Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 18:11, 24 lut 2022

Do góry
Dzisiejszy dzień spędziłam w ogrodzie -gonitwa myśli i to co się dzieje u naszych sąsiadów spowodowało ,że musiałam zająć głowę i ręce ......

uprzątnęłam całe przedpłocie -jakoś najciężej mi się zawsze za nie zabrać ,bo oprócz traw i rzędu berberysów nic na nim nie ma ....ale trawy i sprzątanie po nich -to już jest robota i jeszcze ścięłam berberysy ,-więc kłujących gałązek masa do zbierania ....

widzę ,że dziś cisza na forum .....chyba większość z nas ma ciężki dzień .......

przyszły moje kolejne rękawice -te Tarciowe i też są super ,ale chyba mogłam sobie wziąść jednak mniejszy rozmiar
królewskie mam idealne ,a te jakby troszkę za duże na kciukach przede wszystkim -liczę na to ,że po pierwszym praniu troszkę się skurczą

ogród mam posprzątany ,zostało mi zrobienie kantów ,wertykulacja trawnika ,no i trzeba zacząć wysiewy
dziś jeszcze popikowałam papryki,bakłażana ,pelargonie ....miałam robić kolejne wysiewy ,ale coś mi już dziś nie idzie robota

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:10, 24 lut 2022

Do góry
Klaudyna napisał(a)
Pięknie posprzątane tak dzisiaj się przyglądałam się werbenie przy przezimowała i jak to można sprawdzić? Na razie wszystkie suche

Prawie prawie

Moja ma przy ziemi zielone listki...jedna mniej ,druga więcej...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:07, 24 lut 2022

Do góry
Udało się dzisiaj zrobić oprysk Miedzianem. Żywopłot podrósł i w ogrodzie zrobiło się zaciszniej. Wiatr nie jest dokuczliwy. Potrzebuję jeszcze 3-4 dni, żeby dokończyć cięcie krzewów i będzie można się zabrać za porządkowanie rabat i trawiastych ścieżek z resztek po trawach. Resztki słomy walają się wszędzie.

W warzywniku jest jest wyjątkowo dużo.
Wyściółkowane truskawki.

Kiedy odpoczywam w domu, to przez okno tarasowe często zerkam na tę kępkę ciemierników.

Czekam na kolejne siewki, żeby posadzić ich więcej na rabacie po zachodniej stronie budynku. Wiosną nie ma tam host, jarzmianek i kwitnących hortensji. One świetnie zapełnia pustkę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:54, 24 lut 2022

Do góry
Nowością są kolorki na krokusach. Te maślane padły chyba ofiarą kopania kreta lub nornic. Była ich kiedyś cała rzeczka.

Te fioletowe też nie miały łatwego życia. Musiały sobie radzić z rewolucjami na rabatach. Teraz wyrastają w różnych dziwnych miejscach, czasem w kępie trawy lub w korzeniach bylin.

Dereń jadalny lada moment zakwitnie.

Bardzo przyjemnie ogląda się nabrzmiewające pączki. Choć zjeść ich się nie dało.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:52, 24 lut 2022

Do góry
Miskanty Morning Light

Wiosna

Lato

Jesień

Zima

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:51, 24 lut 2022

Do góry
Rozplenice Hameln

Wiosna

Lato

Jesień

Zima

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:47, 24 lut 2022

Do góry
Smutny dzień. Nerwy się rozszalały, niecenzuralne słowa cisnęły się na usta. Trzeba było uciec do ogrodu, żeby choć na trochę uspokoić gonitwę myśli i poszukać ukojenia.

Na forum sporo ostatnio było dyskusji o gubieniu w ogrodzie narzędzi. W czeluściach zaplecza gospodarczego odnalazłam zgrabny pojemniczek. Zmieściły się w nim wszystkie niezbędne małe akcesoria wraz z okularami zabezpieczającymi przed uszkodzeniem oczu. Już kilka razy lądowałam u okulisty z uszkodzoną rogówką. Teraz wolę zapobiegać. Dwuręczny sekator niestety już się nie zmieścił.

Większość hortensji już przycięta. Zostały tylko te największe w nieformowanym żywopłocie. Rośnie kolejna górka gałęzi do zrębkowania.

W tych miejscach zatrzymywałam się dla pokrzepienia serducha.

Brakuje słonecznych dni i mimo dosyć wysokich jak na luty temperatur, przebiśniegi rozpędzają się powoli.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:45, 24 lut 2022

Do góry
Po obcięciu trawy ruszyły.

Liliowce zawsze najszybsze.

A z turzycami mam odwieczny dylemat ściąć czy wyczesać?
W zeszłym roku nie ścięłam i żałowałam bo były brzydkie.
Więc w tym sezonie idą pod sekator . Ale jeszcze nie teraz. Na razie walczę z hortkami. Potem chyba powojniki, miskanty i reszta rozplenic. Stipy chyba na końcu. No i wiadomo potem cała reszta.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:28, 24 lut 2022

Do góry
Zrobiłam obchód po ogrodzie...
Seslerie mają już 2 cm przyrosty...uwielbiam te trawy
Tulipany i czosnki coraz większe,byliny startują wszystkie oprócz bodziszków,bo te startują później...

Ale najbardziej mnie zaskoczyły startujące posadzone rok temu maliny,takie listki już mają
A ja ich jeszcze nie przycięłam

Tutaj też przycięte hortki,tulipanki idą a placyk czeka na palenisko... może się w tym sezonie doczeka

Wszystkiego po trochu 16:17, 24 lut 2022

Do góry
cebulice, albo puszkinia, nigdy nie wiem co mam sprawdzam w googlach i chyba to jest puszkinia cebulicowata rośnie sobie ta kępka pod azaliami

tu coś jesienią wsadziłam, chciałabym żeby to była cesarska korona, żółta, bo taką kupowałam

I tulipanki botaniczne
Wszystkiego po trochu 16:09, 24 lut 2022

Do góry
ogrodówki też już ruszyły, oby tylko nie było dużego mrozu

ciemierniki

Wszystkiego po trochu 16:02, 24 lut 2022

Do góry
Pytanie do Was, tniecie już stare liście ciemierników ?
Byłam dziś popracować trochę, jestem zaskoczona jak wszystko ruszyło, cebulowe idą wszystkie, cebulice te błękitne już kwitną, liliowce, irysy, ale najbardziej zaskoczyły mnie pustynniki pokazały już swoje kły

pustynniki

serduszka
Ogródek z futrzakami i kamieniami 16:00, 24 lut 2022

Do góry
Ewik napisał(a)
Czekając na wiosnę

Jeju ale łan cudny bratanków śliczny kolorek
Ja kupię na pewno drobne już tak co roku robię większe bratki ptaki mi dziobią haa
Śliczne są sporo ich
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:57, 24 lut 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Słońce wyszło to i krokusy zaczynają powoli rozkwitać.

Piękne tak grubo kwiatów mmm dobrze że w końcu słońce
Ranczo Edy 15:53, 24 lut 2022

Do góry
Krokusom trudno fotkę zrobić bo wąsko w rabatce hibiskusowej. Wiciokrzew japoński już listki ma i pąki magnolii Ricki już widoczne .Ranniki pod kaliną szaleją w tym roku są już naprawdę duże urosły z nasionek i widzę że maluchy są także już siewki się roznoszą i jeszcze widać przy kratce z Jerzynami pąki śliwowiśniowa Pisardii (z kartki piszę bo ciągle zapominam)

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:43, 24 lut 2022

Do góry
Dzisiejsza inwestycja
i jeszcze parę innych roślin

Chociaż radość psuje sytuacja na Ukrainie.
Ranczo Edy 15:33, 24 lut 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)
Eda, u Ciebie już wiosna Wyślij jej trochę i do mnie...bo u mnie szaro-buro i ponuro.

Jasne że wysyłam już leci dziś czapla szara nad głową wysoko mi leciała w pierwszej chwili myślałam że to bocian także zaraz Wiosna będzie wszędzie i dotrze do ciebie Aniu zobaczysz odgadnij liście ja tak sasankę wykonałam i co dzień lepiej ją widać

Ranczo Edy 15:26, 24 lut 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Eda, a powiedz mi jaka Twoim zdaniem lubia glebę ciemierniki? Bardziej sucha i lżejsza czy mokrą i cięższą?
Przebiśniegi są tak urocze, że nie mogę się napatrzeć

Madziu powiem ci że te moje na przykład pod budlejami mają ziemię gliniastą twardą i praktycznie na cegłach i tam podsypuje im ziemi wiosną i jesienią z kompostownika i rosną w innym miejscu mają lżejszą ziemię i lżej je przesadzać ale też sypie ziemię z kompostownika więc dają radę wszędzie tylko nie lubią latem być na otwartym słońcu choć zwiędną i odrodzą się myślę że mniej przepuszczalna ziemia nie robi im krzywdy jedynie trudniej wykopać
Przebiśniegi dla ciebie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:22, 24 lut 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Daria, a te sosny, z którymi nie wiesz, co zrobić, to są zwykle sosny pospolite?
Jeśli tak - pozbądź się ich. Rosną wielkie i do tego są niebezpieczne (szczególnie w kontekście szalejących wichur).

Judith to sosny odmianowe Sosna Czarna Green Tower, mam ich 6 sztuk. Jedną mi urąbali w połowie goście od elewacji

Tu im taką rabatkę urządziłam, i po drugiej stronie domu taką samą, między nimi planowałam hortensje Annabel z Red Baronem.
A po zrobieniu opaski zrobił się taki wgłębnik
Ciemiernik - Helleborus 14:51, 24 lut 2022

Do góry
HGC Champion.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies