Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 01:05, 01 gru 2011

Do góry
A to orientacyjny szkic działki - proszę się nie śmiać
Ta kratka to betonowy chodnik i podjazd, prawie niewidoczne przerywane kreski - kamienno-drewniany płotek.
Po drugiej stronie domu też będzie taras, ale na razie są tylko drzwi balkonowe z salonu w przepaść - spore obniżenie terenu tam jest.

Tył działki będzie przeznaczony w przyszłości na rodzinną stajenkę więc kosić nie kosiłam i raczej nic z tym robić nie będę bo nie ma sensu potem przenosić. Jednak jest tam, z tego co zauważyłam po wyglądzie kretowisk, bardzo ładna ziemia, najlepsza na całej działce. Mam pomysł żeby zrobić w tym miejscu mini szkółkę na własne potrzeby – rozmnażać co się da i tam, gdzieś w kącie, sadzić na wyrośnięcie.

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 00:35, 01 gru 2011

Do góry
Danusiu, super te ogrody A te ostatnie zdjęcie – rewelacja! Bardzo podobny teren do tylnej części mojej działki
Muszę jeszcze dokładnie wszystko przeanalizować i pomyśleć.
Super ten pomysł z wykoszeniem ścieżek. Powiem wam, że tyle już milionów wręcz zdjęć ogrodów oglądałam, a na to nie wpadłam... Ale czy ja bym musiała przygotować jakoś tą "łączkę"? Wysiać jakieś kwiatki polne?

Na razie skupiam się na ogólnym zarysie - gdzie umiejscowić podstawowe rzeczy - wiata, garaż, kompostownik, drewutnia. Potem pomyślę o miejscach odpoczynku. A na końcu o kształcie rabat. Mam nadzieję, że to dobry system.

GabiK napisał(a)
Magdo,
urokliwa była ta dzicz. Danusia dobrze radzi, trzeba było część zostawić zarośniętą.

Podobają mi się te kamienne murki-płotki.

Piękna okolica, od razu ładniej się wydaje.

Ależ mi się ta dzicz podobała ogromnie! Jednak pod naszą nieobecność przyjechał teść i powycinał duuużo gałęzi, małych drzewek i roślin. Draka była o to niesłychana...
Najbardziej żałuję lipy i staw też się trochę taki nijaki zrobił. Przez te wycinanki odkrył mi się bardzo brzydki widok na składzik sąsiadów – myślałam, że oszaleję jak to zobaczyłam…

Tak było przed - rozłożyste sumaki i inne drzewka tworzą zieloną ścianę - proszę patrzeć na tyły:

A tak po... Trochę z innej perspektywy, ale ta szopa i składzik wcześniej były zupełnie niewidoczne!
Najgorzej, że taki wikok jest również z salonu i okna na górze (przedtem zupełnie zakryty...).
Proszę się nie przejmować śmieciami po naszej stronie - właśnie rozbierana była dziwna konstrukcja przy domu

W każdym bądź razie teść obiecał, że już nigdy z piłą do nas nie przyjedzie i od tej pory tylko łopatą będzie działał

A ja teraz muszę jakoś ponadrabiać nasadzeniami te braki…
Platan - Platanus 00:24, 01 gru 2011

Do góry
Platan, którego posadziliśmy na ulicy pod ogrodem Kasi jako niepozorny patyk. Po około 5 latach to już wspaniałe drzewo o takim pniu

Platan - Platanus 00:20, 01 gru 2011

Do góry
Platan przy Tower of London

Platan w Powsinie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:05, 01 gru 2011

Do góry
Kilka zdjęć z mojego buszu. W sumie widać, że coś urosło... Powinnam zmienić tytuł na Mój zaniedbany ogród. Pomożecie coś tu zdziałać od wiosny? Jak ja tyle kancików obskoczę?! Jeszcze zrobić, to rozumiem - raz, ale ile razy w sezonie to trzeba poprawić i odświeżyć? A ja na dodatek muszę dookoła tych rabat mieć kanciki, bo od tyłu co prawda jest płot i żywopłot, ale pomiędzy rabatami a żywopłotem jest pusty pas, bo tam wodociąg rok temu zrobili i nie będę tam nic sadzić.

Rododendronowy ogród. 23:20, 30 lis 2011

Do góry
Mój ogród - co dalej? 23:11, 30 lis 2011

Do góry

Wg rady Ewy przegrupuj te ładne rośliny na te pola.

Żólte najbliżej zakola przy chodniku, zielone świerki bliżej ulicy, a żólte kosodrzewiny bliżej płożących jałowców. No i coś na pniu dokup.
Pierniczki świąteczne 23:11, 30 lis 2011

Do góry
Trochę sentymentalnie....pierwszy prezent od mojego przyszłego m., książka zdobyta z olbrzymim trudem - w tamtych czasach rarytasik.
Przetrwała do dziś i czasami wracam do niej -ale już jak wspomniałam z sentymentem.

Oczywiście są przepisy na pierniczki -te już zapomniane,tradycyjne.
Mój ogród - co dalej? 23:10, 30 lis 2011

Do góry

Tutaj trzeba dosadzić przynajmniej jedną kulę miedzy pniem od cisa na kiju a stożkiem prawym i berberys nie jajowato zrobić tylko kuliście.
Pierniczki świąteczne 23:07, 30 lis 2011

Do góry

Tu jeszcze kilka. Korci mnie na zrobienie serc czerwonych, ale nie iwdze fajnych foremek. Fajnie jakby były różnej wielkości.
Ale teraz ide spać. Bo jutro 4:30 pobudka
Paaa
O....! 22:57, 30 lis 2011

Do góry
dziewczyny, właśnie znalazłam ...

W cieniu - zacieniona 22:54, 30 lis 2011

Do góry
Buki już pogubiły liście.
Ogród z przeszłością 22:53, 30 lis 2011

Do góry
pieknie w ogrodzie i schludnie, a co ten biedaczysko choruje?
Rajski ogród Ani 22:52, 30 lis 2011

Do góry
W poniedziałek na podniesienie stanu ducha kupiłam i wsadziłam jeszcze 120 cebul tulipanów, 10 szachownic i dziesięć białych dużych narcyzów humor poprawił mi się na krotko pewnie potrzebuję więcej cebul do wsadzenia hihihi... we wtorek zabezpieczałam w trocinach mieczyki, do zmierzchu zrobiłam połowę, reszta czeka, a dzisiaj nie zrobiłam nic, jak wróciłam z pracy było już ciemno

Październikowe odsłony

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 22:49, 30 lis 2011

Do góry
Rododendronowy ogród. 22:40, 30 lis 2011

Do góry
alinak napisał(a)

a na tym ostatnim zdjęciu to jak wkurzona zona na męża wrzeszczy ......coś to durniu zrobił . miałeś popatrzeć a nie zjeść

Jak Ty Alinko podpisałaś ostatnie zdjęcie to ja podpiszę pozostałe

.

I co z tego ,że mam krzywe nogi?

Jak ty się tak na nas gapisz to my też możemy.

A ja się zasłonię śniegiem....

Nie wiem jakie masz zamiary....
albo
Rzuc no trochę ziarenek...

Miniaturowy ogródek 22:22, 30 lis 2011

Do góry
- Southern Comfort

- Root Beer

- Georgia Peach i żuraweczka Stoplight

Mój kawałek raju 22:21, 30 lis 2011

Do góry

Ładny.
W cieniu - zacieniona 22:17, 30 lis 2011

Do góry
Miniaturowy ogródek 22:08, 30 lis 2011

Do góry
Jesienne żurawki:

- Caramel - daleko jej do tej u Anuli

- Vienna

- Rose Glow
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies