w razie co Twoje wsparcie pomoże mi pozostawić obie piekności na dotychczasowym miejscu.

Aniu, na razie chęć moich zmian to teoria - co będzie w praktyce zobaczymy. Ale Ty mi podsunęłaś niezły pomysł. Gdybym wykopała ostrożnie tą karminowa i wsadziła w jej miejsce New Down, to fiolet klematisa pięknie komponowałby sie z jej delikatnym różem. A New Down musze i tak przyciąć prawie do gruntu, bo zmienianą będzie miała podporę - stara podpora trzyma sie rózy, a nie róża jej Ciekawe jak ND znosi przesadzanie, bo po przycieciu rosnie jeszce szybciej?

Pszczelarnia 16:07, 25 sty 2012

Mnie też nie razi. Biały byłby jednak zbyt wielkim kontrastem. Coś pośredniego może być w różu lekkim.
Nie przesadzałabym roślin. Po co je dręczyć?
Pszczelarnia 16:11, 25 sty 2012

jotka napisał(a)
Aniu, co roku wysiewam nasionka kapusty ozdobnej, tylko mam loterię, bo najczęściej w torebce jest mieszanka kolorów. Najbardziej lubię te wybarwiające się na fioletowo, ale i kremowe mi się podobają.
Ładnie wyglądają tez w donicach podsadzone wrzosami. Są wspaniałym akcentem kolorystycznych jak już jesień wygasza kolory

Jotko, cofnęłam się o kilka stron i mam pytanie. Jak wysiewasz ozdobna kapustę. OD razu do gruntu, czy inaczej? Ja kupowałam ale mam ochotę na więcej, bo ona do tej pory w donicach spod śniegu wystaje i jest dekoracyjna. Lubię ją z wrzosami i mrozami.
Joku 16:14, 25 sty 2012

Jola, mnie się ten zestaw podoba. No, chyba że lubisz zestaw kontrastowy. Jeżeli dodać biały kolor, to bym dodała to co aktualnie jest "szczuplejsze". Róża jest piękna, mam ją chyba uwiecznioną na zdjęciu. Klematis to ten, co tak długo kwitnie (wchodząc po prawej stronie?).
jotka 16:27, 25 sty 2012

Jak miło, że sie odzywacie

Ewuniu, też nie lubię przesadzania roślin ... Najszybciej decyduję się się na zmianę miejsca dla tych roślin, które źle rosną lub chorują. Wtedy myślę, ze im nie zaszkodzę, a tylko moge pomóc. Tak sie np. stało z moim perukowcem, w poprzednim miejscu nie urósł ani cm i nie zakwitł przez kilka lat - miałam nawet z niego zrezygnować, ale dałam mu jeszcze szansę i .... mam z niego pociechę

Kilka moich rózyczek dla odwiedzających mój leżący na uboczu zakatek

Pszczelarnia 16:29, 25 sty 2012

Dziękuję. Piękne aksamitne płatki. Jeszcze tylko 6 miesięcy do widoków na żywo.
jotka 16:42, 25 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Jotko, cofnęłam się o kilka stron i mam pytanie. Jak wysiewasz ozdobna kapustę. OD razu do gruntu, czy inaczej? Ja kupowałam ale mam ochotę na więcej, bo ona do tej pory w donicach spod śniegu wystaje i jest dekoracyjna. Lubię ją z wrzosami i mrozami.

Wysiewam ją najpierw do małego pojemniczka na parapet w mieszkaniu, jak ma dwa listki pikuję i jak tylko warunki pogodowe pozwolą wywożę do szklarenki na działce. O termin wysiewu nie pytaj, bo nie pamietam. Stosuje sie do terminu podanego na opakowaniu. Do gruntu wysadzam w maju.

Jeszcze w tym roku nie kupowałam nasion, ale jak tylko noga pozwoli mi na wyjście, to wyruszam na zakupy. Kapusta jest oczywiście na liscie zakupów. A jakżeby inaczej - zobacz jak wyglada dzisiaj

Dla wiarygodności wystawiłam koło moich roslinek kalendarz

Przypruszona sniegiem też wyglada slicznie