Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Elfik 22:20, 22 lut 2012

viva napisał(a)
Wtrącę swoje trzy grosze na temat stratyfikacji nasion. Odkąd przestałam przechładzać nasiona w zamrażarce i wystawiać je posiane na mróz, bardzo dobrze mi wschodzą, i nie tylko pierwiosnki .
Może mają tu też znaczenie dobowe wahania temperatury; jest jak w naturze.

Rety!!!! No to ja już nie wiem... Może połowę schłodzić, a połowę nie?
wanda7 22:37, 22 lut 2012

Kochani moi, odpowiem zbiorowo. Ja pierwiosnki poddaję stratyfikacji, tak jak każą na opakowaniu. Inne rośliny nie. Mówię tylko o swoich doświadczeniach. Przemrażałam na dworzu chyba trzy razy w życiu, bo tyle razy siałam. Nie było problemów.
Wiem, że niektórzy przemrażają skutecznie w zamrażarce. Ja nie. Wynoszę na taras na parapet na dwa tygodnie. Przykrywam skrzynkę folią albo jakąś płytką przed kotami i ptakami. Potem zabieram do domu i po kolejnych dwóch tygodniach wschodzą.
Elfik 22:39, 22 lut 2012

Tak jest! Zrozumiano!
Celina 10:12, 23 lut 2012

Witaj Wandziu
odwiedziłaś moja stronkę, wczoraj założoną. Miło mi poznać, a ogród masz wspaniały z charakterem!
Ile lat już nim się zajmujesz, bo wygląda na "zasiedziały"? Pozdrawiam .Celina
wanda7 10:14, 23 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Wandziu, u ciebie wszystko jest super. Ta ławeczka na pewno będzie się pięknie prezentowała w ogrodzie. Póki co już jest przydatna. A pierwiosnki prześliczne. Ja nie sieję, mam mało parapetów. Ale gdybym miała warunki na pewno też bym tak robiło. Fajnie obserwować rozwój roślinki od nasionka a potem jej dalszy wzrost. Ja sieje jednoroczne i warzywa, ale wprost do gruntu.

Bożenko, ja dużo nie sieję, ale niektóre wybrane rośliny owszem. Szkoda mi pieniędzy, żeby kupować dużą ilość takich samych sadzonek, skoro mogę je mieć prawie za darmo. No i to obserwowanie rozwoju od samych zaczątków jest po prostu fascynujące. Do gruntu raczej nie wysiewam, bo w domu mam je pod okiem, a w ogrodzie czasem zapomni się podlać albo ślimory od razu zeżrą to, co kiełkuje. Na przykład tak uwielbiane przeze mnie cynie. Od razu by zostały zeżarte.
wanda7 10:17, 23 lut 2012

Celina napisał(a)
Witaj Wandziu
odwiedziłaś moja stronkę, wczoraj założoną. Miło mi poznać, a ogród masz wspaniały z charakterem!
Ile lat już nim się zajmujesz, bo wygląda na "zasiedziały"? Pozdrawiam .Celina

Celinko, jak szybko złożyłaś mi rewizytkę. Uwielbiam takie osoby Ogród mam osiem lat. Zaczęłam od śmietnika, tak jak ci pisałam. No a teraz ciągle go zmieniam i znowu planuję na wiosnę kolejną rewolucję, bo forum stale dostarcza mi nowych inspiracji;D

bogumila 10:34, 23 lut 2012

Oprócz poziomek,które przemrażam -nie sieję nasion do pojemników tylko jesienią do gruntu.
Poziomki wysiałam - tu i tu -wiosną zobaczymy,który sposób lepszy.
viva 12:27, 23 lut 2012

Elfik napisał(a)

Wtrącę swoje trzy grosze na temat stratyfikacji nasion. Odkąd przestałam przechładzać nasiona w zamrażarce i wystawiać je posiane na mróz, bardzo dobrze mi wschodzą, i nie tylko pierwiosnki .
Może mają tu też znaczenie dobowe wahania temperatury; jest jak w naturze.

Rety!!!! No to ja już nie wiem... Może połowę schłodzić, a połowę nie?

Chciałam się podzielić swoimi doświadczeniami, ale jeśli narobiłam zamieszania to przepraszam, już się zamykam
Celina 12:48, 23 lut 2012

Piękne te twoje kompozycje.AHH
zawsze podziwiałam ludzi, którzy taki mają dar
Ja niestety tak nie potrafię ale podglądam,uczę się,zmieniam.
Nie mogę doczekać się wiosny,mam tyle pomysłów.!
wanda7 13:05, 23 lut 2012

Bogusiu, poziomeczki to super pomysł. Niektórzy uprawiają też w doniczkach. Świetnie to wygląda. A widziałam też odmiany zwisające

Viva, no co ty? Dzielenie się doświadczeniami to najlepsze, co może się nam tutaj przydarzyć Nigdzie nie zmykaj, tylko dziel się nadal.

Celinko, no już nie mów, że nie umiesz! Widziałam u ciebie całkiem fajne zestawienia. Zresztą kompozycje czasami same się robią, zwłaszcza na rabatach, kiedy coś samo się zasieje obok czegoś - i już mamy fajny zestawik.