Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Roocika 14:50, 01 cze 2022

mirkaka napisał(a)

obwódka z funkii teraz mnie również nie daje spokoju, ciągle się na nią gapię

Kapitalnie się zgrywa z tą trawka z tyłu.

Mirko a co to za trawka?
Ewa777 17:47, 01 cze 2022

Mireczko, piękna, soczysta zieleń po tych deszczach Rododendrony już wygladają cudownie. Trzymam kciuki za storczyki, żeby Ci odżyły
basia3012 23:46, 01 cze 2022

U mnie hortensje ogrodowe też trochę lepsze niż rok temu. Ale czy będą kwitły to zobaczymy. Coś tam jest ale czy to pąki kwiatowe? Pokażesz pąki swoich?
Mirko, co dzień oglądam Twoje rodki. Pewnie co dzień bardziej są rozwinięte. Ja moje podglądam codziennie.
mirkaka 10:16, 02 cze 2022

Roocika napisał(a)

Kapitalnie się zgrywa z tą trawka z tyłu.

Mirko a co to za trawka?

To Elata, fajnie się rozrasta, tylko ona wiosną jest najpiękniejsza, potem źdźbła się załamują
mirkaka 10:17, 02 cze 2022

Ewa777 napisał(a)
Mireczko, piękna, soczysta zieleń po tych deszczach Rododendrony już wygladają cudownie. Trzymam kciuki za storczyki, żeby Ci odżyły

Ewa, to mój aparat taką zieleń robi, ciągle go nie opanowałam, i ciągle coś przestawiam, raz lepiej raz gorzej Wrrr
dzięki za kciuki
mirkaka 10:20, 02 cze 2022

basia3012 napisał(a)
U mnie hortensje ogrodowe też trochę lepsze niż rok temu. Ale czy będą kwitły to zobaczymy. Coś tam jest ale czy to pąki kwiatowe? Pokażesz pąki swoich?
Mirko, co dzień oglądam Twoje rodki. Pewnie co dzień bardziej są rozwinięte. Ja moje podglądam codziennie.

Basiu, Ty to powinnaś przyjechać do mnie, bo zdjęcia nie oddają ani koloru, ani perspektywy ani ostrości barw i kształtów.
Oglądam swoje ciągle bo mam okna z salonu na ogród, więc nie mam wyjściahaha
Jutro Jola i Ewa wpadną, ale Ty mieszkasz trochę dalej niż one, więc takie wpadnięcie nie jest takie proste. Mimo to może kiedyś
Milka 11:01, 02 cze 2022

mirkaka napisał(a)
Dziś porobiłam sadzonki z powojnika Mayleen, i magnolii Daphne, ciekawe czy coś z tego będzie?
Wysadziłam również marniejące storczyki z lasku i posadziłam do donic, oby nie wyginęły mi całkowicie. Teraz czekanie do jesieni, żeby posadzić na nowe miejsce, a potem do wiosny, czy przeżyły to całe zamieszanie.

A w jaki sposób robiłaś?
Ja jestem na etapie wywalania części montan, zdominowały i zacieniły ogród. Zresztą, po drodze 2 inne wykańczam, idę w ograniczenia.
Storczyki chroń, to rarytasy
April 12:10, 02 cze 2022

mirkaka napisał(a)

[img

Ależ potężne okazy
Zdarza się że zakwitają wszystkie razem? Czy jednak na zmianę?
April 12:13, 02 cze 2022

Milka napisał(a)

A w jaki sposób robiłaś?
Ja jestem na etapie wywalania części montan, zdominowały i zacieniły ogród. Zresztą, po drodze 2 inne wykańczam, idę w ograniczenia.

No nie mogę, a ja planuję montany sadzić tylko jeszcze nie wiem gdzie Żeby mi się kwitnieniem do sąsiada nie pchały.
Jak to każdy ogrodnik ma inne problemy i potrzeby
mirkaka 12:44, 02 cze 2022

Milka napisał(a)

A w jaki sposób robiłaś?

Młode pędy powojnika o długości około 40-50 cm oderwałam z piętką, obcięłam wszystkie liście prócz wierzchołkowych, zanurzyłam w ukorzeniaczu i wsadziłam do donicy, ziemia moja plus trochę piasku.
Tak samo zrobiłam z magnolią, tylko pędy krótkie oderwałam z piętką, takie około 7-15 cm,
liście też obcięłam prócz tych ostatnich, reszta tak samo.
Tylko Irenko, czytałam ,że magnolie można tak ukorzenić, ale na 30 sadzonek tylko kilka się ukorzeni. Ja pobrałam tylko 3 więc.. wiesz
To taka moja zabawa, lubię to robić, wolę niż pielenie czy znienawidzone opryski

Montany nie musisz wywalać, może wystarczy że ją przytniesz nisko, zabierze mu to kilka lat żeby znów coś zdominował.
Mój się pnie po balkonie i na razie nic nie dominuje, dobre miejsce mu wybrałam, a mam jeszcze dobudowane schody na piętro, i dumam czy ich nie podsadzić powojnikiem jak się ukorzeni, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jednak może tam przeszkadzać