Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 19:23, 26 lut 2022

Do góry

Czosnki

Marcinki
W Dolinie Muminków 19:11, 26 lut 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Kochani nożyce do żywopłotu sprawdzają się super. Faktycznie chwila i wszystko ścięte.

Też planuję takich użyć do rozplenic i miskantów bo nic innego nie daje rady.
Plany były na dzisiaj ale nie wypaliło.
Mirkowy ogród (początki) 18:59, 26 lut 2022

Do góry
O to takie zakupy dziś poczyniłam i wreszcie mam nowy sekatorek a rękawiczki w gratisie dostałam

I nasionka kupione

NIE MOGŁAM DZIŚ U SIEBIE NA STACJI ZATANKOWAĆ SAMOCHODU BRAK PALIWA
Ogród Basi i Romka 18:44, 26 lut 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piwonie w rozkwicie

O Matko Piekne Mam nadzieję,że moje w tym roku zakwitną bo w zeszłym miały tylko liście.
Ogród prawie wymarzony … 18:24, 26 lut 2022

Do góry
Oto moje plany. Miała być rabata w poprzek ale zmieniłam plany. Już kiedyś taki układ miałam na początku tworzenia ogrodu-rosły w niej same śmiałki darniowe. Wymysliłam,ze poszerzę ją na ok 40-50 cm, tak aby tworzyła kąt prosty z rabatą pod grabami - w tym momencie jest mały uskok. Grabie i pal to moje drzewa Z rabaty pod grabami usuwam te iglaki- nie moge sie do nich przekonać i posadzę seslerię -mam 4 sadzonki zrobi sie 8 albo i wiecej .

Tym samym -w odniesieniu do poszerzenia rabaty z chwilowymi grabiami -dam do przodu rozchodniki i zielone żurawki. Za rozchodnikami posadzone są rozplenice Flamingo a pomiędzy nimi patagonka -po przesunięciu będą wszystkie miały więcej luzu i tym samym więcej miejsca na rozsianie-głównie werbena
Tu gdzie sa daniki posadzę ich drugi rząd- a gdzie mam dwie kosodrzewiny powtórze sekwencję .
Tę rabatę pod grabami też lekko wyciągnę i wyrównam od strony rabaty brzozowej bo jak wycięłam rozplenice mam same łyse placki na niby trawie
Ten patyk to prawdopodobnie koniec rabaty.

oczywiscie trawa w miejcu pobasenowym będzie wymieniona a raczej zasiana bo teraz to jest po prostu chwastowisko
Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:15, 26 lut 2022

Do góry
Z dozą wielkiej nieśmiałści zaczełam wyciągać swoje zabawki --pewne z 10ęć razy przestawię no ale pierwsze już są.

Ogród prawie wymarzony … 16:47, 26 lut 2022

Do góry
Kupione. Z litości nie wyglada to aż tak tragicznie- puszczają listki.
Monika w torf czy kompostowa posadzic?
Wiola a Ty je ścinasz ? Mogę je podciąć po wsadzeniu?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:01, 26 lut 2022

Do góry

Nie mogę edytować postu, a chciałam dodać jeszcze jedno zdjęcie żeby pokazać szerszy kadr jak te płaczące drzewko prezentuje się w ogródku.
Metamorfoza- nowy ze starego 14:44, 26 lut 2022

Do góry

Sąsiad usunął swój drewniany płot, który lata stał przy naszym ogrodzeniu. Stwierdził że bluszcz na naszym antracytowym ogrodzeniu wygląda o wiele ładniej niż jego drewniane panele.. Gdybym wcześniej wiedziała o jego zamiarach, nie wycinałabym tyle bluszczu z naszego ogrodzenia. Drzewko to szczepiony grujecznik japoński, praktycznie nie rośnie w górę a mamy go już kilka lat.
Jednak teraz mi czegoś pod tym płaczącym drzewkiem brakuje. Ma ktoś jakiś pomysł co by tam wsadzić?
W Dolinie Muminków 14:35, 26 lut 2022

Do góry
Kochani nożyce do żywopłotu sprawdzają się super. Faktycznie chwila i wszystko ścięte.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:23, 26 lut 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Jeżówka

Właśnie się zastanawiałam jak poznać ewentualnie wysianą jezowkę od chwastów U mnie też znalazłam pierwszy listek ale tam gdzie podcinałam i wiem, że to ona
Identyfikacja roślin 13:38, 26 lut 2022

Do góry
Proszę o pomoc w identyfikacji tego kwiatka
z ciemnym środkiem, o ile to możliwe

Ciężko mi wyszukać w internecie, tym bardziej że jest on w bukiecie i nie widać łodygi ani liści. Ja obstawiam, że może to być mak, albo onętek. A może jakaś róża?
z góry dziękuję
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:39, 26 lut 2022

Do góry
Jeżówka

Ogród prawie wymarzony … 12:06, 26 lut 2022

Do góry
Będą z nich krzaczki ?

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:49, 26 lut 2022

Do góry
Tak wygląda mój rodoek progres .leczę go już drugi sezon a on raz lepiej raz gorzej wygląda . W tą zimę to już przesadził .Co zrobić ??????/

Glina i zielsko 08:40, 26 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Dosypie kory troche i będzie git.

Za to teraz jestem mądrzejsza.

U mnie w mieście panika za paliwem.

Chyba pojade zatankować do pełna.
.
To chyba w całym kraju jest ta panika, zastanawiam się po co ci ludzie wykupują masowo paliwo? przecież Polska otrzymuje dostawy paliwa od Arabii nie od Rosji. Ja od dwóch dni jeżdze autobusem do pracy bo niechce mi się stać w długim korku na stacje żeby zatankować auto. A wczoraj w biedrze dwie kobiety pokłóciły się o mąke bo jedna z nich wzięła 40kg naraz i więcej już nie było na sklepie, a pewien pan wziął pełny kosz papieru toaletowego hehe
Ogrodowe przebudzenie 00:08, 26 lut 2022

Do góry
Rabata pod oknem kuchennym. Słońce operuje tu głównie rano i potem zagląda z boku w południe

Teraz rośnie na niej brzózka i dwie hortensje + tulipany. Wcześniej oprócz tego wsadzałam różne rojniki, które słabo tam wyglądały, hebe w kilku odmianach, które wymarzło częściowo, coś co widać na pierwszym zdjęciu poniżej, co myślałam, że jest wieloletnie jakie było moje zdziwienie jak zniknęło po zimie W zeszłym roku wsadziłam przed hortensje rozchodniki okazałe i bardzo mi się ten zestaw spodobał, ale nadal jest pusto.

Przy okazji, czy ktoś wie jakie to są odmiany hortensji? Wydaje mi się, że ta z prawej strony to Limelight, ale pewności nie mam. Przyznam szczerze, że wsadzając je 3 lata temu nie przywiązywałam do tego większej wagi - dostałam je i po prostu posadziłam Wiem, że obie są bukietowe i tak je tnę, ale teraz myślę, że fajnie byłoby wiedzieć jakie to odmiany.

Plan na tę rabatę mam taki: brzoza i dwie hortensje zostają, przed nimi chciałam wsadzić 3 różowe hortensje ogrodowe, które mam na tej dużej rabacie w słońcu. Przed nimi rozchodniki i kocimiętki na obwódce.

Nie wiem czy nie przesadziłam z ilością roślin Czy połączenie hortensji bukietowych i ogrodowych jest ok? Liczę na Waszą pomoc
Ogrodowe przebudzenie 22:46, 25 lut 2022

Do góry
Oto rabatka pod bramą, którą mam w planach przerobić - w wątku z pojedynczymi pytaniami dot. projektowania rabat wrzucałam zdjęcia i prosiłam Was o pomoc w jej przerobieniu. Strona wschodnia, z tyłu tuje golaski.

A tak wygląda 'w sezonie'

Propozycja p. Danusi.
Jeżeli nie wytniemy tujek teraz na wiosnę, to będę chciała obsadzić ją w ten sposób, bo pomysł bardzo mi się spodobał.

Jeszcze bardziej podoba mi się wizja kulistego drzewa przy furtce i bramie, więc chyba będę pertraktować z mężem wycinkę jak najszybciej Wtedy chciałabym żeby wyglądała jakoś tak:

Co sądzicie? Może macie jakieś propozycje co innego mogłabym posadzić pod platanem?

Tak jak pisałam pod postem w tym drugim wątku - będziemy montować sztachety i malować podmurówkę na grafitowy kolor.
Ogrodowe przebudzenie 21:51, 25 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Hej Magda

Kojarzę Twoje zdjęcia z wątku o projektowaniu pojedynczych rabat.
Dobrze zrobiłaś, że założyłaś wątek

Niezłe początki, bardzo dobrze zrobiliście, że pozbyliście się tych rozczochranych tuj. Psułyby widoki

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja mam mieszane uczucia co do tych tui, ale mnie zawsze żal roślin Widzę, że masz jeszcze drugi taki szpaler, podpowiem tylko, ze przy odpowiedniej pielęgnacji i przycinaniu po całości można z nich zrobić gęściutkie zielone rośliny, które będą wspaniałym tłem dla innych roślin. Czasem warto włożyć trochę wysiłku i cierpliwie poczekać dwa trzy sezony na efekt, zawsze to krócej niż gdyby posadzić młode roślinki i czekać aż urosną
Plan na clematisy i róże na płocie jest super

Cześć Dziewczyny!

Dzięki, że odwiedziłyście mój wątek!

Widzę, że zdania na temat tujek są podzielone Muszę przyznać, że i mi było żal je wyrywać, ale walczyliśmy o nie 2 lata i może robiliśmy coś źle, a może już było za późno na ich ratowanie, ale z roku na rok było tylko gorzej. Te akurat tuje były przesadzane w to miejsce już jako duże okazy, z innego ogrodu i od początku nie wyglądały imponująco. Potem jeszcze przez kilka lat działka stała niezamieszkała i nikt się nimi nie zajmował - myślę, że to ostatecznie je 'dobiło'.

Co do tujek wzdłuż bramy - te za rabatą widoczną na zdjęciu też mamy w planach usunąć, natomiast po drugiej stronie bramy zostaną

Za to za domem mamy piękny 'mur', o który dbamy bardzo i mam nadzieję, że z sezonu na sezon będzie coraz bardziej zielony i gęściutki

Ogród w Klein Kottorz 21:14, 25 lut 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Szumią trawy na trójkąciku frontowym

No kto ma takie cudo w ogrodzie no kto pytam się. Takie cudo i nie docenione.

Danusiu najważniejsze, że co niektórzy co się znają zachwycają się tym cudem.
Jutro przycinam swoje trawy muszę trochę przesuszyć i przemielic.
Czy ta imperata twoja ma ładny kolor? Jaki to miesiąc że ma taki kolor.

Pozdrawiam Danusiu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies